Článek
Dříve jsem nevěděla, co s takovými banány dělat. Jako milovník těch zelenějších banánů, jsem tyto přezrálé úplně nesnášela. Kolikrát jsem měla chuť je vyhodit, ale svědomí mi to nedovolilo. Hledala jsem po internetu, až jsem narazila na vločky přes noc a od té doby jsme měli jasnou snídani. Časem jsem chtěla vyzkoušet i něco jiného a tak přišli na řadu banánové lívance. Říkala jsem si, jaké dobroty se z těch sladkých banánů dají vykouzlit. Když už jsem nevěděla co dál, začal na mě všude možně vyskakovat recept na banánový chléb. Zprvu mě moc nelákal, ale bylo mi líto ho nevyzkoušet.
Během vypracovávání těsta mě napadlo, že si recept nějak vyšperkuju a tak jsem začala přihazovat spousty červeného rybízu a nasekaných vlašských oříšků. Musím říci, že tento chlebík je od té doby jeden z mých nejoblíbenějších receptů.
A co na takový dobrý chlebíček vlastně potřebujete?
Suroviny: 2 banány, 1/4 hrnku cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 másla, 1 ks vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli, nasekané oříšky a ovoce (doporučuji rybíz, ale hodí se i borůvky, třešně a tomu podobné) + oříšky na posyp (chlebík poté vypadá o dost chutněji).
Postup: Banány rozmačkejte vidličkou. Máslo rozehřejte (může mít pokojovou teplotu) a smíchejte se všemi dalšími ingrediencemi. Vysypejte formu (je na vás, jaký tvar si zvolíte) a těsto rovnoměrně rozprostřete. Posypte ořechy a pečte dozlatova na 170°C cca 30 min.
Tento recept si chválí kolegyně v práci a již podle něj pečou i svým dětem.
Vyzkoušejte také a dejte vědět, zda zachutnal i vám!