Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Za oběť jim může padnout domácí mazlíček, ale i člověk. Puma je roztomilá, ale zároveň děsivá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nicky Pe, Pexels.com

Kočkovité šelmy jsou hotové stroje na zabíjení. Ke svému životu jsou dokonale přizpůsobené. Puma je jedním z nejdokonalejších predátorů a nezdráhá se zaútočit i na člověka.

Článek

Většina z nás viděla kočkovitou šelmu hlavně v zoologických zahradách. Tam však většinou při velkém štěstí vidíme líné zvíře, které věčně pospává. Lidi chrání výběhy, které mají často příkopy a pro jistotu ještě elektrický ohradník. Kdo by chtěl zažít útok od kočkovité šelmy? Přesto se najdou „blázni“, kteří se snaží v některých zoologických zahradách dostat přímo ke kleci. Ne všechny zoo po světě mají takové výběhy, kde nejsou klasické klece. Někdy riskují i rodiče malých dětí, kdy je pro lepší viditelnost zvedají a nechávají balancovat nohama na zdi. Kdyby jim dítě do výběhu spadlo, nejspíš by to mělo fatální následky.

Puma americká známa jako horský lev

Ač puma patří mezi malé kočkovité šelmy, je druhou největší kočkovitou šelmou Ameriky. Její váha se pohybuje v celkem velkém rozmezí, a to od 20-80 kg. Nicméně je mnoho jedinců, kteří mohou mít i více než 100 kg. Její tělo dosahuje i s ocasem na délku úctyhodných 150-250 cm. Najdou se však i jednotlivci, kteří mají na délku klidně i 290 cm. Zbarvení srsti pumy má celkem velké rozmezí od béžové přes šedou, hnědou nebo nádherně sytou oranžovou či červenou.

Puma je velmi přizpůsobivá a dokáže žít v různém prostředí. Nejoblíbenější je pěkně zarostlý biotop. Ovšem suchá a skalnatá místa pro ni nejsou žádný problém. Je to silně teritoriální zvíře. Jako všechny kočkovité šelmy si svá teritoria značkují močí, trusem, otíráním nebo škrábáním. Styl lovu má velmi podobný ostatním kočkovitým šelmám. Snaží se ke kořisti tiše připlížit na co nejkratší vzdálenost. Pokud je kořist v dobré vzdálenosti, vyrazí, srazí ji na zem a kousnutím do krku se snaží oběť usmrtit.

Nedělá jí problém lovit i kořist, která je mnohem větší, než je ona sama. Její jídelníček se skládá především z jelenovitých nebo dokonce z velbloudovitých. Nepohrdne však i mnohem menší kořistí a uloví i ptáka, zajíce, rybu i malé hlodavce. Pokud má možnost zaútočit na dobytek, zaútočí i na něj. Po skalách se pohybuje naprosto přirozeně a je schopna na nich i dobře lovit. Někdy je možné vidět dokumenty, kdy puma zaútočí na horskou kozu, chytne ji a nepustí ji ani při pádu ze skály.

Většinou se puma člověku vyhýbá. Bohužel se někdy stane, že jedinec, který má nějaké zdravotní omezení, se zachová netypicky a dostane se blíže k lidskému obydlí, kde zaútočí i na domácí mazlíčky na zahradách. Při využití momentu překvapení pak většinou nemají žádnou šanci. Jsou případy, kdy puma zaútočila na člověka. Opět se většinou jednalo o zvíře, které mělo nějaký zdravotní problém. Někdy za útokem stálo pouze to, že se člověk zdál jako snadná kořist.

Takovou známou obětí byla běžkyně Barbara Schoenerová, matka dvou dětí, která se na svůj poslední běh vydala stezkou v podhůří Sierry v okrese El Dorado. Právě tam na ni zaútočila puma. Dle vyšetřovatelů puma ženě rozdrtila lebku a silně pokousala na krku. Po usmrcení její tělo odtáhla dalších zhruba 30 metrů z kopce ke stromu, kde se Barbaru snažila zahrabat do listí. Proč šelma na ženu zaútočila se zcela jistě neví.

Další obětí se stal cyklista Mark Reynolds, který se na kole vydal kolem oblíbené stezky v Orange County. Bohužel se mu na kole přetrhl řetěz a Mark se snažil řetěz opravit. Klekl si tedy ke kolu a pro šelmu byl tak v ideální pozici pro útok. Puma jeho tělo odvlekla dál od stezky, kde ho částečně zahrabala. Když okolo místa, kde si puma svoji kořist chránila, projížděla Anne Hjelle, i na ni puma zaútočila a za hlavu ji vlekla do křoví. Naštěstí byla zachráněna projíždějícím jezdcem na koni. Podle otisků tlap byl za útokem pravděpodobně mladý samec pumy, který vážil úctyhodných 110 kg. Samec byl později zastřelen. Jeho otisky tlap byly nalezeny i u těla Marka Reynoldse.

Někdo si může říct, malá kočka, ale když vezmeme v potaz, že na vás zaútočí zvíře, které váží 110 kg, ještě ke všemu ze zálohy, nemá člověk moc šanci, aby se útoku ubránil. Jsou lidé, kteří útok pumy přežili, ale většina z nich musela podstoupit několik operací. Takový traumatický zážitek však může způsobit psychické problémy a doživotní strach. Zvířeti se však nemůžeme divit. Jednalo podle svého instinktu. Puma byla ve svém přirozeném prostředí a čekající na kořist.

Většinou jsou útoky divokého zvířete na člověka vzácné a pravděpodobnost je velmi malá. Občas k takovému neštěstí bohužel dojde. Když se chystáme do divoké přírody, vždy je dobré dodržovat pravidlo dvou. Když se jednomu něco stane, ten druhý může přivolat pomoc. Nikdy nevíte, co se může stát. Nemusí jít nutně o útok divokého zvířete, ale může dojít k obyčejnému zranění a další ruce se můžou hodit.

V dnešní době, kdy není neobvyklé koupit šelmu a být majitelem třeba pumy, se tak někdy setkáváme s informací, že zvíře majiteli uteklo. Většina lidí zůstává klidná, protože si myslí, že je to domácí mazlíček. Majitel ho měl určitě doma v posteli a bylo mazlivé. Ona to tak ale většinou není pravda. Šelma může žít ve voliéře nebo kleci a může být třeba i frustrována. Jsou lidé, kteří mají pumu opravdu doma a zdá se, že je skvělým mazlíčkem. Myslím, že každý majitel domácí kočičky někdy utrpěl kousanec nebo škrábanec. A že to opravdu bolí. Když si toto několikrát znásobíme, máme tu bolest přímo děsivou.

Může přijít den, kdy si bude chtít puma, která je „domácím mazlíčkem“ hrát trochu drsněji a člověk tak může přijít snadno k vážnému zranění. Pořád se ale jedná o zvíře, které má silné lovecké pudy a ve stresu může reagovat zcela neadekvátně. Když se tedy někde objeví informace, že někomu utekla šelma, nesnažte se takové zvíře hledat, i když vás to láká. Pamatujte, že šelma o vás ví vždy dřív, než vy víte o ní. A moment překvapení je na jejich straně.

Zdroje:

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2004-jan-10-me-lion10-story.html

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1994-05-02-mn-52986-story.html

https://www.cbsnews.com/news/cougar-attack-washington-victim-sj-brooks-friend-isaac-sederbaum/

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-bylo-to-jako-skrtit-kamen-kamaradky-popsaly-souboj-s-pumou-40464574

https://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/odbornik-chovani-pumy-ktera-utekla-lidem-nelze-predvidat-20191019.html

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-ze-zooparku-u-prahy-utekla-puma-lide-v-okoli-by-nemeli-chodit-ven-40265976

https://www.mujchlupac.cz/zajimavosti/puma-jako-mazlicek/922

https://cs.wikipedia.org/wiki/Puma_americk%C3%A1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz