Hlavní obsah
Názory a úvahy

Skoro dědové. V Česku dřou do úmoru, za Rusko válčí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vítězslav Dobeš

Každý dobrý příběh by měl mít i důstojný konec.

S padesátkou v týle a s šedesáti lety na tachometru. Chlapi v tomto věku se v Česku chystají podzim života nějak dožít. V Rusku je to horší – tam chtějí přežít. Avšak na Západě většinou užít.

Článek

Anketa

Je podle vás lepší v pokročilém věku cestovat a užívat si život, nebo válčit za Rusko na Ukrajině?
Cestovat
50 %
Válčit
50 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Začněme tento text zvesela, pak už to bude jen horší. Lidé na Západě většinou po celý život jedí obstojné potraviny, mají slušné platy a penzi si potom hlavně užívají – například cestami do rozvojových zemí jako je Česká republika (i když častěji do Francie a Španělska).

Český důchodce – a budu teď psát hlavně o pánech, dámy prominou – má třebas i kvalitní vzdělání, ale stejně v penzi skončí kvůli nezbytnému přivýdělku někde ve vrátnici (to je lepší případ) nebo při doplňování zboží v supermarketu. Kdyby to neučinil a spolehl se pouze na výši důchodu, mohl by jít za svačinkou leda tak někam do parku okusovat kůru, aby nepošel hlady. V této souvislosti nelze nezmínit matláctví tuzemských politiků. Jejich nekonečné tanečky kolem penzijní reformy jsou už jen pro legraci. Platy si ale s úpornou spolehlivostí zvyšovat dovedou, to zase ano. Viďte, Mariane Jurečko.

V Rusku jsou na tom nicméně „skoro starci“ a staří pánové ještě hůř. Žijí natolik bídné životy, že se jich řada hlásí do armády. Poté končí jako pověstný kanónenfutr na Ukrajině. Přeloženo do češtiny: „Pane Vomáčka, vemte si s kamarády berle a jděte támhle k tomu stromu přes pole, jak z něj čouhají ty drátky.“

Příroda nemá stáří ráda

Otázka: „Proč na to už nenajdete nějakou léčbu?“ Odpověď: „Biologie si to nepřeje. Přírodě se stáří hnusí.“ Úryvek z mé zamilované knihy Gold za všechny peníze celkem výstižně popisuje realitu – navzdory všem optimistickým článkům o skvělém životě po šedesátce. Mimochodem, tuto knihu od Josepha Hellera by si měli povinně přečíst všichni politici i jejich obslužná cháska. Víc neprozradím.

Je docela dobře možné, že současnost přináší úplně novou dynamiku do vývoje života na této planetě. Čím dál vyspělejší technologie, nástup umělé inteligence, zřejmě i rozpad „ideálního“ globálního světa. Právě proto by pro nás – taky v souvislosti se stárnutím a stářím – měly být majákem v moři nejistot tradiční hodnoty.

Navzdory všem lákadlům moderní doby se mně stále nejvíce líbí klasický model. Žijete v rodině, která dětem poskytne zázemí do chvíle, než roztáhnou křídla a odletí za svými cíli. Posléze na sklonku aktivního života a možná ještě pak v penzi hlídáte „mladým“ vnoučata, přičemž víte, že jste je vychovali tak, že vás nikdy nenechají strádat a ani vás nedají do domova důchodců. Když potom dospěje vaše pozemská pouť na konec cesty a vy se chystáte přeplout řeku Styx, odcházíte smířeně a pokojně.

To není vůbec špatný příběh.

Zdroje:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/do-boje-jdou-jen-dedove-kde-je-verbuji-rusove-stale-vic-spol/r~b6c1435c87c411efa065ac1f6b220ee8/

https://www.denik.cz/ekonomika/jurecka-platy-politiku-soudci-soud.html

Joseph Heller: Gold za všechny peníze, str. 58. Nakladatelství BB art, 2000. ISBN 80-7257-240-7

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz