Hlavní obsah

Jak postavit podhled ze sádrokartonu - malý návod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žabža

Postavení podhledu ze sádrokartonu je poměrně jednoduché a může být skvělým řešením pro vylepšení interiéru, zvýšení estetické hodnoty a účinné využití prostoru. V následujícím článku vám poskytneme návod, jak postavit podhled ze sádrokartonu.

Článek

1. Příprava podkladu

Než začnete stavět podhled ze sádrokartonu, musíte nejprve připravit podklad. Podklad by měl být suchý a pevný, a měl by být schopen unést váhu podhledu. Pokud je podklad nerovný, musíte jej nejprve vyrovnat. Jestliže je totiž podklad špatně připraven, podhled se může pod tlakem prohýbat a praskat.

2. Výběr materiálu

Pro postavení podhledu ze sádrokartonu budete potřebovat sádrokartonové desky, profilové hliníkové lišty, závěsy na tyto profily, sádrokartonové vruty a spárovací tmel. Desky lze zakoupit v různých rozměrech a tloušťkách. Pro podhled se obvykle používají desky o tloušťce 12,5 mm.

3. Postup konstrukce

Po přípravě podkladu můžete přistoupit k samotné konstrukci podhledu. Začněte s upevněním profilových lišt na stěny pomocí k tomu určených závěsů, což vám umožní vytvořit rám podhledu. Lišty musí být upevněny ve stejné výšce, aby byl podhled rovný.

Následně přichází na řadu upevnění sádrokartonových desek na konstrukci. Desky se upevňují pomocí sádrokartonových vrutů do profilových lišt, které jste již předtím upevnili. Vruty šroubujte natolik, aby jejich hlavičky nevylézaly nad povrch desek a nepřekážely při pozdějším tmelení.

4. Zaplnění spár a dokončení podhledu

Po upevnění desek se přistupuje k zaplnění spár mezi deskami. K tomuto účelu se používá spárovací hmota (sádrokartonářský tmel), která se nanáší pomocí špachtle. Po vyschnutí se spáry lehce obrousí a podhled se může natřít nebo obložit podle vašich představ.

5. Instalace osvětlení

Pokud chcete do podhledu instalovat osvětlení, je třeba si nejprve rozmyslet jakou technologii osvětlení chcete použít - světelné bloky a panely atd., a kde budou světla umístěna. Než na profily přiděláte sádrokartonové desky, je třeba rozvést příslušnou elektroinstalaci budoucího osvětlení. Pro instalaci svítidel do podhledu vytvořte v sádrokartonových deskách patřičně velké otvory. Nakonec se do podhledu instaluje svítidlo nebo světelný blok. Světelný blok se vsadí do připraveného otvoru a poté se zasune krytka. Pokud máte stropní svítidlo, je třeba ho připevnit k podhledu a připojit k elektřině.

Závěr

Výhodou sádrokartonového podhledu je to, že umožňuje snadnou úpravu osvětlení v budoucnosti. Pokud chcete změnit typ osvětlení nebo přidat další svítidla, můžete to snadno udělat.

Nakonec je třeba zmínit, že postavení podhledu ze sádrokartonu není příliš náročné, ale vyžaduje určitou preciznost a znalosti. Pokud se necítíte dostatečně jistí, můžete si najmout odborníka, který vám pomůže s konstrukcí podhledu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Sádrokarton

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz