Hlavní obsah
Finance

Problémy ve vzduchu: Udrží letecké společnosti kurz směrem vzhůru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

V Ženevě se konala konference EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition), která se každoročně zaměřuje na soukromé letectví v Evropě.

Článek

V Ženevě se konala konference EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition), která se každoročně zaměřuje na soukromé letectví v Evropě. Setkávají se na ní výrobci letadel a poskytovatelé služeb z oboru. Nejžhavějším tématem letošního ročníku je udržitelnost v souvislosti se sníženou letovou aktivitou v důsledku živějšího komerčního provozu. Kromě toho je stále více cítit tlak na zavádění ekologičtějších postupů.

Evropa čelí kritice regulačních orgánů a aktivistů kvůli nadměrné produkci emisí. Podle organizace Transport and Environment se množství CO2 vyprodukovaného soukromými letadly mezi lety 2005 a 2019 zvýšilo o 31 %. Při řešení tohoto problému by mělo být na místě používání udržitelného leteckého paliva (SAF) a elektrických letadel s kolmým vzletem a přistáním eVTOL. Mluvčí Roman Kok uvedl, že sektor soukromých letadel je často zdrojem inovací, které později přebírá komerční doprava. Napjatá ekonomická situace způsobuje pokles poptávky po soukromých letadlech, protože jsou spíše luxusem než nutností. Z údajů společnosti WINGX vyplývá, že počet obchodních letů v Evropě se ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 snížil přibližně o 6 %. Výrobci letadel se navíc stále potýkají s nedostatkem součástek, který přetrvává, protože přetrvává výpadek dodávek.

Ryanair očekává dobrou letní sezónu

Ryanair, evropská letecká společnost, která přepravuje nejvíce cestujících ze všech leteckých permanentů, oznámila vysoký celoroční zisk a mírný optimismus pro nadcházející období. Roční zisk po zdanění činil 1,43 miliardy eur a mírně překonal odhady odborníků. Generální ředitel Michael O'Leary očekává, že během hlavní letní sezóny bude společnost profitovat ze zvýšených cen letenek. Podle něj budou lidé po období pandemie houfně jezdit na dovolenou a ceny letenek by mohly vzrůst o dvouciferná procenta, i když si není jistý, zda to bude v rozmezí 20-30 %, jak očekává konkurence. [1] Menšího zájmu rekreantů v důsledku vysoké inflace a klesajících životních nákladů se zřejmě neobává.

Zvýšení počtu letů

Dopravce může z rostoucích cen letenek získat více díky plánům provozovat o 25 procent více letů než před pandemií ve vrcholných letních měsících, kdy se očekává, že kapacita evropských letů na krátké vzdálenosti bude o 5 až 10 procent nižší než před pandemií. Zimní měsíce budou pro společnost představovat výzvu, ale z dlouhodobého hlediska slibuje dohoda s Boeingem významný růst. [2] V posledních letech byly akcie společnosti Ryanair Hodlings nejisté, zejména kvůli období pandemie. Společnosti se nakonec podařilo těžké období překonat a do budoucna má se svou flotilou velké plány. Jen od začátku roku se akciím podařilo vzrůst o více než 34 %. *

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Snímek obrazovky 2023-05-25 v 21.56.21

Výkonnost akcií společnosti Ryanair za posledních pět let. (Zdroj: Google)*

Konec aliance společností American a JetBlue Airways

Letecké společnosti American a JetBlue Airways se na rozdíl od společnosti Ryanair potýkají s negativními zprávami. Federální soudce rozhodl, že spolupráce leteckých společností musí být ukončena do 30 dnů. Podle amerického ministerstva spravedlnosti vede partnerství k vyšším cenám pro spotřebitele a výrazně snižuje konkurenci na domácím dopravním trhu. Rozsudek je vítězstvím Bidenovy administrativy, která klade důraz na konsolidaci leteckého průmyslu. Společnosti jsou rozhodnutím pochopitelně zklamány a přemýšlejí o dalších krocích, jak se udržet nad vodou, což bude obtížné, protože ministerstvo spravedlnosti podalo samostatnou žalobu na JetBlue kvůli akvizici Spirit Airlines. Na druhou stranu piloti American Airlines se z této zprávy radují. Odborová organizace APA, která zastupuje americké piloty, dosáhla předběžné dohody v této otázce a nové smlouvy jim přinesou zvýšení platů o 21 %.

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

[*] Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1,2] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz