Hlavní obsah
Cestování

Naučná stezka, kterou budou děti milovat: Perličky víly Terezky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Za Plzní - Pavel Žižka

Jeden z panelů Naučné stezky

Město naučných stezek. Tak by se dalo označit Spálené Poříčí. Za mlynáři od Bradavy, Loukou i lesem za pohádkou a od roku 2017 i Perličky víly Terezky, to jsou názvy zdejších procházek s poučením.

Článek

Všechny tři jsou přitom tipem na tři parádní rodinné výlety. Uvidíte, že si je zamilujete vy i vaše děti. Už jen kvůli tomu, že i panely té nejnovější charakterizují obrázky Jiřího Wintera Neprakty. Právě tomuto výtvarníkovi věnovanou expozici nakonec najdete i ve zdejším špejcharu Ve Dvoře. A z jeho pera se zrodila i luční víla Terezka, která zejména nejmenší turisty zdejší krajinou provede.

Proč zrovna Terezka? Na nedalekém hřbitově, kolem kterého mimochodem naučná stezka také vede, je pochována Terezie Liehmannová – Čapková. Znalci historického bulváru a vážné hudby vědí, že se takto jmenovala láska Antonína Dvořáka, autora světoznámé Rusalky. A to vlastně taky byla víla, že?

Slovo perličky pak jednoznačně odpovídá tomu, co lze cestou vidět.  Naučné tabule jsou plné zajímavostí ze zdejšího kraje i nápadů na aktivity, které pomohou zabavit děti. A ty výhledy! Svahy nad Spáleným Poříčím poskytují nejen krásné pohledy na celé město a jeho okolí. Kokšín, Nad Maráskem a za dobré viditelnosti i na vrcholky Šumavy.

Tohle ale není žádná vysokohorská túra. Zpevněná cesta stoupá i klesá jen mírně a je vhodná i pro seniory nebo rodiny s kočárky. I délka dva a půl kilometru nemůže být překážkou ani pro děti ani pro seniory. A kdyby přece jen došlo na nedostatek energie, některá z kaváren a restaurací ve Spáleném Poříčí jistě ráda poutníky zotaví.

V místním infocentru navíc myslí na to, aby i na pozornost náročné děti procházka vážně bavila. Vyzvednout si tu můžou leták se soutěžními otázkami. Odpovědi snadno najdou na informačních panelech a malý dárek si pak mohou vyzvednout znovu v infocentru na náměstí.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz