Hlavní obsah
Cestování

I Rokycany mají svou Eiffelovku. Výhled je z ní ještě krásnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Za Plzní - Pavel Žižka

Rozhledna na Kotli

Letos jí bude deset let. Už tak dlouho díky ní mohou turisté obdivovat panorama Rokycan i jejich okolí nebo třeba šumavské či brdské kopce.

Článek

Je to k nevíře, ale už deset let uplynulo od slavnostního otevření jedné z nejzajímavějších staveb na Rokycansku. Psal se rok 2014 a na jednom z nejvyšších kopců nad městem Rokycany vyrostla nová rozhledna. Dvacet osm metrů vysoká stavba se jmenuje jednoduše podle kopce, na němž stojí – Rozhledna na Kotli.

Budova s podobným určením, tedy k poskytování výhledů tu již dříve stála. V roce 1895 tu byla vystavěna o tři metry nižší dřevěná stavba, místními přezdívaná Krásná vyhlídka. Dřevo však neodolalo zubu času a tato rozhledna tu nevydržela ani 20 let. Ocel použitá na novou rozhlednu je na tom určitě lépe. Kromě odolnosti navíc celé stavbě dodává i zajímavý vzhled. Kdo v něm neuvidí alespoň kousek Eiffelovky, nemá dostatečně bujnou fantazii.

Na vrchol Kotle se dostanete po modré turistické značce. Vyrazit můžete například z rokycanského Jižního předměstí, kde určitě snadno najdete místo na zaparkování. Odtud je to na vrchol lehce přes tři kilometry a čekají na vás dvě stovky výškových metrů. Druhou možností je vyjít od železniční zastávky v Kamenném Újezdě. I zde určitě najdete místo, kde nechat plechového miláčka, byť tu žádné parkoviště není. Převýšení této trasy je stejné, ale čeká vás kilometr navíc.

No dobře, dobře, to nejkratší a nejhojněji využívanou možnost jsem vám zatajil. U silnice z Rokycan do Veselé je přímo na modré turistické trase vybudované parkoviště. Pokud zde zaparkujete, ušetříte si šlapání do poloviny kopce. Kromě závěrečného stoupáku je tato část cesty navíc poměrně pozvolná. Jen si na parkovišti všimněte cedulí informujících o tom, že auto není trezor. Policie je sem neumístila pro nic za nic.

Ať už zvolíte kteroukoli trasu, určitě oceníte, jak je na tom vrch Kotel s prameny, studánkami a vodou obecně. Kousek pod vrcholem projdete kolem jedné ze studánek. Cestou z Kamenného Újezdu nebo od lesního parkoviště pramen Pod rozhlednou, cestou z Rokycan pak Pramen krásy.

Vraťme se ale zpátky k rozhledně. Její vrchol je v nadmořské výšce 600 metrů. I díky tomu se odsud můžete pokochat krásným výhledem třeba na ikonický hrad Radyně, na celé západní Brdy nebo na nejvyšší vrchol Křivoklátské vrchoviny - na Radeč. Vidět je odsud ale i Český les, Šumava, Krušné hory nebo České středohoří. Pokud navíc stihnete východ slunce, budete z výhledu doslova unešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz