Hlavní obsah
Cestování

Warner Bros. Studios Hollywood: 3 hodiny mezi hollywoodskými trháky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanislav Florián

Vstup do Warner Bros. Studios Hollywood

Co všechno uvidíš ve Warner Bros. Studios v Hollywoodu? Jak probíhá studiová tour a stojí vůbec za to? Určitě ano! Zvlášť, pokud se chceš podívat pod pokličku hollywoodským trhákům a známým seriálům.

Článek

V prosinci 2023 jsem navštívil Warner Bros. Studios v Hollywoodu a rád bych se o své zkušenosti a poznatky podělil. Co všechno tady uvidíš a jak prohlídka probíhá? Kde koupíš vstupenky a jak se do studií dostaneš? Na to všechno najdeš v článku odpověď.

Nejdřív ale něco málo z historie. Společnost Warner Bros. Entertainment založili v roce 1923 bratři Harry, Albert, Sam a Jack Warnerovi. Od roku 1904 vlastnili společnost, která se zabývala distribucí filmů. Během První světové války pak začali produkovat filmy. Na začátku dvacátých let získali první studia na Sunset Boulevardu v Hollywoodu.

4. dubna 1923 pak formálně založili společnost Warner Bros. Pictures, Incorporated. Do konce roku 1924 pak bylo Warner Bros. pravděpodobně nejúspěšnějším nezávislým studiem v Hollywoodu, kde už tehdy soupeřilo se třemi dalšími studii (First National, Paramount Pictures a Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)).

Warner Bros. byl průkopníkem filmů se synchronizovaným zvukem. Jenže přidání synchronizovaného zvuku a jeho propagace přineslo Warnerům nemalé potíže. V důsledku svých finančních problémů udělali Warner Bros. další krok a vydali The Jazz Singer s Al Jolsonem v hlavní roli. Tento film obsahuje málo zvukových dialogů, ale obsahuje zvukové segmenty zpěvu Jolsona. Stal se senzací a signalizoval počátek éry mluvících filmů.

Díky tomuto úspěchu a úspěchu dalších filmů s Jolsonem získalo studio peníze a stali se špičkovým studiem. Rozšířili se akvizicí Stanley Corporation, hlavního divadelního řetězce. To jim přineslo podíl v konkurenčním studiu First National Pictures, v nich Stanley vlastnil jednu třetinu. V nabídkové válce s Williamem Foxem pak koupila společnost Warner Bros. v roce 1928 více akcií First National a dostal se do jejího vedení.

V roce 1928 přišel první celovečerní film Lights of New York, který díky svému úspěchu změnil filmový průmysl téměř přes noc. Do konce roku 1929 všechna hlavní studia natáčela výhradně zvukové filmy.

Ve třetím čtvrtletí roku 1929 pak Warner Bros. získali úplnou kontrolu nad společností First National. Museli však kvůli požadavku Ministerstva spravedlnosti zachovat First National jako samostatnou společnost.

Když udeřila Velká hospodářská krize, Warner požádal o sloučení obou studií a brzy poté se přestěhoval do sídla First National v Burbanku, dnešního sídla Warner Bros. Studios Hollywood. (zdroj: Wikipedia)

Vstupenka a čas návštěvy

Vstupenku koupíš pohodlně přímo na webových stránkách Warner Bros. Studios, kde si můžeš vybrat ze čtyř variant prohlídky. Při koupi vstupenky si rovnou vybíráš datum a čas návštěvy. Kapacita na jednotlivé časové sloty je omezená. Já jsem kupoval vstupenku na následující den ráno a volné sloty byly. Nicméně, raději bych doporučil koupit vstupenku alespoň několik dní předem, případně sledovat, jak se volné termíny pohybují.

Studio Tour

Tuhle tour jsem navštívil, takže vše, co budu dále popisovat, se týká právě této prohlídky. Vstupné je $70, obsahuje zhruba hodinovou prohlídku studií s průvodcem a pak přibližně další dvě hodiny pak bez průvodce.

Classics Tour

Je také přibližně tří hodinová prohlídka, která se soustředí na zlatý věk filmu a televize. Představuje oceněné tituly, které se natáčely od počátků studia až po sedmdesátá léta. Vstupné je také $70.

Studio Tour Plus

Nabízí proti základní studiové tour hodinu navíc s průvodcem (tedy celkem přibližně 2 hodiny) + 2 hodiny pak bez průvodce. V ceně je také uvítací občerstvení a oběd v kavárně Central Perk Café. Cena je $150.

Deluxe Tour

Šestihodinová prohlídka je navržena pro největší filmové fanoušky. Kromě všeho, co obsahuje Studio Tour Plus je tu navíc další (třetí) hodina s průvodcem, návštěva oddělení majetku, vynikající hodinový oběd v Commissary Fine Dining room a drink s občerstvením v Central Perk Café. To vše za $300.

Jak se do Warner Bros. Studios Hollywood dostaneš?

Los Angeles má poměrně rozsáhlou (a na první pohled hodně složitou) autobusovou síť, ale s Google maps se dá v pohodě naplánovat celá trasa z místa A až ke vchodu do studií, a to s MHD.

Já osobně jsem bydlel v Hollywoodu (podle mě nejlepší výchozí bod pro všechna zajímavá místa v Los Angeles) a do studií jsem vyrazil autobusem.

Cesta z Hollywood boulevardu ze zastávky Vine/Hollywood na zastávku Hollywood Way/Alameda trvala 31 minut. Odtud pak zhruba 600 metrů (ani ne 10 minut) pěšky ke vchodu do návštěvnického centra. Samozřejmě podle mapy.

Cesta se dá určitě nakombinovat i s metrem, ale tady pak bude potřeba na autobus přestoupit. Případně se dá využít Uber či jiná taxislužba nebo vlastní auto. Parkovat se zde dá za poplatek $15.

Studio Tour

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood

Do studií přijď o chvilku dřív, než máš rezervovaný čas na vstupence. U vchodu projdeš klasickou bezpečnostní kontrolou, tak to může chvilku trvat. Pak se stačí vydat vpravo, směrem k pokladnám, ukázat vstupenku, že jsi ve správný čas na správném místě a personál tě už nasměruje k začátku prohlídky.

Nejdřív tě čeká úvodní sál, kde se dozvíš něco z historie studií a po odpípnutí vstupenky se seřadíš před kinosálem.

Vše rychle pokračuje, takže za moment sedíš v kinosále a koukáš na zhruba 10minutový film, který mapuje historii studií, ukazuje, co všechno zde vzniklo a čím jsou studia slavná.

Jakmile film skončí, přijdou průvodci. Každý si bere jednu řadu a postupně si ji odvádí ke svému vozítku. Celá skupinka nastoupí a vyráží na projížďku po celém areálu filmových studií.

Prohlídková trasa

Každá trasa může být trochu jiná. Přece jen, prohlídky jsou každou půlhodinu a vyráží 5 skupinek (alespoň u mě to tak bylo).

První část je zaměřená na exteriéry a hned první zastávka míří do postavených ulic. Vystupujeme z vozítka a jdeme si budovy, tedy filmové kulisy, doslova osahat. Přitom se dozvídáme první zajímavé informace. Třeba to, že ulice, ve které stojíme, už hrála v několika filmech. Pokaždé se prý mění jen dekorace a díky tomu pak scéna vypadá úplně jinak než v předchozím filmu.

Samotné stavby jsou pak hlavně ze dřeva, papíru a plastu. Žádné těžké materiály. Uvnitř budov pak nic kromě podpěr není.

Pešky si během průvodcova vyprávění projdeme několik uliček a po chvíli zase sedíme ve vozítku a pokračujeme. Během jízdy průvodce přidává další a další zajímavosti ke všem místům, kterými projíždíme. Má neuvěřitelné znalosti, co se filmů týká.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood

Ukazuje nám prales, který roste v ateliérech a hojně se využívá, umělé, nyní prázdné, jezírko i chatu u něj. Ta si už také zahrála minimálně ve třech filmech.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood

Pokračujeme skrz ulice předměstí, kde jsou samostatně stojící domy až do ulic New Yorku. Tady pak vidíme typicky newyorský vstup do metra, který nikam nevede a mrkneme do interiérů.

I takový jeden postavený interiér má několikanásobné využití. Může to být třeba recepce hotelu, ale také pizzerie. Možnosti jsou neomezené. Jen stropy chybí. Ty se většinou ve filmech neobjevují, takže tudy vede ventilace a přívod chlazení. To je prý hodně potřeba, protože při natáčení bývá hodně horko. A co když je strop ve filmu potřeba? Tak se jednoduše část zakryje a je to.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood

Dál projíždíme městem, míjíme fontánu s gaučem známou ze znělky k Friends, kam se prý dnes ještě podíváme.

Přijíždíme mezi obrovské haly, ve kterých většina filmů vzniká. U jedné z nich zastavujeme a jdeme se podívat dovnitř.

Je to připravená scéna pro natáčení, takže platí zákaz focení i natáčení (jinak to všude bez omezení jde) a taky nesmíme na nic sahat.

Tady jsem se sám podivoval, jaké jednoduché triky filmaři používají. V hale je postavený celý dům, ve kterém se natáčí záběry z interiéru, ale také je z něj vidět ven do zahrady, kde je bazén. A jak se řeší natáčení ve dne a v noci? Jednoduše. Kolem celé scény se natáhne obrovský závěs. Z jedné strany modrá obloha s pár mráčky a z druhé pak noční obloha. Prostě podle potřeby se roztáhne buď jedna nebo druhá strana.

I když interiér vypadá na první pohled plně funkční, opak je pravdou. Pokud je potřeba pustit vodu, venku stojí někdo, kdo ji pumpuje, aby tekla, plyn ke sporáku připojen není. Všechno je jen jako. Dokonalá iluze.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood

Stage 48

Po přibližně hodině nás průvodce přiveze ke Stage 48, ve které už se můžeme pohybovat sami. Po otevření dveří se ocitám v Central Perk Café. Známé kavárně z Friends. Následuje nezbytné focení a prohlídka tohoto ateliéru, který ukrývá další filmová a seriálová překvapení.

Prvním z nich je scéna z Friends. Ano, ona kavárna a gauč, na kterém se Přátelé scházeli. Tady je možnost focení. A to jak profi fotografem, pro fyzickou fotku, tak na vlastní mobil či foťák. Vše rychle odsýpá, žádné dlouhé čekání.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood, Stage 48

Další scénou, kolem které prohlídková trasa vede, je Big Bang Theory. Kdo by si nechtěl sednout na Sheldonovo místo na gauči? Nebo zaklepat na dveře k Penny? Všechno je tady možné. Třeba schody, které nikam nevedou… těch nahoru je jen pár a zbytek je tapeta.

Ale Stage 48 není jen o Friends a BigBang Theory. Taky si tady můžeš vyzkoušet, jak vypadá natáčení se zeleným plátnem, kdy se třeba proletíš na koštěti Harryho Pottera, ale také se dozvíš, jak vzniká filmový zvuk. A upřímně – wow. Tady jsem byl hodně překvapený, co všechno se ve filmu ozývá a jak se to, co slyšíme, skládá dohromady.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood, Stage 48

Na konci prohlídky se pak ocitáš znovu na jejím začátku, v Central Perk Café, kde si dáš kafe a nějaké občerstvení, vychutnáš si ho v Joeyho masážním křesle, projdeš obchodem se suvenýry, zaměřeným hlavně na Friends a vyjdeš ven. K mému překvapení u východu čeká vozítko, které tě odveze zase o kus dál.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood, Stage 48

Venkovní scény

Z vozítka vystoupíš a jdeš vyznačenou trasou. Jako první k altánu z Gilmore Girls, pokračuješ po chodníku kolem dalších budov až k dlouho očekávané fontáně a gauči z Friends. Ten gauč je ale dost tvrdý. Je to filmová rekvizita, takže není čalouněný, ale je to tvrdý plast. Na to by měli upozornit předem. Já si totiž sedl s takovou radostí a v takové rychlosti, až jsem si narazil zadek. Au.

Následuje nezbytná fotka tentokrát jen na vlastní telefon nebo foťák a odchod na zastávku, kde už čeká další vozítko. Následuje krátká cesta k poslední hale.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood

Harry Potter a superhrdinové

Tady už čekají další filmové zajímavosti. Nejdřív výstava kostýmů a rekvizit z Game of Thrones, pak kostýmy superhrdinů, Daily Planet a Superman no a vzadu pak Batmanova laboratoř, včetně jeho vozidel.

Další část se pak ocitáš v ložnici Harryho Pottera, která je kde jinde než pod schodištěm. Fakt mini kůlnička. Prohlídneš si kouzelné hůlky, vyfotíš si selfíčko s Dobbym a další mezi létajícími dopisy, necháš na sebe zakřičet Mandragoru, když ji vytáhneš z květináče a pomalu pokračuješ ke konci celé prohlídky.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood

Na závěr se vyfotíš u připravené fotostěny a přes obchod se suvenýry jdeš k výhodu. Nezapomeň si tady něco koupit na památku. Třeba originální magnetku, kterou nikde jinde v LA neseženeš.

Pár slov závěrem…

Na návštěvu Warner Bros. Studios v Hollywoodu jsem se těšil. Je to jeden z mých splněných snů a musím říct, že určitě stojí za to. Jsou to skvěle organizované tři hodiny, ve kterých jsem se nenudil ani minutu. Dozvěděl jsem se hodně zajímavostí a fakt nakoukl filmům a seriálům pod pokličku. A fotky z mých oblíbených scén, to je taková třešnička na dortu.

Já osobně se sem rád podívám klidně znovu, když budu mít příležitost. A kdoví, třeba příště narazím i na nějakou filmovou či seriálovou hvězdu. Studia jsou neustále v provozu, a i prohlídky probíhají během doby, kdy se třeba v nějakém ateliéru natáčí další hollywoodský trhák.

Foto: Stanislav Florián

Warner Bros. Studios Hollywood

A kam dál?

Ve Warner Bros. Studiích jsem strávil celé dopoledne. Prohlídka mi začala v 9:30 a o tři hodiny později jsem vyšel ven. Celé odpoledne jsem měl před sebou a jak jinak ho využít než se podívat do dalších studií. Universal Studios, které jsou opravdu kousek. Takže jsem si objednal Uber a za 10 minut jsem stál před vchodem. A jak probíhala návštěva v tomto zábavním parku? To se dozvíš v dalším článku. Pokud tě zajímá, kam se v Los Angeles podívat, napiš si o mého průvodce.

Pro další fotky, zajímavé informace a objednání průvodců z jiných destinací (třeba i zdarma) mrkni na https://florinacestach.cz a pro další cestovatelské tipy a fotky mě sleduj na Instagramu https://www.instagram.com/flori_prg/. Díky za přečtení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz