Hlavní obsah

V chrámu Karni Mata uctívají krysy. Běhají jich tam desítky tisíc. Jejich zabití je neúctou.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Jakub Hałun - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85814346

Kdo rád cestuje a poznává nová místa, ale zároveň nemá rád hlodavce, měl by se vyhnout posvátnému chrámu Karni Mata. Krysy jsou v něm vítány a uctívány a opravdu jich není málo.

Článek

Podivností je ve světě opravdu mnoho a každá kultura nebo náboženství má své. Uctívání zvířat je běžnou součástí života a v některých kulturách je zcela zásadní. Některé národy jsou přesvědčeny, že se bohové převtělují do těla zvířete. Asi nejznámější je uctívání koček v Egyptě a většině lidí to nepřijde divné. Na chrám, kde se uctívají krysy, se však jezdí turisté koukat i z hodně vzdálených míst světa.

Chrám Karni Mata

Chrám se nachází v Indii ve městě Deshnoke a je velmi známým poutním místem. Byl vytvořen už kolem roku 1530. Původně to byla pouze svatyně, kterou zakrývala kupole. Postupně se však díky budování oddaných lidí chrám zvětšoval. Pokud by ale člověk čekal příjemné místo, neměl by se sem vydávat. Po chrámu se pohybuje okolo 20 000 krys, které jsou důležitou součástí chrámu a jsou posvátné.

Hinduistický chrám je zasvěcen bohyni Karni Mata, která je také známá jako Mehaai nebo třeba Jagdamba. Jejím duchovním významem je ochrana, soužití v míru a nenásilí. V současnosti se jedná o jedno z nejvýznamnějších míst pro setkávání klanů Charanů. Předpokládá se, že sama Karni Mata byla reinkarnací samotné bohyně Durgá.

Karni Mata žádala, aby se v její rodové linii rodili chlapci ve dvou možných formách. Buď jako chlapci nebo jako krysy. A pokud by se rodili jako chlapci, tak by se po smrti reinkarnovali do krysy a obráceně. Také díky tomu, že se věří v reinkarnaci z krys na chlapce a obráceně, je v chrámu tolik hlodavců. Krysy jsou velmi opečovávané. Představení jim zajišťují dostatek krmiva a tekutin a chrání je. V podstatě zde nemají žádné přirozené nepřátele a mohou se v klidu dál množit.

Do chrámu můžete vstoupit pouze na boso. Musíte dávat velký pozor, aby se nějaké kryse ublížilo. Je jich tam opravdu mnoho a zašlápnutí není někdy možné se vyhnout. Pokud se tak stane, musí ten, kdo se stal vrahem krysy, vyvážit její smrt stříbrem. Stříbro však musí být ve tvaru sošky a velikostí musí připomínat velikost krysy. Jen tak se vrah ochrání před trestem bohů nebo samotných krys. Pokud vám naskočí husí kůže z toho, že vám samotná krysa přeběhne po holé noze, nezoufejte, pravděpodobně budete požehnáni. Lidé přicházejí a klaní se krysám, uctívají je a když jim krysa přeběhne po noze, jsou šťastni.

Všichni vzdělaní ví, jaké nemoci mohou krysy přenášet, a proto je až nepředstavitelné, že někdo udržuje takto vysoké počty krys dobrovolně. Náboženství je však velmi složité a nemusí být vždy pochopeno. Pro někoho je to jasný škůdce, pro někoho něco, co se musí uctívat a chránit.

Zdroje:

https://zoom.iprima.cz/zahady-a-konspirace/krysi-chram-424700

https://www.atlasobscura.com/places/karni-mata-temple

https://www.koktejl.cz/zazitky/tohle-videt-nechcete-chram-krys-v-deshnoku-je-mi/

https://www.e15.cz/magazin/misto-pro-milovniky-krys-v-indickem-chramu-jich-pod-jednou-strechou-najdete-dvacet-tisic-1340786

https://en.wikipedia.org/wiki/Karni_Mata_Temple

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz