Hlavní obsah

Dříve se k věcem i vztahům přistupovalo s větší péčí a zodpovědností

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VladkaJuh

žena

Vztahy se budovaly s vědomím, že na nich je potřeba pracovat a že ne vždycky bude idylka.

Článek

Dříve se k věcem i vztahům přistupovalo s větší péčí a zodpovědností. Opravovalo se, co se rozbilo, zašívaly se ponožky a televize se nelikvidovala po prvním záblesku. Vztahy se budovaly s vědomím, že na nich je potřeba pracovat a že ne vždycky bude idylka. Dnes se bohužel čím dál častěji setkáváme s přístupem „když se mi to nelíbí, vyhodím to a pořídím si nové“. A to se týká i vztahů.

Je smutné, že se mnozí lidé nesnaží najít smysl ve vztahu, opravit ho a dát mu šanci. Místo toho se hned rozcházejí a rozvádějí. Děti se pak stávají obětí této „vyhazovací“ mentality a dělí se do střídavé péče, jako by to byly ty zmiňované ponožky.

Samozřejmě, ne každý vztah se dá zachránit a někdy je rozchod skutečně nejlepším řešením. Ale měli bychom se vždycky nejprve zamyslet nad tím, zda jsme pro záchranu vztahu udělali vše, co bylo v našich silách. Měli bychom se snažit komunikovat, dělat kompromisy a hledat společná řešení. A měli bychom si uvědomit, že i když se vztah ne vždycky skládá z růžových obláčků, stále může být plný lásky, radosti a smyslu.

Je důležité, abychom se naučili znovu oceňovat hodnotu věcí i vztahů. Měli bychom se o ně starat, chránit je a v případě potřeby je opravovat. Takový přístup nám přinese větší spokojenost a štěstí v životě.

Sobectví a myšlenka, že „už to nejde opravit“, jsou bohužel v dnešní době čím dál častější. Lidé se snadno vzdávají a hledají štěstí jinde, místo aby se snažili o to, co už mají.

Je důležité si uvědomit, že štěstí pramení především z nás samých. Žádný partner nás nemůže udělat šťastnými, pokud nejsme šťastní sami se sebou. Musíme najít cestu k sobě, naučit se milovat sebe a přistupovat k sobě s úctou. Teprve pak můžeme dávat lásku a štěstí i druhým.

Děti se učí především příkladem. Pokud vidí, že se rodiče nesnaží o vztah a snadno se ho vzdávají, budou se chovat podobně. Ztratí sociální empatii, pokoru a tradice, které jsou pro zdravý život ve společnosti nezbytné.

Je důležité, abychom se naučili znovu oceňovat hodnotu věcí i vztahů. Měli bychom se o ně starat, chránit je a v případě potřeby je opravovat. Takový přístup nám přinese větší spokojenost a štěstí v životě.

Zde je několik tipů, jak najít cestu k sobě a budovat pevné a zdravé vztahy:

  • Věnujte čas sobě. Udělejte si čas na aktivity, které vás baví a naplňují.
  • Pečujte o své fyzické i psychické zdraví. Jezte zdravě, hýbejte se a dopřávejte si dostatek spánku.
  • Rozvíjejte se. Učte se nové věci a rozšiřujte své obzory.
  • Buďte vděční za to, co máte. Nezaměřujte se na to, co vám chybí, ale na to, co už máte v životě dobrého.
  • Pomáhejte druhým. Pomoc druhým je skvělý způsob, jak se cítit lépe a najít smysl života.
  • Komunikujte otevřeně a upřímně. Mluvte o svých pocitech, potřebách a přáních.
  • Naslouchejte si navzájem. Snažte se pochopit perspektivu svého partnera a vnímat jeho pocity.
  • Dělejte kompromisy. Není vždycky možné, aby se prosadilo jen to, co chcete vy.
  • Ukazujte si vzájemný respekt. I když s partnerem nesouhlasíte, stále byste ho měli respektovat.
  • Trávit spolu čas. Věnujte si čas na společné aktivity a zážitky.
  • Podporujte se navzájem. Buďte oporou pro svého partnera v těžkých chvílích.
  • Nebojte se vyhledat odbornou pomoc. Pokud máte ve vztahu vážné problémy, neváhejte se obrátit na terapeuta.

Budování pevného a zdravého vztahu vyžaduje čas, úsilí a obětavost. Ale věřte, že to stojí za to. Zdravý a láskyplný vztah je jedním z největších darů, které můžeme v životě obdržet.

Pamatujte, že cesta k sobě i k pevným a zdravým vztahům je dlouhá a náročná. Ale věřte, že to stojí za to. Šťastný a spokojený člověk, který miluje sám sebe, dokáže šířit lásku a štěstí i do svého okolí. A to je to nejdůležitější, co můžeme pro sebe i pro svět udělat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám