Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povodně: hlodavci a ministři mají pré

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ministři to všechno jistí.

Obětavá dřina hasičů, dalších složek Integrovaného záchranného systému (IZS) a samozřejmě i tisíců dobrovolníků při povodních by neměla takový efekt, kdyby na vše nedohlíželi chrabří ministři českého kabinetu. Alespoň tak to občas vypadá v médiích.

Článek

V oblasti povodňového PR se činí zejména silná trojka KDU-ČSL: Marian Jurečka, Marek Výborný a Petr Hladík. Zatímco volební preference lidovců se už delší čas nacházejí pod hladinou ponoru (rozuměj, pětiprocentní hranicí pro vstup do Poslanecké sněmovny), tito koryfejové skomírající strany naopak využívají situace k tomu, aby žlutou ponorku KDU-ČSL opět dostali do bezpečných vod volebních preferencí.

Vyniká v tom zejména ministr životního prostředí Petr Hladík. Tento občas lehce arogantní chlapík, který v televizních debatách s oblibou shazuje své protivníky podpásovými metodami („Musíte si problematiku pořádně nastudovat. Nebojte se přijít za mnou na ministerstvo, rád vám to vysvětlím.“), se neváhal pochlubit ani falešnými zásluhami při řešení povodní (https://1url.cz/g1G6z).

O co konkrétně šlo? „Podařilo se nám propojit Český hydrometeorologický ústav a Mapy.cz. Máme tak aktuální a přehledné informace o povodních a hrozbě nebezpečí na českých řekách,“ sdělil Hladík na síti X. Portál Mapy.cz – spadající pod Seznam.cz – uvedenou nadstandardní službu skutečně spustil. Hladík však s tím neměl vůbec nic společného.

Hrozí leptospiróza

V souvislosti s velkou vodou se rovněž objevilo tradiční varování odborníků ohledně nemocí, jež povodně obvykle přinášejí, což je případ zejména leptospirózy. Skutečně není o co stát (https://1url.cz/l1G6i). Leptospiróza se do vody dostává z moči hlodavců – její přenašeči sice nejsou ze záplav také kdovíjak nadšeni, ale jakmile voda opadne, mají pré. Skoro tolik jako čeští ministři na televizní obrazovce.

Bylo by záhodno, kdyby v médiích v souvislosti s povodněmi vystupovali pouze místně příslušní lokální politici, zástupci IZS a premiér, když pohovoří o pomoci na úrovni státu. Exhibice jednotlivých ministrů – zvláště chvilku před krajskými volbami – vypadají dosti nepatřičně.

A speciálně pro ministra Petra Hladíka: Nechtěl byste odstoupit? Nepravd spojených s vaší osobou je totiž povícero (https://1url.cz/q1G6g).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz