Hlavní obsah

Jak čistit a udržovat plastová okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žabža

Blíží se jaro a s ním i čas, kdy bychom se po zimě měli věnovat údržbě našich oken. Dnes se tedy blíže podíváme na to, jak se správně starat o plastová okna, aby byla funkční a vypadala dobře co nejdéle.

Článek

Blíží se jaro a s ním i čas, kdy bychom se po zimě měli věnovat údržbě našich oken. Dnes se tedy blíže podíváme na to, jak se správně starat o plastová okna, aby byla funkční a vypadala dobře co nejdéle.

Pokud máte okna úplně nová, jsou na nich již od výrobce nalepené ochranné polepy. Tyto je však třeba z rámů odstranit co nejdříve, ideálně ihned po montáži oken! Slouží totiž primárně k ochraně profilů při převozu a manipulaci a pokud bychom je na oknech nechali dlouho, může dojít vlivem slunečního záření k jejich obtisknutí na profil okna a vy pak budete mít s jejich odstraněním zbytečné starosti.

Výrobci oken pak doporučují mýt okna v okamžiku, kdy je na nich viditelné silnější znečištění. Pokud bychom totiž nečistoty na oknech (resp. rámech) nechali dlouho, hrozí, že usazeniny ve spojitosti s dešťovou vodou mohou povrch oken trvale poškodit. Okna bychom tedy měli umývat alespoň 2× ročně a to na podzim a na jaře. Při podzimním úklidu je vhodné také sundat a omýt okenní sítě, při tom jarním je poté zase na okna nasadit.

Navíc čím častěji okna budeme umývat, tím jednodušší bude jejich údržba.

Obecně při čištění oken platí několik zásad:

  • Ideální pro čištění profilů jsou měkké hadříky, vlažná voda a pH-neutrální mycí prostředek, který by neměl obsahovat parfémy a barviva. Téměř vždy postačí pravidelné umytí okna čistou vlažnou vodou s přidáním saponátu na mytí nádobí.
  • Na nečistoty, s nimiž si voda neporadí, můžete použít čistící prostředek speciálně testovaný na PVC profily. Výrobce okenních profilů VEKA nabízí speciální čistící prostředky a sady značky VEKAPRO. V této sadě můžeme najít čistící prostředky na bílá okna, na okna s barevně fóliovanými povrchy, prostředek na těsnění nebo olej na kování atd.
  • V žádném případě nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky nebo zdrsnělé houby, tvrdé hadříky či kartáče.
  • Rovněž nikdy nepoužívejte rozpouštědla nebo ředidla, které mohou plast narušit a povrch poškodit.
  • Nepoužívejte parní čističe, neboť díky horké páře může plast změknout.

Při mytí oken je důležité se zaměřit také na vnitřní prostory - tj. okno otevřít a umýt (případně i vysát) nečistoty, které se usadily uvnitř rámu. Vlhkým hadříkem také očistíme těsnění uvnitř oken a všechny části kování. Neměli bychom zapomínat také na odvodňovací otvory, které odvádí vodu, která vnikne mezi rám a křídlo, ven. Tyto otvory jsou vyfrézované z vnější strany okna a jsou zakryté krytkami. Aby voda mohla správně odtékat je třeba tyto otvory udržovat v čistotě.

Při mytí potom nesmíme vynechat ani skla - i zde platí, že nepoužíváme žádné agresivní čističe, drátěnky a drsné houby, ale pouze vlažnou vodu se saponátem a hadřík. Na skla mohou dobře posloužit různé stěrky na okna - buď klasické stěrky nebo speciální čističe oken, které odsají přebytečnou vodu ze skel.

Co se týká údržby kování, tomuto bychom měli věnovat také zvýšenou pozornost. Právě kování umožňuje u oken a dveří jejich plynulé otvírání a jednou až dvakrát ročně bychom právě kování měli dát tu správnou péči. Stejně jako je vhodné jednou za rok přetřít těsnění olejem na bázi silikonu, tak i kování je třeba pravidelně promazávat. K tomu postačí opět silikonový olej, kterým ošetříme pohyblivé části kování.

Pokud si na tuto údržbu netroufáte sami, můžete se obrátit na naše kvalifikované techniky, kteří Vám v rámci servisu okna promažou a seřídí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz