Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vyplatí se solární panely na střeše firmy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vladimir Křiva

Solární panely na střeše společnosti PREMO

Než nastala energetická krize, podnikli jsme první kroky k naší energetické soběstačnosti. V roce 2021 jsme se rozhodli pro instalaci solárních panelů na střechu naší firmy. Co nás to stálo a co nám to přineslo, popisuji v následujícím příspěvku.

Článek

Shrnutí našeho solárního příběhu

Naši cestu od rozhodnutí přes výstavbu až po zhodnocení prvního roku provozu FVE jsem již dříve popsal v článku Naše zkušenost se solárními panely na střeše firmy. Pro ty, kteří minulý článek nečetli, připomenu hlavní body.

Výběr systému
Na základě doporučení dodavatele jsme vybrali systém na klíč včetně solárních panelů, měniče, bateriového úložiště o kapacitě 11,6 kWh a elektrorozvodů vč. měření.

Kritéria pro výběr panelů
Zaměřili jsme se na výkon a účinnost, vybrali jsme 32 panelů s celkovým výkonem 9,76 kWp. Protože jsme systém budovali s důrazem na kvalitu, zvolili jsme panely se zárukou 10 let na materiál a výrobu, s 25letou zárukou na výkon s tím, že po dobu 25 let nepoklesne pod 85 %.

V roce 2022 vyrobila FVE 11,62 kWh, což bylo o 19 % více, než jsme očekávali.

Co je nového

Od té doby jsme v PREMO nezaháleli. V roce 2022 jsme přidali další fotovoltaické panely včetně střídače a zvýšili celkový výkon na 19,51 kWp. Stávající bateriové úložiště jsme nahradili větším, o kapacitě 24,58 kWh. Tento krok nám umožňuje ještě efektivněji využívat vyrobenou elektrickou energii.

Rozšířením jsme zvýšili množství vyrobené elektrické energie, ale také jsme se stali ještě více energeticky nezávislými. Pro upřesnění uvedu, že v roce 2023 naše FVE vyrobila 15,9 MWh elektrické energie a díky tomu jsme byli schopni dodat do sítě 6,7 MWh a zároveň jsme nakoupili jen 8,9 MWh od lokálního dodavatele. To je výrazně méně, než bychom nakoupili před rozšířením FVE.

Foto: Vladimir Křiva

Zdroj: PREMO

Finanční přínosy a návratnost investice

Pro všechny, které zajímá, na kolik nás to přišlo a co jsme rozšířením získali, uvedu pro zajímavost pár čísel. Celkové náklady bez dotace se vyšplhaly na 1 071 300 Kč bez DPH. Když se podíváme na finanční přínosy, tak nám FVE v roce 2023 přinesla úsporu ve výši 58 046 Kč.

Průměrná nákupní cena elektrické energie vycházela v roce 2023 v tarifu C02D (firmy) a jističi 3×63A na 6,29 Kč/kWh bez DPH. Do distribuční soustavy jsme dodávali elektrickou energii za cenu 2,50 Kč/kWh bez DPH.

Bez dotace z Národního plánu obnovy ve výši 224 334 Kč by se investice vrátila (při cenách roku 2023) za 18,5 let, ale díky dotaci se doba návratnosti snížila na 14,6 let.

Propočty sice vycházejí pouze z dat a měření jednoho roku, ale při výrazném nárůstu poptávky po elektrické energii a možném zvýšení jejích cen se může návratnost do FVE výrazně zkrátit.

A protože do budoucnosti nevidím, musíme si počkat, jak se v následujících 5 až 10 letech situace na trhu s elektrickou energií v Evropě vyvine.

Ekologické přínosy

I když se finanční návratnost pohybuje okolo 15 let, z ekologického hlediska vnímám tuto investici jako neocenitelnou. Vždyť v roce 2023 jsme díky vlastní výrobě elektrické energie ušetřili 7,95 tun CO₂eq (zdroj přepočtu na CO2). A během předpokládaných 25 let provozu FVE by celková úspora měla dosáhnout neuvěřitelných 200 tun CO₂eq.

Rozšíření naší FVE tedy není jen o financích. Vnímám je jako posílení našeho závazku k udržitelnosti a ekologii. S každou vyrobenou kilowatthodinou jsme nejen blíže k úplné energetické nezávislosti, ale také přispíváme k lepšímu a zelenějšímu světu. A to je důvod, proč mi dává naše investice do mikrozdroje elektrické energie smysl.

Závěr

I při finanční návratnosti cca 15 let a úspoře cca 200 tCO₂eq za 25 let, investice ve výši cca 847 tis. Kč bez DPH do mikrozdroje elektrické energie z pohledu udržitelnosti (ekologie) mi dává smysl. Ať už jste na začátku své cesty nebo uvažujete o rozšíření vašeho stávajícího systému, každý krok směrem k udržitelnosti má podle mne význam. Proto zvažte možnosti, které solární energie nabízí, a pokud máte jakékoliv otázky nebo se chcete jen podělit o své zkušenosti s vlastním projektem FVE, budu rád, když je budete sdílet v komentářích pod článkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám