Hlavní obsah
Věda

Tornádo je fascinující a zároveň s sebou přináší podle své síly obrovskou zkázu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NatureNomad,www.pixabay.com

Ničivá síla přírody může být stejně tak nebezpečná, jako úchvatná. Vyvolává takovou fascinaci, že i při přímém kontaktu lidé vytáhnou své mobily a fotoaparáty a navzdory nebezpečí fotí a natáčí jako o život.

Článek

Nejspíš u nás nikdy nezažijeme ta nejhorší tornáda, která ničí vše, co jim stojí v cestě, jako třeba v Americe. Na jednu stranu určitě dobře, na stranu druhou je mnoho lidí, kteří by rádi viděli tento přírodní úkaz v celé své kráse. Ač i mou osobu tornáda velmi fascinují, uvědomuji si jejich destruktivní sílu a zažít bych ho nikdy nechtěla. Dokumenty s tímto tématem ale sleduji velmi ráda, a to hlavně z toho důvodu, že je fascinující, co umí příroda vytvořit.

Tornáda vznikají většinou velmi rychle a potřebují k tomu určité podmínky. Mnohdy vzniknou na odlehlém místě, tak o nich mnohdy ani nevíme. Když je dostatečná vlhkost, určitá rychlost větru a mísí se teplý vzduch se studeným, pak může vzniknout tornádo. Je to vlastně obrovský rotující sloupec vzduchu. Je známo několik stupňů intenzity tornád. Fujitova stupnice pomáhá k určení síly tornáda. Stupnic máme šest a značí se jako F0, F1, F2, F3, F4 a F5.

Síla tornáda F0

Většinou se jedná o velmi slabou až žádnou intenzitu. Nicméně při této síle mohou padat komíny, lámou se větve u stromů a slabší stromy nebo stromy s mělkými kořeny se mohou dokonce vyvrátit.

Síla tornáda F1

Při této síle už dochází k menším potížím a škodám. Většinou se jedná o sesuv střešní krytiny. Lehké předměty, které nejsou upevněné, může tornádo této intenzity posunout či převrhnout. Jedoucí auta mohou mít problém se udržet ve svém jízdním pruhu.

Síla tornáda F2

Tornádo této intenzity už nadělá značné škody a může být již velmi nebezpečné. Může ničit střešní krytiny domů. Lehké mobilní domy může zcela zlikvidovat. Ve vyšších budovách může vyrazit a rozbít okna. Auta může lehce převrátit. Z drobnějších předmětů se mohou stát nebezpečné létající předměty, které mohou způsobit vážná zranění.

Síla tornáda F3

Tady už je na místě mít opravdu velký respekt a strach. Tady už neničí pouze střechy domů, ale může ničit i jejich zdi, které se pod jeho silou zcela zbortí. Nemá problém převrátit vlakový vagón nebo zcela odhodit automobil. Stromy vyvrátí z kořenů naprosto snadno.

Síla tornáda F4

Ničivá síla tohoto tornáda je opravdu strašidelná. Domy srovná se zemí velmi snadno. Co není silně a dobře připevněné, létá vzduchem. I velmi těžké předměty může odhodit daleko a z těch malých tvoří létající nebezpečné zbraně. Toto tornádo prošlo v roce 2021 na pomezí Hodonínska a Břeclavska a zanechalo za sebou opravdovou hrůzu.

Síla tornáda F5

Jedná se o zcela ničivé a zkázu přinášející tornádo. Srovná téměř vše se zemí. Stromy dokáže svléknout z kůry a poškodí i železobetonové konstrukce. Předměty je schopno odhodit i více jak 100 m daleko.

Jedny z nejsilnějších tornád jsou stále v Americe. Asi nejznámějším místem, kde se tvoří nejvíce tornád, je takzvaná tornádová ulička nebo tornádová alej. Ta se nachází na východě severoamerického kontinentu mezi Apalačským pohořím a Skalistými horami. Ve Spojených státech je ročně zaznamenáno přibližně okolo 1200 tornád, což je obrovské číslo. Po jejich řádění se škody šplhají až k tisícům dolarů a v průměru při nich zahyne 71 obětí. Není divu, že u spousty domů jsou postavené bunkry, kam se lidé mohou skrýt, právě třeba při řádění tornáda.

Nově se tornáda objevují také v Tennessee, Kentucky a Alabamě. Tornáda se tak přesouvají i více na jihovýchod. Vědci odhadují, že to může být způsobeno vlivem změny klimatu. Nicméně jsou to zatím jenom dohady. Tím, že se tornádům všeobecně daří více v teplejších lokalitách, není se čemu divit, že se tvoří i v neobvyklých lokacích. V naší republice se tornáda čas od času vyskytují. Většinou se jedná o velmi slabá tornáda nízké intenzity. Tím, že se o nich mluví víc a víc, lidé si jich také více všímají. I u nás existují tzv. lovci bouřek, kteří vyhodnocují, zda se při určitých bouřích může vytvořit tornádo. Častěji jsou pak vidět pouze tromby. Tromba se však na rozdíl od tornáda nedotýká země.

Ať už vás tornáda fascinují nebo ne, vždy mějte pokoru a zdravý rozum a držte se v bezpečné vzdálenosti. Nezapomeňte, že poměrně rychle může změnit směr a i když se zdá, že se pohybuje směrem od vás, tak během pár vteřin se vše může změnit a můžete se dostat do velmi nebezpečné situace. Příroda je pořád mocnější než člověk a její sílu ovládnout neumíme.

Anketa

Fascinují vás tornáda? Měli jste možnost vidět tornádo na vlastní oči?
Ano, fascinují a měl/a jsem možnost ho vidět.
28,6 %
Ano, fascinují, ale zatím jsem na vlastní oči neviděl/a.
57,1 %
Ne, ale viděl/a jsem ho.
0 %
Ne a ani jsme ho neviděl/a.
14,3 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/tornado-derecho-downburst-mezocyklona-supercela-jak-se-vyznat-v-superbourich-32682

https://www.tornada.cz/o-tornadech/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fujitova_stupnice

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/276300-zebricek-katastrof-10-nejvetsich-tornad-v-historii-usa

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/alicka-tornado-usa-pocasi-klmaticka-zmena.A230704_073926_zahranicni_akp

https://www.pocasimeteoaktuality.cz/kdy-a-jak-vznika-tornado/

https://www.britannica.com/place/Tornado-Alley

https://www.nssl.noaa.gov/education/svrwx101/tornadoes/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz