Hlavní obsah
Finance

Twitter a TikTok v problémech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Sociální sítě procházejí náročným obdobím. Čínská platforma TikTok se nedávno dočkala žaloby, stejně jako Elon Musk se svým Twitterem, kvůli zrušení účtu politické aktivistky Laury Loomerové.

Článek

Tyto události odhalily různé skutečnosti a postavily sociální sítě před otázku, jak budou fungovat v příštích letech.

Twitter se nedávno sloučil s organizací X Corp Solution, čímž ztratil název společnosti. K tomuto kroku přistoupil generální ředitel Elon Musk kvůli svému plánu vytvořit univerzální aplikaci pro všechno s názvem X. Odkoupení Twitteru má být jen jedním z kroků k dosažení „aplikace pro všechno“, která má vytvořit komplexní řešení včetně platební platformy, v níž by Musk využil své zkušenosti ze společnosti PayPal. Musk si již dříve zaregistroval tři holdingové společnosti s názvem X Holding I, II a III. Změnil také své sídlo ze státu Delaware do Nevady. Nevadský státní tajemník oznámil, že Musk tyto nové společnosti zaregistroval 9. března a 15. března požádal o jejich sloučení.

Snižování počtu zaměstnanců

Stejně jako řada dalších světoznámých společností se i Twitter pustil do novodobého trendu propouštění. V době, kdy Musk převzal funkci generálního ředitele, měla společnost 8 000 zaměstnanců, nyní však čísla hovoří o 1 500 zaměstnancích. Musk se vyjádřil, že ačkoli propouštění není snadné a je bolestivé nejen pro vedení společnosti, ale i pro zaměstnance - přináší své ovoce. Pozitivní dopad tohoto kroku by se měl na Twitteru brzy projevit. Na druhou stranu společnost Netblocks uvedla, že Twitter se od začátku roku potýká s výpadky služeb, přičemž v uplynulém týdnu byl zaznamenán již šestý. Důvodem může být právě zahlcení, neboť mezi zaměstnanci, kteří společnost opustili, byla podle informací zveřejněných agenturou Reuters i řada techniků zodpovědných za prevenci výpadků služeb.

Účty Twitteru jsou na nule

Drastická opatření včetně propouštění však byla výsledkem toho, že se Twiiter dokázal zvednout ze záporného cash flow ve výši 3 mld. Návrat většiny inzerentů na sociální síť znamenal, že z hlediska příjmů a výdajů je sociální síť v současné době stabilní, i když na nule. Zároveň má historicky nejvyšší počet uživatelů, což je pro síť dobrá zpráva. Musk, který společnost koupil 22. října 2022 za 44 miliard dolarů, považuje toto rozhodnutí za správné a tvrdí, že Twitter se ubírá dobrým směrem.

Senát vs. TikTok

Sociální síť TikTok, kterou vlastní společnost ByteDance, byla obviněna ze zasahování do národní bezpečnosti a shromažďování osobních údajů 150 milionů amerických uživatelů. Zákon o regulaci sociálních sítí má podporu Bílého domu a 26 amerických senátorů. Bidenova administrativa vyzvala čínské vlastníky, aby prodali své podíly v aplikacích, jinak budou ve Spojených státech zakázány. Platforma podle nich představuje nebezpečí, o čemž jsou přesvědčeny i země jako Austrálie, Nový Zéland, Spojené království, Indie a Kanada. Evropská unie také zakázala používání TikToku na služebních telefonech kvůli obavám z kybernetické hrozby ze strany čínské vlády.

Ochrana, nebo zásah do občanských svobod?

Kritici tvrdí, že návrh zákona je příliš široký a mohl by porušovat občanské svobody. Je otázkou, jak návrh zákona o regulaci dopadne; uživatelé chtějí TikTok zachovat kvůli jeho velké popularitě, ale vláda řeší jejich bezpečnost. Společnost ByteDance, která sociální síť vlastní, obvinění ze špehování odmítá a tvrdí, že na zabezpečení dat vynaložila více než 1,5 miliardy dolarů. Zákaz vstupu na americký trh by byl pro platformu vzhledem k vysokému počtu jejích uživatelů těžkou ranou.

Vývoj hodnoty na burze

Hodnota akcií Twitteru, které se obchodují na newyorské burze, vzrostla za posledních pět let o 170 %, takže se zdá, že ani skandály, žaloby a pandemie nejsou schopny mít silný negativní dopad na vývoj jeho hodnoty.* Na druhou stranu společnost ByteDance, která dosud nebyla uvedena na burzu, byla nedávno oceněna na přibližně 220 miliard USD, což je pokles z nejvyššího ocenění 400 miliard USD v roce 2021. Pokles ocenění byl způsoben nedostatkem investorů, kteří by měli zájem o nákup akcií kvůli nejistotě ohledně možného IPO společnosti ByteDance a budoucnosti TikTok.

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz