Hlavní obsah
Cestování

Negativní scénář se nenaplnil. Letecké společnosti čelí tlaku kvůli velkému zájmu o dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Letecký sektor má v roce několik období, ve kterých očekává vysoký objem zákazníků, a tedy ve stejné míře i nárůst zisků. Letní měsíce plné dovolených a cest spotřebitelů jsou v tomto ohledu nejplodnějším obdobím.

Článek

Letecký sektor má v roce několik období, ve kterých očekává vysoký objem zákazníků, a tedy ve stejné míře i nárůst zisků. Letní měsíce plné dovolených a cest spotřebitelů jsou v tomto ohledu nejplodnějším obdobím. Na trhu je však stále citelný nedostatek pracovních sil, pilotů je málo a cestujících mnoho. Obavy z nižšího zájmu turistů těsně před začátkem sezóny kvůli vysoké inflaci se však nakonec nenaplnily. Jak se daří světovým poskytovatelům letecké dopravy uprostřed letošní sezóny?

Cestování se pro spotřebitele stalo hlavní prioritou, tvrdí Delta

Společnost Delta Air Lines v čele se svým generálním ředitelem Edem Bastianem tvrdí, že cestovní boom po pandemii stále trvá a jen tak se nezastaví, což by z něj mohlo učinit několikaletý fenomén. Mnoho amerických leteckých společností není schopno pojmout obrovské množství zájemců o cestování a vyrovnat se s vysokou poptávkou. Společnost Delta podruhé během jednoho měsíce zvýšila svůj celoroční výhled a zároveň vykázala nejvyšší čtvrtletní zisk ve své historii. Podle průzkumů američtí spotřebitelé omezili výdaje za zboží a raději utrácejí své peníze za zážitky, z čehož těží zejména letecké společnosti. Taková poptávka si žádá více pilotů, kteří by zajišťovali intenzivní lety, ale na trhu je jich v současné době nedostatek. Kromě toho se společnosti potýkají s trvalým nedostatkem nových letadel a náhradních dílů, což zhoršuje křehkost celého leteckého průmyslu.

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Výkonnost akcií společnosti Delta za posledních pět let. (Zdroj: Google)*

United Airlines a její piloti si podali ruce

Americká letecká společnost United Airlines se rozhodla řešit nedostatek pilotů na trhu tím, že uzavřela se svými divizními piloty dohodu o výrazném zvýšení platů poté, co odbory loni odmítly předchozí nabídku, která zahrnovala kumulativní zvýšení platů o více než 14,5 % a zvýšení příplatků za přesčasy a výcvik. Sdružení pilotů leteckých linek (ALPA) uvádí, že nová čtyřletá smlouva přináší pilotům zvýšení platů o 34,5-40,2 procenta. Kromě zvýšení platů dohoda zahrnuje podstatné zlepšení platů pilotů, kvality života, dovolené a dalších výhod. Generální ředitel United Airlines Scott Kirby uvedl, že je potěšen vyřešením požadavků pilotů a že to bude mít pozitivní dopad na strategii United Airlines United Next. Ve Spojených státech chybí přibližně 10 tisíc pilotů a očekává se, že tento nedostatek bude vyřešen až v roce 2027. S tímto problémem se potýkají i další letecké společnosti, jako je již zmíněná Delta, American Airlines a Southwest Airlines, ale odhaduje se, že se jim možná brzy podaří částečně se těchto potíží zbavit, protože se očekává, že letos přijmou přibližně 8 tisíc nových pilotů.

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Výkonnost akcií společnosti United Airlines za posledních pět let. (Zdroj: Google)*

American Airline a JetBlue Airways ruší svou alianci

Společnosti American Airline a JetBlue Airways oznámily, že 21. července 2023 začnou rušit svou tříletou Severovýchodní alianci, a to z důvodu soudního rozhodnutí, které výrazně omezuje konkurenci na domácím trhu. Tato spolupráce jim umožnila koordinovat lety a sdružovat příjmy ve prospěch obou stran. Společnost JetBlue se proti rozhodnutí neodvolává a tvrdí, že ukončením aliance s Americanem se námitky amerického ministerstva spravedlnosti stávají „zcela neopodstatněnými“. American Airlines se však pokusí rozhodnutí amerického okresního soudce Lea Sorokina napadnout. American je největší americkou leteckou společností podle velikosti flotily, zatímco JetBlue je šestou největší. Rozdělení aliance způsobí vzájemný pokles příjmů. American tak již nebude konkurovat stejnou měrou, zejména na newyorském trhu. Obě společnosti ujišťují zákazníky, že udělají vše pro to, aby narušení způsobené rozdělením minimalizovaly.

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Výkonnost akcií společnosti American Airlines za posledních pět let. (Zdroj: Google)*

Pozitivní výhled díky dobré sezóně

Jak je vidět z grafů všech leteckých společností, pandemické období zasadilo sektoru těžkou ránu. Dnes se však těší zvýšenému zájmu o své služby a využívají konjunktury, která nastala v posledních měsících.* Nové objednávky na rozšíření flotil a lepší výhled naznačují, že pro investory představují dobrou příležitost.1]

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz