Hlavní obsah
Automobily a vozidla

V Rokycanech byly k vidění dvě stovky veteránů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Za Plzní - Pavel Žižka

Výstava veteránů v Rokycanech

Po šesti letech se do Rokycan vrátily veterány. Zimní stadion ve třetím největším městě v kraji na přelomu dubna a května ukrýval na dvě stovky strojů v nejlepších letech.

Článek

Od 27. dubna až do 1. května mohl každý kolemjdoucí a kolemjedoucí vidět, že se v útrobách zimního stadionu něco děje. Před ním totiž parkoval nablýskaný historický autobus, který doslova zval dovnitř.

A nezval jen autobus před zimákem, ale i předseda pořádajícího klubu. „Náš klub se zhruba v pětiletých intervalech snaží velkou výstavou veteránů nabídnout veřejnosti náhled do motoristické historie, kdy se na motocyklu řadilo ruční pákou, volant byl na pravé straně, pohon obstarával místo řetězu klínový řemen a vozidla poháněla pára,“ vysvětloval předseda rokycanského Samostatného klubu historických vozidel Petr Vopřada, když před nějakým časem na výstavu zval.

Foto: Za Plzní - Pavel Žižka

Klasické škodovky

Od minulé soboty do středy pak byly v Rokycanech k vidění dvě stovky nablýskaných aut, motorek, ale i autobusů, traktorů, kol nebo kočárků v těch nejlepších letech. Nechyběli samozřejmě zástupci domácích značek Škoda, Jawa, ČZ, Praga, Aero, Tatra, ale ani zahraniční stroje firem Zündapp, Mercedes, NSU, BMW, aj.

„I letos bude k vidění funkční model parního vozu Baffrey 1886 či pojízdný parní motocykl Roper. Člověk se tak vrátí o více než sto let v čase do období konce 19. století,“ říkal ještě před výstavou předseda veteránistů Petr Vopřada. Můžeme potvrdit, že nelhal.

Foto: Za Plzní - Pavel Žižka

Výstava veteránů v Rokycanech

Tradičními magnety rokycanské výstavy byly i letos čtyřválcové motocykly značek Henderson, Zündapp či americké stroje Harley Davidson, Indian a Super X. Za unikát mezi jednostopými exponáty se dá považovat motocykl Poustka 150 malé československé firmy stejného jména.

zdroj: Mirka Veselá, Samostatný klub historických vozidel Rokycany

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz