Hlavní obsah
Finance

Cena zlata opět atakovala hranici 2000 USD za unci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Cena zlata se po odrazu od říjnového minima nejen dobře zotavila, ale počátkem tohoto týdne dosáhla nového pětiměsíčního maxima 2 009 USD za unci.

Článek

Cena zlata se po odrazu od říjnového minima nejen dobře zotavila, ale počátkem tohoto týdne dosáhla nového pětiměsíčního maxima 2 009 USD za unci. Následně zaznamenala mírný pokles, který byl pravděpodobně důsledkem mírně překoupeného trhu.* Pokud bude nákupní rally pokračovat, mohla by cena vzrůst ještě výše.

Cena krále drahých kovů se v posledních týdnech dostala do překoupené zóny. Ačkoli krátkodobé technické oscilátory naznačují, že růst je přehnaný, fundamentální faktory v podobě geopolitického napětí mohou růst ceny tohoto drahého kovu nadále podporovat.

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Graf: Vývoj hodnoty futures kontraktu na zlato s dodáním v prosinci 2023 za posledních 5 let. (Zdroj: Investing.com)*

Dlouhodobě v zelených číslech

V průběhu října se cena odrazila ode dna v důsledku konfliktu na Blízkém východě, který byl hlavním katalyzátorem nejistoty, jež přiměla investory k bezpečnému přístavu v podobě investic do zlata. Z dlouhodobého hlediska bude pro cenu zlata důležitý vývoj a případná eskalace konfliktu, ale také americké úrokové sazby, které mohou být významným faktorem nejen pro zlato, ale i pro ostatní drahé kovy. Obecně však platí, že zlato je poměrně konzervativní investicí, která by však měla být stabilní a nedílnou součástí portfolia každého investora. Podíváme-li se na pětiletou cenovou výkonnost krále drahých kovů, můžeme v současné době pozorovat zhodnocení o 55 %*.

Centrální banky také investují

Centrální banky v uplynulém roce zvyšovaly své zlaté rezervy a nakoupily rekordních 1 078 tun zlata. Jakým směrem se cena krále drahých kovů v nejbližší době vydá, bude záviset na řadě faktorů, ale zatím většina z nich nasvědčuje tomu, že by měla zůstat v zelených číslech a potenciálně být schopna překonat předchozí rekordy.

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz