Článek
Poprvé na sebe upozornil v roce 2021, kdy se objevil v soutěži MasterChef Česko. Vítězem se sice tenkrát nestal, okamžitě ale zaujal nejen svými kuchařskými schopnostmi, ale také nezaměnitelným charismatem, typickým kloboukem a plnovousem. V silné konkurenci tehdy postoupil mezi TOP 14 nejlepších amatérských kuchařů.
Dnes ho ale na internetu najdete především pod značkou MAD BBQ, jeho světem je YouTube a působí jako úspěšný foodtuber. Desetitisíce odběratelů a statisíce zhlédnutí měsíčně to jasně dokládají. Na svém YouTube kanále recenzuje jídla, natáčí rozhovory s lidmi z gastro světa, představuje originální recepty a v poslední době se pustil i do vlastní dokumentární tvorby. Čím se MAD BBQ liší od běžných gastrokanálů? Do svých videí přináší profesionální filmový a televizní cit, který získal během své televizní kariéry. Ne, youtuber nemusí být jen ňouma, který nic neumí.
Film a video jsou pro Petra přirozeným prostředím už od střední školy, kdy začal spolupracovat se západočeskými divadelníky a věnoval se nezávislém filmu. Později působil jako režisér a scénárista v řadě televizí, včetně TV Nova, České televize nebo regionální Televize ZAK. Dnes všechny tyto zkušenosti přetavuje do vlastního, jedinečného stylu, který dělá jeho tvorbu na YouTube nezaměnitelnou a skutečně odlišnou od většiny youtuberů.
Z videí na kanálu MAD BBQ je mimo jiné jasně patrné, že Petrův vztah k jídlu rozhodně není povrchní. Ostatně, chvíli se dokonce živil jako řezník, což mu dalo do gastronomie další, a to hodně syrovou perspektivu. Jídlo pro něj není jen pokrm, ale příběh, kultura a emoce, což se odráží i na jeho videích.
V nedávném dvanáctém vydání pořadu Westcast jsem měl tu čest přivítat právě Petra Smazala jako hosta. Povídali jsme si o tom, jaký je život Youtubera a kudy vede cesta k úspěchu na YouTube a vůbec o světě na této sociální síti. Petr otevřeně přiznal, že tvorba kvalitního videa není otázkou několika hodin, ale často několika dnů náročné práce. Střih, zvuk, scénář – to všechno podle něj vyžaduje stejnou péči jako u profesionálních televizních pořadů.
Bavili jsme se i o budoucnosti videotvorby. Podle Petra internet směřuje ke zrychlování a zkracování, ale částečně trochu paradoxně i k dlouhým formátům. A právě to je cesta, kterou se chce vydat i on. A my se tak můžeme těšit, jaké další příběhy nám rodák z Plané u Mariánských Lázní ve svých videích ještě přinese.
zdroje: