Hlavní obsah
Nakupování

Udržitelně, a přesto levně. Secondhandy jsou trendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: stock photo

Poslední trendy hrají udržitelné módě do karet. Volné oblečení, záměrně ošuntělý styl, vracející se ráz osmdesátých nebo devadesátých let.

Článek

V dnešním šatníku lze jen těžko rozeznat, zda je vybavený značkovými kousky v hodnotě tisíců, nebo úlovky ze secondhandů za pár korun.

Thrift shopping (tedy nakupování oblečení z druhé ruky) se navíc stal moderní zálibou. A to nejen kvůli návratu stylu minulých desetiletí, ale i kvůli ekologické snaze nepodporovat fast fashion, tedy rychlou módu.

H&M, New Yorker, Zara, C&A. Téměř každý z rozšířených obchodních řetězců patří do fast fashion - vyrábí oblečení neekologicky, z nekvalitních materiálů a pomocí levné pracovní síly. Na tristní podmínky zaměstnanců ve fast fashion bylo mnohokrát upozorňováno, ať už díky investigativní novinařině, videodokumentům nebo osobním svědectvím. Pro běžného zákazníka jsou však klíčové dvě věci: oblečení je hezké a hlavně levné. A až za pár měsíců ztratí svou prvotní krásu, nebo vyjde z módy, koupí se nové.

Ne každý má možnost nakupovat u českých návrhářů oblečení z kvalitních a ekologických materiálů, které dlouho vydrží. Ale ne každému je lhostejné, jak se k problematice fast fashion postaví. Existují totiž i další možnosti, jak svou spotřební módu zpomalit.

Nakupovat nebo prodávat oblečení, které už posloužilo, lze tradičně v kamenných obchodech s oblečením z druhé ruky, secondhandech či hrabácích. A jelikož jde o trend poslední doby, existuje spousta internetových tipů a průvodců, kde nalézt nejlepší secondhandy - a to téměř v jakémkoliv větším městě v jakékoliv zemi.

Dávno se nejedná o obchody pro sociálně slabší jedince. Ve většině z nich najdete spoustu mladých lidí, kteří se snaží najít autentické a trendy retro kousky.

Také už neexistují pouze klasické „hrabáky“ s bednami plnými roztodivného oblečení, kde je potřeba se ke skutečnému klenotu doslova prohrabat. Mnohé obchody se svezly na vlně trendu a použité oblečení nabízí v podnicích podobných butikům (a to i co se týče ceny).

Kromě toho se samozřejmě rozmohly i secondhandy na internetu. Nejpopulárnější sítí, kde lze získat oblečení z druhé ruky za zlevněnou cenu, je zřejmě Vinted. Kdokoliv může vyfotit oblečení, které chce ze své skříně vyřadit, sám určí jeho cenu, a komu nabídka vyhovuje, oblečení si koupí. Vzniká tak vzájemně výhodný obchod - někdo získá peníze a místo v šatníku, někdo kousek za výhodné peníze. (https://www.vinted.cz/)

A s čím dál větším rozmachem Instagramu vzniklo spoustu nových malých byznysů. Jde o začínající fenomén. Stačí obejít pár secondhandů, najít stylové oblečení, nafotit ho, určit jeho cenu a vložit fotky na svůj Instagram, kde už si ho najdou noví majitelé. Tyto instagramové stránky slouží i jako inspirace, jak je možné oblečení z druhé ruky nastylovat, aby vypadalo co nejlépe a nejmoderněji.

Nakupování v secondhandech je výhodné a nabízí mnoho překvapení. Nejednou se totiž může stát, že v bedně s nenositelnými tričky za dvacet korun naleznete poklad. A ještě k tomu budete oblečeni udržitelně a podpoříte slow fashion.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám