Hlavní obsah
Právo a státní správa

Za prodej padělané tonerové kazety hrozí soud. Stejný trest hrozí i za pouhé použití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením O. Bálka, Asociace renovátorů tonerů z.s.

Zjevné porušení patentu EP2087407

V ČR bylo uplatňování patentového práva v oblasti tonerových kazet tabu. Krajský soud v Praze ale vydal precedentní usnesení, které jasně ukazuje na odpovědnost při nakládání s tonery porušujícími pateny, i když je s nimi nakládáno v dobré víře.

Článek

Mohlo by se zdát, že uplatňováním patentového práva by si originální výrobci mohli zvyšovat dominantní pozici na trhu, ale v tomto případě nebyl žalobcem originální výrobce, ale Asociace renovátorů tonerů, která v tiskové zprávě informovala, že podala žalobu na vlastníka značky tonerových kazet Printwell společnost ROYAL office & telecom s.r.o. z důvodu prodeje tonerové kazety Printwell kompatibilní s originálními kazetami CE505A/CF280A/CRG719.

Žaloba se v plném rozsahu týkala porušování patentu č. EP2087407, který je vlastněný společností Canon.

Soudní spor vedený u Krajského soudu v Praze se společností ROYAL office & telecom s.r.o. a Asociací renovátorů tonerů, z.s. byl velmi krátký.

Společnost ROYAL office & telecom s.r.o. se bez dalšího zavázala zdržet se prodeje tonerové kazety CE505A/CF280A/CRG719 značky Printwell, (EAN 8594030120545) dle žaloby zasahující do patentové ochrany č. EP2087407 a uhradit veškeré náklady soudního sporu.

Dle vyjádření zástupců Asociace renovátorů tonerů, z.s. je výrok soudu velkým precedentem pro ostatní prodejce.

Dalo by se říci, že zde celá problematika patentů a tonerových kazet končí. Viník, který poruše zákon je potrestán a jde se dál, ale opak je pravdou.

Zjišťoval jsem u advokátní kanceláře orientujících se na patentové právo, jak je to v případě, že si například takto padělaný toner koupí někdo domů, případně do firmy. Jestli jsou i tito kupující vystaveni riziku soudního sporu s vlastníkem patentu.

Dle stanoviska renomované advokátní kanceláře, je odpovědnost z porušování patentů nepřenosná.

Zákon č. 527/1990 Sb. o vynálezech, průmyslových vzorech a zlepšovacích návrzích říká, že odpovědnost z porušování patentového práva nesou všichni, kdo s výrobkem porušujícím patentové právo nakládají. Jedná se tedy v řetězci o tyto články „dovozci, distributoři, prodejci a právnické subjekty využívající ke své podnikatelské činnosti tyto produkty“.

Tonerové kazety porušující patent platný na území České republiky tak stačí používat v zaměstnání, nebo pro tisk související s podnikatelskou činností. V zaměstnání riziko zřejmě nehrozí přímo zaměstnancům tisknoucích s těmito tonery, ale zaměstnancům odpovědným za jejich nákup, protože jsou za nákup zodpovědní ze své pracovní pozice, případně jednatelům společnosti.

Jedinou výjimkou osvobozenou z této odpovědnosti jsou koncoví spotřebitelé, kteří takovou tonerovou kazetu použijí ke své osobní potřebě.

Snažil jsem se zjistit, kde se tyto tonerové kazety porušující patenty berou a dle všech indicií se jedná o výrobu v Číně, kde si s patenty prostě nikdo neláme hlavu.

V České republice existuje nespočet dovozců a prodejců tonerových kazet a mnoho z nich neřeší, že se jedná o padělky. Zrovna tak neřeší, že tím přenáší riziko odpovědnosti z porušování patentového práva i na další osoby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám