Hlavní obsah
Finance

Čipy jsou stále žhavým zbožím na trhu. ARM vstupuje na burzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovodiče a čipy jsou základními součástmi mnoha zařízení, jako jsou počítače a chytré telefony. Pro trh se jich v podstatě stalo jako šafránu, protože se v poslední době potýkáme s jejich nedostatkem.

Článek

Polovodiče a čipy jsou základními součástmi mnoha zařízení, jako jsou počítače a chytré telefony. Pro trh se jich v podstatě stalo jako šafránu, protože se v poslední době potýkáme s jejich nedostatkem. V kombinaci se zvýšenou poptávkou to znamená, že například výrobci, kteří je potřebují pro své výrobky, musí soutěžit o dodavatele, a dokonce i s jinými průmyslovými odvětvími, aby si zajistili stabilní zdroje čipů a polovodičů. Pro investory to znamená, že mohou obohatit svá investiční portfolia, pokud si vyberou správný titul.

Po pandemii stále více lidí pracuje a studuje z domova, což vedlo k nárůstu poptávky po noteboocích, počítačích a chytrých telefonech. K chybějícímu článku dodavatelského řetězce přispěl i přechod k automatizaci, zvýšené používání zdravotnických přístrojů a elektrifikace dopravy, která vyžaduje mnoho čipů. V důsledku této situace se firmám, které je vyrábějí, daří. Akcie společnosti ON Semiconductor vzrostly o 7 % po zveřejnění čtvrtletních prognóz, které překonaly očekávání.* To pomohlo akciím dalších čipových společností a zdá se, že čipy jim letos zajistí stabilní zisky. Úspěch čipů a polovodičů podporuje i letošní růst akcií společnosti Nvidia, které se vyšplhaly na více než 97 %.*

Foto: Google

Výkonnost akcií společnosti ON Semiconductor za posledních pět let (Zdroj: Google) *

Foto: Google

Výkonnost akcií společnosti Nvidia za posledních pět let (Zdroj: Google) *

Nový hráč na trhu pochází z Velké Británie

Britská společnost ARM, která se zabývá vývojem čipů a jejíž technologie se používá v téměř všech chytrých telefonech na světě, plánuje vstup na burzu Nasdaq. Předpokládá se, že prodejem akcií by mohla získat osm až deset miliard USD, což by zefektivnilo výrobu a pomohlo společnosti výrazně posílit své místo na trhu s čipy. [1] Společnost ARM byla v roce 2016 koupena investiční skupinou SoftBank za tehdejších 32 miliard USD a stažena z londýnské burzy. V roce 2020 měla přejít do rukou výrobce grafických čipů Nvidia za 40 miliard dolarů. Tato plánovaná transakce byla nakonec zrušena kvůli regulačním překážkám a ARM nyní vstupuje na burzu. Velikost a cenové podmínky navrhované primární veřejné nabídky akcií (IPO) zatím nebyly stanoveny, ale šéf investiční skupiny SoftBank oznámil, že si hodlá ve společnosti ponechat většinový podíl. Vzhledem k tomu, že od začátku roku klesl celkový počet IPO na americkém trhu o 22 %, protože volatilita na burze a ekonomická nejistota odradily mnoho zájemců, je ARM jednou z mála firem vyrábějících čipy, které letos vstoupily na burzu..

Čipy jako žádaná komodita

Přibližně 75 % továren na výrobu čipů se nachází v Číně, Japonsku, Jižní Koreji a Tchaj-wanu. Podle společnosti J.P. Morgan Research by měl současný nedostatek brzy skončit, ale po některých typech čipů bude na trhu stále poptávka. Očekává se, že v roce 2023 se nabídka čipů a surovin k jejich výrobě stabilizuje, protože jsou zásadním faktorem zdravého průmyslu. [2]

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1,2] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz