Článek
V naší stravě může nepoměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami negativně ovlivnit schopnost těla bránit se proti rakovinným buňkám, zvláště v oblasti tlustého střeva. Potvrzuje to studie, kterou před časem mimo jiné zveřejnil web CNN.
Nadměrný příjem omega-6, jež je typický pro ultrazpracované potraviny, může podněcovat dlouhodobý zánět, který podporuje vznik rakoviny. Současný nedostatek protizánětlivých omega-3 mastných kyselin tento problém ještě prohlubuje.
Ultrazpracované potraviny oslabují imunitu buněk proti rakovině
Některé pokrmy mohou oslabovat imunitní obranu proti rakovině v tlustém střevě právě kvůli vysokému obsahu omega-6, jež převažují v ultrazpracovaných potravinách a omezují tak protizánětlivé a protinádorové účinky omega-3.
„V trávicím systému dochází denně ke genetickým mutacím, které normálně imunitní systém rychle potlačuje pomocí molekul odvozených z omega-3,“ vysvětlil Timothy Yeatman, hlavní autor studie publikované v odborném časopise Gut. Informace o výzkumu přinesla CNN.
Podle Yeatmana, chirurga a profesora na University of South Florida, je ale u lidí s dlouhodobým zánětem způsobeným nerovnováhou omega-6, která je typická pro ultrazpracované potraviny, snazší pro mutace, aby se prosadily, a imunitní reakce proti nim je tím obtížnější.
Dobré i zlé omega kyseliny
Západní styl stravování často obsahuje hodně zpracovaných potravin, cukrů, nasycených tuků a malé množství vlákniny. Omega-6 mastné kyseliny jsou v něm hojné díky běžnému používání rostlinných olejů, například kukuřičného a sójového, které se často používají při smažení ve fast foodech a výrobě ultrazpracovaných jídel představujících asi 70% americké spotřeby potravin.
Bill Harris, profesor medicíny na University of South Dakota, který se na zmíněné studii nepodílel, upozorňuje: „Je přehnané obviňovat omega-6 z ultrazpracovaných potravin. Problémem je spíše nedostatek omega-3, jelikož mnoho Američanů nemá rádo tučné ryby, jako jsou makrely či sardinky, což jsou skvělé zdroje těchto mastných kyselin.“
Které potraviny obsahují Omega-3 kyseliny
Omega-3 i omega-6 patří mezi polynenasycené mastné kyseliny nezbytné pro zdraví, které si tělo neumí samo vyrobit a musí je získávat z potravy. Omega-3, hojně obsažené v lososu, lněných semínkách či ořeších, podporují energii, imunitu a snižují záněty, ovšem i jejich nadměrné množství může být škodlivé.
Omega-6 také hrají roli v udržení zdraví, například podporují růst vlasů a kostí a regulují metabolismus. Mohou se ale přeměnit na prostaglandiny vyvolávající záněty, které jsou sice užitečné jako reakce na akutní infekce, ale pokud trvají dlouhodobě, poškozují zdraví.
Češi milují potraviny, které přiživují rakovinu
Kolorektální rakovina se dříve týkala převážně starších lidí, avšak dnes čím dál častěji postihuje osoby mladší 50 let a výskyt stále roste. Studie z roku 2017 ukazuje, že mileniálové mají dvakrát vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva než generace narozená v roce 1950. U mladých mužů je tento typ rakoviny zároveň nejzhoubnější, u žen je na třetím místě po rakovině prsu a plic.
Přesné příčiny rostoucí incidencí nejsou jasné, genetika hraje jen část role. Podle gastroenteroložky Robin Mendelsohnové se nádor může objevit i u mladých lidí bez rodinné anamnézy, ačkoli může souviset například s obezitou. Někteří mladí pacienti však vedou zdravý životní styl a přesto jsou nemocní.
Národní institut pro rakovinu stále častěji poukazuje na souvislost mezi nezdravou stravou, bohatou na ultrazpracované potraviny, červené a zpracované maso a nedostatkem čerstvého ovoce a zeleniny, a předčasným vznikem rakoviny tlustého střeva. Tyto potraviny jsou přitom velmi oblíbené i v Česku.
V Česku umírají na rakovinu tlustého střeva tisíce lidí ročně
Podle analytika Brena, který se studiemi nezabýval, je dnešní nadbytek omega-6 v těle příliš vysoký a to dává nádorům šanci růst. Navíc zvyšující se koncentrace kyseliny linolové snižuje hladiny omega-3 v tkáni, což situaci ještě zhoršuje.
Rakovina tlustého střeva je v Česku stále vážným problémem. Každoročně se u nás toto onemocnění diagnostikuje u více než osmi tisíc lidí a ročně na něj umírá téměř čtyři tisíce pacientů, jak upozorňuje web Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR.






