Hlavní obsah
Cestování

Zoologická zahrada v německém Lipsku je zelenou oázou a rozhodně stojí za návštěvu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Jelínková

Ne každá zoologická zahrada vypadá tak, jak by měla a někdy člověk odjíždí zklamán. To se určitě nestane v zoologické zahradě v německém Lipsku. Tady je opravdu na co se koukat.

Článek

U nás je v některých zoologických zahradách na co koukat a troufám si říct, že pražská a zlínská patří mezi ty nejkrásnější. I když se v nich postupně buduje a zvířatům se jejich výběhy zvelebují, jen málokdo tam jede i vícekrát do roka. Jednak kvůli financím a pak je člověk většinou zvídavý a rád se podívá na něco jiného či nového. Přesně těm doporučuji, udělat si výlet i jinam mimo naší republiku a podívat se, jak to mají jinde. Pro někoho je prioritou množství zvířat, pro jiného čistota, další může řešit terén a jiný řeší dostatek dětských koutků. Pojďme se podívat, jak je to v zoologické zahradě v Lipsku (Leipzig).

Zoologická zahrada Lipsko

Pokud chcete poznat něco jiného, výlet do lipské zoo mohu doporučit. Určitě je nejpohodlnější jet vlastním autem, kde si můžete udělat přestávku, jak je vám libo. Z Prahy trvá cesta autem dle toho, kudy pojedete. Pokud pojedete na Drážďany, tak je třeba počítat zhruba 2 hodiny a 45 minut, pokud budete mít nějakou malou pauzu. Nepočítám případné kolony. Pokud pojedete přes Chemnitz, je třeba počítat tak něco přes tři hodiny. Je to delší časově, ale na kilometry je to o 5 km kratší trasa. Za sebe musím říct, že se mi více líbila cesta přes Chemnitz. Bylo v okolí více na co koukat. Přímo naproti zoologické zahradě je parkovací dům. Zhruba za necelých 6 hodin parkování zaplatíte 6 euro, což je přívětivá cena a auto máte pod střechou. Pak pouze přejdete přechod a jste v zoo.

Poté už se jen můžete podívat na mapu zoo a říct si, kudy a kam se vydáte. Velká výhoda zoo je, že je v opravdové zeleni, a tak si můžete procházku po téměř celé zoo užít v klidu stínu. Pro milovníky stromů je to opravdová pastva pro oko. Jsou zde nádherné vzrostlé stromy. Velkou převahu má po celém areálu bambus, kterému se tam očividně velmi daří. Co je určitě velmi zajímavé, je rozmístění zvětšenin hmyzích druhů po celé zoologické zahradě. Jsou to takové ideální solitéry pro pěknou fotografickou památku. Uprostřed zahrady tomu vévodí i nádherný obrovský dinosaurus diplodocus.

Výběhy zvířat jsou opravdu velmi čisté, a to se vidí málokde. Je znát, že ošetřovatelé se péči o čistotu opravdu věnují. Zvířata také dostávají čerstvou trávu na přilepšenou. Je vidět, že jsou velmi dobře živená a absolutně nestrádají. Za zmínku určitě stojí medvídek koala. Jsou to nádherná zvířata a vidět je zblízka je vážně zážitek. Jen musíte v jejich pavilonu dodržovat klid a ticho. Jsou to zvířátka, která špatně zvládají stres. Pokud návštěvníci dodržují pokyny, zvířátkům je dobře a nic jim nechybí.

Foto: Veronika Jelínková

Odpočívající medvídek koala

Asi nejoblíbenější jsou pro mnoho návštěvníků šelmy. Výběh takových lvů je moc pěkný a i na nich bylo vidět, že jsou velmi spokojení a dobře živení. Dokonce i samice, která měla starší odrostlá mláďata, byla v perfektní kondici. I pro ostatní kočkovité šelmy jsou výběhy perfektně šité na míru a snaží se napodobit jejich přirozené prostředí. Někdy se bohužel stane, že zvíře zrovna někde odpočívá a třeba uvidíte pouze spící šelmu, ale když se tam po delším čase vrátíte, uvidíte šelmu v pohybu. Zajímavostí zoo je určitě také medvěd pyskatý.

Foto: Veronika Jelínková

Levhart zkoumající okolní pachy

Nádherné prostory mají i vydry, které si užívají ve vodě a v jejich výběhu je udělaný i nádherný potok, kde máte pocit, že koukáte na opravdový lesní potok. Malé děti mohou také navštívit výběh, kde jsou kozičky. Mohou si je hladit a užívat si jejich krotké povahy. Jediné, co nejspíš nemůžete a nebylo ani vidět, jsou nádoby, které obsahují krmení. A v podstatě je to tak i dobře. Zvířátka pak nejsou až tak dotěrná a ošetřovatelé mají jejich stravovací návyky pod kontrolou. Příjemné zjištění zde bylo, že ošetřovatelé například u lam učí i návykům chůze na ohlávce, pro případnou nutnost odvedení zvířat do bezpečí.

V areálu se začíná nově budovat prostor pro lachtany a tučňáky. A už od pohledu na stavbu a mapu, to bude opravdová nádhera jak pro samotná zvířata, tak pro návštěvníky. Pokud si vyberete ideální počasí, kdy nebudou taková vedra, máte možnost opravdu zahlédnout téměř všechna zvířata. Třeba takové žirafy máte možnost sledovat a přitom si dát dobrý oběd , který poskytuje restaurace Afrika. Můžete sedět na terase a dívat se, jak kolem vás prochází žirafy. Je to velmi příjemné místo. Výběr z jídel je opravdu pestrý. Ceny jsou na Německo přiměřené, ale je třeba počítat, že se pořád jedná o restauraci v zoo. Pokud nechcete utratit mnoho, můžete si vybrat z několika dalších kiosků, které jsou dobře rozmístěné po celém areálu.

Foto: Veronika Jelínková

Žirafa v Lipské zoo

Co se zoo vskutku povedlo, to je dům akvárií. Opravdu nádherná, čistá akvária, kde uvidíte spoustu zajímavých živočichů. Akvária jsou ve dvou patrech, kde to horní patro je otevřené. Čili už z přízemí vidíte, co je nahoře a ten pohled je vážně nádherný. Vyloženě vás to tam táhne. A když přijdete nahoru, můžete se těšit na akvárium, které je celé kolem dokola místnosti a ryby si tam mohou užívat neustálého pohybu, kde je nezastaví konec stěny. Určitě vás zde očarují rejnoci a také žralok. Můžete se také pokochat nádherným velkým čtverzubcem, mořským koníkem, opravdu krásně narostlým klaunem očkatým či zvláštními druhy, které jinde neuvidíte.

Foto: Veronika Jelínková

Čtverzubec

Velký zážitek zažijete v úseku Gondwana. Jedná se o obrovský skleník, ve kterém, ač je nějaká vlhkost, je opravdu co vidět a zažít. Jednak se v něm můžete projít po houpacích lávkách a koukat se z výšky na celou zeleň v doprovodu nádherně zbarvených ptáčků nebo si zaplatit dvě eura a spodní část absolvovat na lodičce. A to rozhodně stojí za to. Proplujete pod zemí, kde se se na zdech promítají informace od pravěku až po dnešní dobu. Je to velmi povedené a pro děti je to určitě velký zážitek.

Foto: Veronika Jelínková

Plavba lodí

V jedné z budov v areálu je také místnost, která simuluje, že stojíte na lodi. Na zdech okolo vás se začne promítat krajina, respektive pobřeží, a i když tomu tak není, máte pocit, že opravdu stojíte na plující lodi.

Pokud si chcete zakoupit nějaký suvenýr, obchůdků je v zoo také dost a určitě si něco na památku vyberete. S sebou si nezapomeňte vzít pláštěnku v případě nepřízně počasí a rozhodně mějte připravený fotoaparát. Nemá smysl psát o všem, protože nejlepší je se rozhodnout a do zoo se vydat a užít si nádherný den.

Anketa

Plánujete návštěvu Lipské zoo nebo už ji máte za sebou?
Ano, plánujeme už dlouho a letos pojedeme.
28,4 %
Ano, plánujeme, ale až příští rok.
29,9 %
Už jsem byl/a a je to tam opravdu krásné.
41,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Zdroje:

Vlastní zkušenost autorky s touto zoologickou zahradou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz