Hlavní obsah
Internet a technologie

Netflix v problémech kvůli AI? Stávky kazí byznys streamovacím společnostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Netflix, která se v posledních letech stala lídrem v oblasti streamovacích služeb, zklamala Wall Street svými výsledky za druhé čtvrtletí, které zaostaly za odhady analytiků. Akcie se po tomto oznámení propadly o 5 %.*

Článek

Společnost Netflix, která se v posledních letech stala lídrem v oblasti streamovacích služeb, zklamala Wall Street svými výsledky za druhé čtvrtletí, které zaostaly za odhady analytiků. Akcie se po tomto oznámení propadly o 5 %.* Svou roli v tom nepochybně sehrála stávka scénáristů, k níž se připojila řada herců, což způsobilo problémy při výrobě dalších pokračování seriálů a filmů. V pozadí celé kauzy stojí horký trend doby - využívání umělé inteligence. Jak se s ní americký průkopník kinematografie vypořádává?

Stávka herců a scenáristů

Nejen Netflix, ale i další společnosti v tomto segmentu se potýkají se stávkami desítek tisíc hollywoodských herců a scénáristů, které způsobily přerušení nebo zrušení mnoha filmových a televizních produkcí. Stávka, kterou 2. května 2023 zahájila organizace Writers Guild of America (WGA), je dlouhodobým problémem. Společnost Netflix má oproti svým konkurentům výhodu v tom, že její činnost je měřena globálně, tj. nové filmy a seriály vznikají po celém světě. Nicméně kvůli současné situaci musela odložit vydání 6 filmových novinek z letošního roku na rok 2024. Odklad očekávaných filmů by mohl potenciálně odradit řadu fanoušků od placení za streamovací službu.

AI opět v centru pozornosti

Hlavním důvodem stávek je používání umělé inteligence, která ke svému výcviku využívá díla scenáristů, jejich duševní vlastnictví, bez souhlasu jejich autorů. Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), organizace sdružující více než 160 tisíc zaměstnanců v tomto odvětví, vyhlásila stávku poté, co se podle zástupců odborů nedokázala se studii dohodnout na nové tříleté smlouvě s vyššími benefity a omezením využívání jejich snímků umělou inteligencí. SAG-AFTRA požaduje v prvním roce platnosti smlouvy plošné zvýšení mezd o 11 %, které by kompenzovalo inflaci. Studia jsou ochotna přijmout podmínky pouze s pěti procenty.

Podání stížnosti

Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP), která zastupuje významné hráče v oblasti filmové produkce, jako jsou Netflix, Walt Disney a Warner Bros, uvedla, že SAG-AFTRA „nadále zkresluje průběh jednání“. Stávkující podali stížnost u Národní rady pro pracovní vztahy (NLRB) na společnost Comcast a obvinili ji z omezování prostoru pro pikety, tj. sdružování v rámci jejich stávky.

Hodnota akcií

Z pětiletého hlediska můžeme vidět, že Netflix měl své zlaté období během pandemie , kdy byla většina lidí doma a streamovací služby se nabízely jako nejlepší způsob, jak si zpříjemnit karanténu. V letošním roce, který společnost vnímá jako období stálého pokroku, dokázaly akcie Netflixu zvýšit svou hodnotu o 31 % a při pohledu na pětiletou výkonnost si připsaly 12 %.* V druhé polovině roku 2023 vedení společnosti očekává, že začne naplno využívat placené sdílení a navíc bude pokračovat ve stálém růstu svého plánu podporovaného reklamou.

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Graf: Výkonnost akcií společnosti Netflix za posledních pět let. (Zdroj: Google Finance)*

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

Olívia Lacenová, hlaví analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz