Hlavní obsah
Cestování

Viktorčino mikrodobrodružství č. 1: I ve své obci můžete zažít trek jako na Islandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Obecní katastr circle trail - nevšední zážitek v okolí vašeho bydliště.

Znáte dobře všechny pozoruhodnosti nacházející se na území obce, kde žijete? A pokud ano, jste si tím opravdu jisti? Já jsem si myslela, že okolí svého bydliště znám perfektně. Byl to ale omyl mimořádných rozměrů.

Článek

Na cestě po hranici obecního katastru, dlouhé cca 60 km jsem objevila ledacos. Vlastně jsem ani neměla páru, že obecní katastr sahá až k hranici sousedního státu. No vážně ne.

Obecní katastr Circle Trail

Sbalila jsem si batoh s vybavením na bivakování v chladných nocích počínajícího března, zásobou jídla a výbavou na vaření. Vyrazila jsem směrem k lesu, kde se podle aplikace Mapy.cz nachází hranice obecního katastru. Čekalo mě 48 hodin na cestě, dvě noci venku a nebylo to o nic menší dobrodružství než třeba 2 dny pochodu Kavkazem. Daleké cesty jsou nejlepší, když se na nich člověk hodně diví. Čím více se divíte, tím více si to užíváte a tím víc zážitků si pak přivezete domů. Cestování v okolí bydliště má ale oproti dalekým výpravám jednu obrovskou výhodu - divíte se tuplovaně, poněvadž se můžete divit nejen tomu, co vidíte, ale i tomu, že jste to, co vidíte, dosud neznali.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Trasa vede po cestách, pěšinách i off-trailem.

Mně se podařilo podivovat se například nad zříceninou kostela uprostřed lesa, kde jsem nikdy předtím nebyla. Podivovala jsem se ruinám bývalé osady, kde po odsunu Němců nikdo nežije. Divila se kráse ledopádu s obrovskými rampouchy, lesní cestě, která byla tak umrzlá, že se proměnila v přírodní tobogán. Mlze, která dokáže zahalit pastviny tak, že jsem si připadala jako bych se teleportovala do vnitrozemí Islandu. Stopám, které po sobě zanechali s největší pravděpodobností vlci. Vylezla jsem pár šestitisícovek (výšku vrcholů jsem pro hlubší zážitek počítala na decimetry). Šla jsem nezanedbatelný kus trasy po státní hranici od patníku k patníku. Bivakovala první noc v lese pod širákem a druhou noc na hradní zřícenině. Nejsou to zážitky, po kterých by prahly cestovatelské magazíny, ale zdaleka to nejsou věci, které by člověk zažíval každý víkend. A pro mě jsou jedinečné, protože tuhle mini-výpravu si budu pamatovat ještě dlouho.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Bivakování pod širým nebem je vždycky zpestřením všedního dne.

Jak si trail zpestřit?

Obecní katastr circle trail můžu doporučit každému, ať už je hranice vašeho obecního katastru jakkoli dlouhá. A divila bych se, kdybyste se na téhle cestě něčemu nedivili. Možná je ale vaše obec malinká, pozemky pod ní spadající obejdete za dvě hodiny a celé se vám to zdá marné. I v takovém případě si lze trail zpestřit. Vyzkoušet můžete pár následujících tipů a nebo ještě lépe - zkuste si vymyslet vlastní.

• Pojmenujte různá místa podle toho, jaké vzdálené destinace vám při troše fantazie můžou připomenout. Potok může být Nilem, rybník Kaspickým mořem, opuštěný lom Mohavskou pouští, lesík sibiřskou tajgou a podobně. Až příště půjdete na vycházku, můžete doma říct: „Jdu se projít k Mohavské poušti.“

• Vezměte si s sebou historickou mapu vaší obce a porovnejte, co se od časů jejího vydání změnilo.

• Pozorujte, kolik živočišných druhů na cestě potkáte. Jasně, ne každý má za barákem vlky. Ale když se ztišíte, sednete si v lese na pařez a budete se chvilku dívat, určitě spatříte několik druhů ptáků. Na louce najdete v trávě hmyzí exempláře, o jejichž existenci jste možná dosud neměli tušení. A vodní toky a mokřady jistě také oplývají živočišnou diverzitou.

• Jestli nejste zrovna milovníci zvířátek, můžete se podobně zaměřit na stromy. Možná ani neznáte všechny druhy, které ve vaší obci rostou. Zjara pokvetou kytky a možná narazíte i na léčivé byliny, ze kterých si doma můžete uvařit čaj.

• S sebou si taky můžete vzít rukavice a pytel na odpadky. Sbíráním smetí trochu zútulníte okolí svého bydliště a potěšíte tak sebe i ostatní lidi na vycházce.

• Vydejte se za tmy a zaposlouchejte se do nočních zvuků. Třeba uslyšíte i sovu. A vůbec, kolik znáte souhvězdí? Nestálo by za to zkusit jich podle mapy noční oblohy najít co nejvíc?

• Je vám Obecní katastr circle trail málo? Můžete si naplánovat Okresní katastr circle trail.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Stihnete východ slunce i ranní mlhy.

NÁROČNOST

Fyzická: střední (závisí na terénu a délce hranice katastrálního území)

Psychická:střední (pro někoho může být náročné bivakování venku)

Časová:střední (pár hodin až několik dní, vhodný program na víkend)

Organizační:nízká (hranice obecního katastru se vám zobrazí v aplikaci Mapy.cz po zadání názvu obce; je potřeba promyslet vhodné vybavení)

Finanční: nízká (možno absolvovat zcela bez peněz)

Foto: Archiv Viktorky Rys

Nebo počasí, do kterého byste se normálně na procházku ve svém okolí nevydali.

Navzdory zažitému očekávání ho nenajdete v tropických pralesech, rozlehlých pouštích nebo Himálaji. Každý si ho ve větší či menší míře nese v sobě. Je to stav mysli, dovednost, která lze trénovat. Můžete ho zažít kdekoli, zadarmo a nepotřebujete k němu spoustu volného času. Zažít ho můžete cestou do práce i v obci, kde žijete. Přinese vám radost z běžného života, pomůže snáze překonávat náročné chvíle i poznat sebe sama. Dobrodružství.

S konceptem tzv. „microadventures“ přišel britský dobrodruh Alastair Humphreys. Ačkoli má za sebou řadu náročných expedic, za tento počin, kdy se rok věnoval mikrodobrodružstvím na území rodné Británie získal ocenění Dobrodruh roku 2012 od National Geographic.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Ruiny a jiné připomínky minulosti mimo turisticky značené trasy.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Moje trasa vede částečně i po hranici se sousední zemí nebo po hranici okresního katastru.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Na státní hranici už naštěstí pozor dávat netřeba.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Někde cesty nevedou žádné. Trasu je potřeba upravit kvůli obcházkám přírodních rezervací.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Zase si uvědomuju o trochu víc, na jak krásném místě bydlím.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Oběd si vařím na lihovém vařiči vyrobeném z plechovky.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Nebýt toho stromu, vypadá to tu jako někde v islandském vnitrozemí.

Foto: Archiv Viktorky Rys

Pravděpodobně pozůstatek vlčí hostiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám