Hlavní obsah
Umění a zábava

Vinylové desky se vrací do módy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: www.pixabay.com

Gramofonová deska

Jistě jsme je doma měli všichni a možná ještě někteří je doma máme. Ano, řeč je o gramofonových deskách, nebo-li „LPčkách“. Černé desky se vracejí do módy i v moderní době, kdy se dá hudba streamovat.

Článek

První gramofonové desky svět poznal na konci 19. století a byly populární až do 80. let 20. století.

Historie

V prosinci roku 1877 vynalezl Thomas Alva Edison přístroj k určení záznamu zvuku, diktafon. Stroj válečkového tvaru položil na stůl a válec všechny přítomné pozdravil a zeptal se jich, jak se jim vede. Stroj se podle Edisona jmenoval phonograph (čteno fonograf). Válec byl poháněn za pomocí otáčení klikou a šroub se posouval po válci, na kterém byl zaznamenán zvuk, který se dal přehrát i několikrát za sebou, ale za nějakou dobu bylo potřeba nahrát zvuk nový.

Výroba válečků skončila ve 20. letech 20. století. (zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Fonograf)

Foto: wikipedie.org/Norman Bruderhofer/CC BY-SA 3.0

Váleček (nebo-li Fonograf)

Dnešní podoba gramodesky

V prosinci téhož roku získal německý vynálezce Emile Berliner patent na černou desku ve tvaru kruhu a na přístroj k přehrání desky, gramofon. První desky byly velké o průměru 12 cm a vyrobeny byly z pryže. Z počátku 20. století ještě nebyla určena rychlost pro otáčení desek (rpm - rotate per minute - pozn. red.). Až po nějaké době byla určena rychlost 70 ot/min. Pryž byl později nahrazen šelakem a měl výhodu v tom, že se dal lisovat. (zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Fonograf)

Foto: www.pixabay.com

Gramofonová deska (angl. zkr. LP - long play)

Přenoska

Přenoska slouží k reprodukci zvuku uloženého na gramofonové desce. Záznam je uložen na jedné dlouhé spirále, která začíná u kraje desky a jehla záznam přehrává až ke středu desky.

Příchod CD

Foto: Autor: www.pixabay.com / Zdroj: www.pixabay.com

CD (kompaktní disk - z angl. compact disc)

V roce 1979 se firmy Sony Philips dohodly na novém způsobu přenosu zvuku. Světlo světa poprvé spatřily kompaktní disky, nebo-li CD. Na ty se původně měl vejít záznam o délce jedné hodiny, ale Sony chtělo, aby se na CD vešla kompletní Beethovenova Devátá symfonie, a proto byl záznam na CD prodloužen na 80 minut. První přehrávač byl představen roku 1982 v japonském Tokiu pod značkou Sony.

První oficiálně vydané hudební album na CD bylo od švédské skupiny ABBA pod názvem The Visitors, vyšlo roku 1982. První album v Československu vyšlo v roce 1985. Vyrobeno bylo sice v Německu, ale vyšlo v ČSSR. Bylo to album Má vlast od Bedřicha Smetany. Úplně první CD v Československu bylo album zpěváka Karla Gotta s výběrem jeho hitů, které vyšlo roku 1986 u nahrávací společnosti Supraphon.

Velká éra cédéček nastala v 90. letech, kdy jimi byly nahrazeny i audiokazety. Přelom nastal až na počátku 21. století, kdyby byly spuštěny první webové stránky, kde byla možnost stáhnout hudbu v komprimovaném mp3 formátu. Tento způsob se ale nelíbil hudebníkům, ani nahrávacím společnostem, kterým začalo díky této nelegální činnosti ubývat zisků z peněz od zákazníků, kteří si CD koupili. (zdroj: https://windows.denicek.eu/temata/historie-a-vznik-cd

Princip přehrávání

Princip přehrávání CD je podobný, jako přehrávání vinylových desek. S tím rozdílem, že „cédéčka“ přehrává laserové světlo o vlnové délce 780 nm (nanometrů). LP desky se přehrávají od kraje ke středu a CD naopak, tedy od středu po okraj média. Záznam je uložen na jedné dlouhé spirále o délce cca 6 km, záleží také na hustotě dat uložených v záznamové vrstvě, jež je vyrobena z polykarbonátu.

Napište do komentářů, jestli máte ještě někde po prarodičích nebo rodičích schovanou sbírku LP desek či cédéček.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám