Hlavní obsah
Cestování

Zkraťte si čekání na Vánoce návštěvou vánočních trhů. Kam na ty nejhezčí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Do Vánoc zbývá už jen pár posledních dní. Pokud se už Vánoc nemůžete dočkat, nebo naopak byste se jen rádi na chvíli zastavili v předvánočním shonu a nasáli alespoň trošku vánoční atmosféru, můžete ještě stále vyrazit na vánoční trhy.

Článek

Kam na nejhezčí trhy v okolí České republiky?

Návštěvu trhů můžete navíc spojit také s objevováním nových míst v zahraničí. V okolí České republiky najdete hned několik takových měst, které vás dokáží svou vánoční atmosférou takřka okouzlit.

Vídeň

Mezi jedno z nejhezčích míst, které můžete v předvánočním období navštívit patří rozhodně vánoční trhy ve Vídni. Není tedy divu, že právě zde jezdí každoročně davy turistů (nejen) z České republiky. Vídeň má totiž toho spoustu co nabídnout. Navíc je snadno dostupná autem, vlakem i autobusem a to obzvlášť, pokud bydlíte na jihu republiky.

Mezi jedny z největších a také nejznámějších trhů ve Vídni patří trhy na Rathausplatzu před vídeňskou radnicí. Najdete zde celou řadu stánků s různým zbožím i delikates. Vůně svařeného vína, vánočního pečiva a kořeněných oříšků se line vzduchem a vytváří nezapomenutelnou atmosféru. Přímo v srdci těchto trhů se nachází také obří kluziště, které nabízí jedinečnou příležitost užít si bruslení v malebném prostředí, obklopeni nádherně osvětlenými stánky a historickou architekturou radnice. Děti se zase můžou vyblbnout na dvanáctimetrovém patrovém kolotoči. Jeho pestrobarevné osvětlení a klasická hudba vytváří pocit staromódního kouzla, které je tak typické pro tento vánoční čas.

Foto: Vybaveninacesty.cz

Vánoční trhy na náměstí Rathausplatz ve Vídni

Samozřejmě trhy u Rathausplatzu nejsou jediné, které můžete ve Vídni navštívit. Míst je zde hned celá řada. Dalším oblíbeným trhem je třeba ten u Schönbrunnu, který je umístěn v malebném prostředí barokního zámku Schönbrunn. Návštěvníci zde najdou vše od tradičního rakouského umění až po moderní designové výrobky. A mimochodem, když už zde budete, neměli byste vynechat ani kouzelný světelný park Winter Wonderland, který se rozprostírá v zahradách zámku Schönbrunn. Tato světelná podívaná vás zavede takřka do pohádkového světa, který promění krásu zimy, kouzlo temnoty a barokního zámku v magický světelný zážitek.

Foto: Vybaveninacesty.cz

Světelný park Winter Wonderland ve Vídni

Vedle tradičních trhů se ve Vídni konají i specializované trhy, jako je například „Art Advent“ na Karlsplatzu, který se zaměřuje na umělecké a řemeslné výrobky. Každý si zde tedy přijde určitě na své.

Drážďany

Pokud naopak bydlíte spíše na severu republiky, pak, než do Vídně, to budete mít asi blíže do Drážďan. Ty největší trhy se zde nachází na náměstí Altmarkt, kde se poprvé konaly již v roce 1434. Naměstí se v tomto předvánočním období proměňuje v zimní pohádkovou krajinu s řadou dřevěných stánků, které nabízejí širokou škálu tradičních řemeslných výrobků, od dřevěných hraček a ručně vyráběných ozdob až po skleněné výrobky. Největší lákadlo Striezelmarktu je obrovský vánoční strom, který je každoročně výrazně osvětlen a zdoben, a přitahuje návštěvníky z celého světa.

Ale Striezelmarkt na náměstí Altmarkt není jediný vánoční trh v Drážďanech. Město hostí řadu dalších trhů, každý s vlastním jedinečným charakterem. Na Neumarktu, přímo vedle slavné Frauenkirche, se např. koná tradiční středověký vánoční trh. Zde se návštěvníci mohou na chvíli přenést do časů minulých, s tradiční hudbou, historickými kostýmy a nabídkou starodávných řemesel. Za zmínku stojí také vánoční trh na hlavní drážďanské ulici Prager Straße, kde se propojuje moderní nákupní atmosféra s vánočním kouzlem. Tento trh je známý svou pestrou nabídkou moderních i tradičních vánočních výrobků.

Na vánočních trzích v Drážďanech si můžete také vychutnat tradiční dobroty, které nenajdete nikde jinde. Jeden z nich je slavný drážďanský Stollen, tradiční německý ovocný koláč, který je v Drážďanech známý jako Striezel. Každý rok se zde koná Stollenfest, během něhož je předveden obří Stollen, který je poté rozkrojen a prodáván návštěvníkům. Další oblíbenou pochoutkou jsou Pulsnitzer Pfefferkuchen, perníkové dobroty, které se vyrábějí v nedalekém městě Pulsnitz. Nechybí ani mnoho dalších specialit, jako jsou grilované klobásy, svařené víno, a různé druhy sladkých dobrot.

Foto: Pexels.com

Vánoční trhy Drážďany

Krakov

Dalším městem, které stojí za návštěvu je samozřejmě Krakow, kam se asi nejlépe dostanete v případě, že bydlíte v Ostravě a okolí. Hlavní trh, který se zde rozprostírá na náměstí Rynek Główny, je skutečným středobodem vánočního dění v Krakově. Toto historické náměstí, obklopené impozantními gotickými a renesančními budovami, se v předvánočním období proměňuje v živoucí pohádkovou scenérii.

Na Rynek Główny se sjíždějí stánkaři z celého Polska i zahraničí, aby představili své řemeslné výrobky, ručně vyrobené vánoční ozdoby, dřevěné hračky a mnoho dalšího. Ale to, co opravdu odlišuje krakovské trhy od jiných, je jejich gastronomická nabídka. Kromě tradičních polských specialit jako jsou pierogi, bigos (tradiční polský dušený pokrm) nebo grilované klobásy, zde návštěvníci najdou i méně tradiční pochoutky. Jednou z takových specialit je „oscypek“, sýr z ovčího mléka, který se podává grilovaný s brusinkami.

Jedinečným zážitkem jsou také různé kulturní a umělecké představení, které se na trzích konají. Od živých vánočních koncertů, přes tradiční polské tance, až po divadelní představení pro děti. Navíc, pro milovníky historie, nabízí Krakov v této době řadu tematických prohlídek, kde se návštěvníci mohou dozvědět více o bohaté historii města a vánočních tradicích v Polsku.

Foto: Pexels.com

Vánoční trhy v Krakově

Budapešť

Srdcem vánočního dění v Budapešti je trh na Vörösmartyho náměstí. Toto místo se proměňuje ve vánoční krajinu plnou stánků s ručně vyrobenými dárky, svítících dekorací a vůně tradičních maďarských pochoutek. Zde návštěvníci mohou ochutnat maďarské speciality jako jsou lángos, gulyás, nebo trdelník, známý také jako „kürtőskalács“. Co je však na tomto trhu nejvíce poutavé, je jeho jedinečná atmosféra, která dokonale ladí s historickým prostředím Budapešti.

Dalším významným místem pro vánoční trhy je Bazilika svatého Štěpána, kde návštěvníci mohou obdivovat impozantní vánoční strom, a užívat si jedinečné světelné show promítané přímo na fasádu baziliky. Trhy zde nabízí nejen tradiční vánoční výrobky, ale i moderní umělecké a řemeslné kousky. Jednou z nejzajímavějších atrakcí na těchto trzích je možnost projížďky na bruslích přímo u baziliky. Ledová plocha umístěná v srdci trhu dodává celému prostoru dynamickou a radostnou atmosféru.

Kromě těchto hlavních trhů se vánoční stánky rozkládají i po celém městě, každý s vlastním specifickým kouzlem.

Bratislava

Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na naše slovenské sousedy. Na Hlavním náměstí, které je srdcem bratislavských vánočních trhů, se nachází řada stánků, které nabízejí široký sortiment tradičních slovenských produktů, od ručně vyráběných vánočních ozdob až po kulinářské speciality. Nezapomenutelným zážitkem je ochutnávka lokši - tenkých bramborových plack plněných kachním masem či kapustou, což je delikatesa, kterou na jiných trzích jen tak nenajdete.

Vedle gastronomických zážitků nabízejí bratislavské vánoční trhy i bohatý kulturní program. Návštěvníci se mohou těšit na živé vystoupení folklórních souborů, vánoční koncerty a divadelní představení, která doplňují atmosféru těchto míst. Jedinečný pohled na trhy si můžete vychutnat také ​​z věže Staré radnice, kde se vám naskytne okouzlující pohled na osvětlené náměstí a malebné stánky s červenobílými střechami.

Kam na nejhezčí trhy v Česku?

Samozřejmě na vánoční trhy nemusíte jezdit až za hranice republiky, ale můžete si je dostatečně užít také v našich českých městech.

Praha

Jedny z největších trhů najdete samozřejmě přímo v hlavním městě. Ten hlavní trh je pak přímo na Staroměstském náměstí. Jeho dominantou je impozantní vánoční strom, který je každoročně vybírán z různých koutů České republiky. Na trzích nechybí tradiční české speciality - vánoční cukroví, svařené víno, medovina a trdelník. Kromě toho zde najdeme i méně tradiční pochoutky, jako jsou například grilované klobásy různých chutí a speciality z dalších evropských zemí.

Dalším významným místem vánočních trhů je Václavské náměstí. Zdejší trhy jsou zaměřeny více na nákupy vánočních dárků a dekorací. Návštěvníci zde mohou najít široký výběr tradičního českého skla, keramiky a dřevěných hraček. Na Malostranském náměstí se zase konají menší, ale o to půvabnější trhy. Tato lokalita nabízí klidnější atmosféru a je ideálním místem pro ty, kdo chtějí uniknout přeplněným trhům na Staroměstském náměstí.

Více informací ohledně vánočních trhů v Praze najdete zde.

Foto: Picjumbo.com

Vánoční trhy Praha

Brno

Na trhy láká také druhé největší město republiky, Brno. Nejvýznamnějším místem vánočních trhů v Brně je nepochybně náměstí Svobody. Tento historický prostor se proměnil v živoucí centrum vánočního dění. Dominantou trhu je obrovský vánoční strom, který se tyčí nad stánky nabízejícími tradiční české vánoční pamlsek, jako jsou trdelníky, medové perníčky a svařené víno.

Další významnou lokalitou jsou trhy na Zelném trhu. Tento prostor je známý svou historickou atmosférou a malebnými výhledy na Petrov. Zdejší stánky lákají na unikátní řemeslné výrobky a kulinární speciality. Návštěvníci se mohou těšit na ručně vyrobené vánoční dekorace a originální dárky. Na Moravském náměstí si pak můžete zajít na obří kolo, nebo na kluziště.

Vánoční trhy v Brně jsou však známé nejen nabídkou zboží a jídla, ale i rozmanitým kulturním programem. Na náměstí Svobody se pravidelně konají koncerty a vystoupení, které zahrnují jak tradiční české vánoční písně, tak moderní hity.

Více informací ohledně vánočních trhu v Brně najdete zde.

Karlovy Vary

Hlavním dějištěm vánočních trhů v Karlových Varech je Mlýnská kolonáda. Zde můžete nakupovat tradiční vánoční dárky, jako jsou ozdoby, ručně vyrobené dřevěné hračky a keramické výrobky. A co by to byly vánoční trhy bez dobrého jídla a pití? Na stáncích zde najdete tradiční pochoutky, jako svařené víno, grilované klobásy, trdelníky a medovinu. Kromě stánků zde na vás čeká také bohatý doprovodný program, na kterém vystupují regionální umělci i předních čeští interpreti.

Další trhy spolu s doprovodným programem najdete také před hotelem Thermal, kde se můžete zároveň pokochat zhruba patnáctimetrovým a sedmdesát let starým vánočním stromem, který město letos získalo darem od rodiny z Chranišova na Sokolovsku.

Od hotelu Thermal až na divadelní náměstí si můžete užít krásy vánočně nazdobeného města, nebo se projet vánočním autovláčkem či nasvíceným autobusem, který do města vypravil Dopravní podnik Karlovy Vary.

Více informací ohledně vánočních trhů v Karlových Varech najdete zde.

Plzeň

I vánoční trhy v Plzni nabídnou bohatý program a mnoho atrakcí. Hlavním místem, kde se trhy odehrávají, je náměstí Republiky. Toto historické centrum Plzně se na čas adventu promění v kouzelné místo plné světel, vánočních ozdob a stánků. Atmosféru zde dotváří vůně svařeného vína, tradičního staročeského trdla a perníčků. V rámci trhů se zde konají různé ukázky lidových tradic a řemesel, což dává návštěvníkům jedinečnou příležitost nahlédnout do vánočních zvyků a osvojit si tradiční techniky.

Na náměstí Republiky naleznete širokou nabídku vánočních dárků, od ručně vyráběných dekorací až po originální umělecká díla. Návštěvníci si mohou také vychutnat různé druhy jídel a nápojů, které jsou typické pro českou vánoční kulturu.

Jednou z nejoblíbenějších atrakcí pro rodiny s dětmi je živý betlém s oslíkem a ovečkami, který přináší unikátní zážitek a je oblíbeným místem pro fotografování. Pro děti je také připraven bohatý program plný vánočních koled a představení, které podtrhují vánoční atmosféru.

Více informací ohledně vánočních trhů v Plzni najdete zde.

Český Krumlov

V Českém Krumlově najdete hlavní trhy na náměstí Svornosti. Zde najdete nádherně ozdobený vánoční strom, který byl rozsvícen na začátku adventu v rámci hudebně poetického ceremoniálu. Toto náměstí je také místem pro různé kulturní akce, jako jsou mikulášská nadílka, andělský průvod a různé adventní a vánoční koncerty.

Co se týče unikátních atrakcí, Český Krumlov nabízí několik speciálních aktivit, které nejsou běžně k vidění na jiných vánočních trzích. Mezi ně patří Ježíškova pošta, kde si děti mohou poslat svá přání přímo Ježíškovi, a Živý Betlém, který je ztvárněním biblického příběhu s hudebním doprovodem, což představuje jedinečný zážitek.

Jídlo a pití jsou neodmyslitelnou součástí trhů. Kromě tradičních českých vánočních pochutin jako jsou vánoční cukroví, perníčky, svařené víno či punč, můžete na trzích v Českém Krumlově najít i místní speciality, které nejsou běžné na jiných trzích.

Více informací ohledně vánočních trhů v Českém Krumlově najdete zde.

Olomouc

Vánoční trhy v Olomouci najdete primárně na Horní náměstí, Dolní náměstí a tržnici. Největší a nejzajímavější částí trhů je bezpochyby Horní náměstí. Zde se nachází hlavní scéna trhů. K dispozici jsou stánky s mnoha různými druhy občerstvení a zbožím – od keramiky, adventních věnců, vánočních ozdob, přes kovářské, textilní a dřevěné výrobky, až po včelí produkty a zimní doplňky. Na trhu najdete také vyhlášené olomoucké punče, uzeniny, grilovaná masa, klobásy, sýry, orientální speciality, makrely na dřevěném uhlí, slovenské halušky a čerstvé trdelníky.

Další velkou atrakcí je kluziště, které se po čtyřech letech vrací na trhy a nachází se na tržnici spolu s vyhlídkovým kolem a dalšími stánky s občerstvením. Kluziště nabízí bezplatné bruslení pro školy a veřejnost a pořádá různé akce na ledě.

Trhy dále nabízejí unikátní „punčovou stezku“ – průvodce po oblíbených vánočních nápojích, který vás provede oběma náměstími i tržnicí. Pro návštěvníky je také připravena vycházková trasa, kde si mohou vychutnat pohled na olomoucké památky, jako jsou kašny, barokní sloupy a architektura, a pokochat se výhledem na historické jádro města z několika vyhlídek.

Celkově trhy v Olomouci nabízejí bohatý program pro všechny věkové kategorie a jsou skvělým místem pro nákup vánočních dárků, ochutnání tradičních i netradičních pokrmů a prožití adventní atmosféry v historickém centru města.

Více informací ohledně vánočních trhů v Olomouci najdete zde.

Foto: Vybaveninacesty.cz

Vánoční trhy Olomouc

Ostrava

Vánoční trhy v Ostravě jsou rozprostřeny hned na několika klíčových místech, z nichž každé nabízí své jedinečné atrakce a zážitky. Hlavní scéna se nachází na Masarykově náměstí, která je je největší a nejrušnější část vánočních trhů v Ostravě. Můžete zde očekávat pestrý výběr stánků s tradičními vánočními pochoutkami, jako jsou svařené víno, medovina a tradiční české vánoční pečivo. Masarykovo náměstí je také domovem hlavního vánočního stromu a nabízí bohatý program plný živé hudby a vystoupení. Mimořádnou atrakcí mohou být unikátní ručně vyráběné dárky a dekorace, které nejsou běžně k dostání na jiných trzích.

Jiráskovo náměstí se zase zaměřuje především na rodiny s dětmi. Zde najdete různé interaktivní atrakce pro děti, jako jsou dílny, kde si mohou vyrobit vlastní vánoční ozdoby, a speciální vystoupení zaměřená na mladší publikum. Jídlo a pití jsou zde také přizpůsobeny dětským chutím. Na Náměstí Dr. Edvarda Beneše zase najdete tradiční kluziště se vstupem zdarma.

Více informací ohledně vánočních trhů v Ostravě najdete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám