Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Šváb: Vylézá za tmy, budí odpor a nahání přímo husí kůži. Snad nikdo si nepřeje se s ním potkat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Assekuranz24,www.pixabay.com

Jeden z hmyzu, který nahání ne jednomu husí kůži a budí odpor. Je spojován hlavně s místy, kde je velký nepořádek. Představa, že po nás tento hmyz v noci leze, je přímo děsivá.

Článek

Pro někoho zajímavý druh hmyzu, pro jiného hmyz, který by nemusel existovat. S tímto členovcem se setkáme snad všude po světě. Tento druh není těžké zavléct i tam, kde se nikdy nevyskytoval. Pro šváby je celkem snadné přežít, a to hlavně díky jejich adaptaci. Často se do všech koutů světa dostal díky obchodním lodím.

Švábi (Blattodea)

Tento hmyz čítá zhruba 3500 známých druhů. V naší republice je 5 druhů, které jsou původní. Zhruba asi 6 druhů u nás žije díky zavlečení. Jsou to nejen býložravá zvířata, ale i všežravci. Nepohrdnou ani lovem menších živočichů. Ve volné přírodě jsou švábi aktivní hlavně přes den, ale ti, co žijí v blízkosti lidí, jsou aktivní hlavně v noci. I když mají křídla, nejsou skvělí letci. Pro pohyb používají nohy a pohybovat se umí velmi rychle.

O švábech se hovoří jako o hmyzu, který snad přežije všechno. Je pravda, že jsou schopni velmi dlouhou dobu, a to až měsíc, vydržet bez vody a až neuvěřitelné tři měsíce nemusí přijmout potravu. Jsou schopni přežít radioaktivní záření. A to až desetkrát větší, než by přežil člověk. Co je neuvěřitelné, je to, že pokud by šváb přišel o hlavu, tak neuhyne kvůli tomu, že je fatálně zraněn, ale kvůli tomu, že nebude schopen přijímat potravu. Umře tedy na vyhladovění.

Nejhorší není asi pocit, že by s námi šváb sdílel domácnost, ale to, že může přenášet různá onemocnění. Může nám nakazit potraviny a může způsobit obrnu. Navíc není vůbec snadné se jich zbavit, a to je opravdu děsivé. Oproti jeho zraku, který není až tak dobře vyvinutý, má skvěle vyvinutý čichový a chuťový orgán. I díky nim se velmi rychle naučí, co je otrávená návnada, a dokáže se jí skvěle vyhnout. Navíc se množí poměrně rychle a snadno.

Tyto nezvané hosty jistě znají ti, co doma chovají terarijní zvíře, kterému občas jako pochoutku švába poskytnou. Určitě se někomu z nich stalo, že jim šváb utekl. Většinou však ti, které jako pokrm nabízejí, se u nás tak snadno nemnoží. I tak je ale představa švába na útěku nepříjemná. A co takhle když je jich více. Tito lidé většinou strach či husí kůži z tohoto hmyzu nemají.

Pokud doma narazíte na švába, určitě nebude jediný a je třeba co nejrychleji jednat. Není moudré se do hubení pouštět bez profesionálů. Čas hraje ve prospěch švábů. Zavolejte si tedy profesionální firmu, která má s tímto hmyzem zkušenosti a nechte hubení na nich. Oni ví, co dělají a určitě není zač se stydět. Pokud mají kolem sebe dostatek potravy, nemusíme se bát, že by nás švábi pokousali. Nicméně pokud potravy nemají dostatek, mohou i člověka kousnout.

Anketa

Máte zkušenost se švábem v domácnosti?
Ano, bohužel a nic příjemného to nebylo.
100 %
Ne, naštěstí nikdy a doufám, že nikdy mít nebudu.
0 %
Ano, ale u člověka, který je chová pro svá zvířata.
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

https://a-svet.cz/s/svab-je-v-domacnosti-nezvany-host/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0v%C3%A1bi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz