Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Jak vybrat správný motorový olej pro vaše auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žabža

Jak vybrat správný motorový olej pro vaše auto

Rozmanitost značek a druhů motorových olejů na trhu je ohromující a jen málokdy se řidič nezeptá: který z nich je nejlepší?

Článek

Rozmanitost značek a druhů motorových olejů na trhu je ohromující a jen málokdy se řidič nezeptá: který z nich je nejlepší?

Zde je výběr nejlepších motorových olejů, které lze na domácím trhu najít. Všechny jsou doporučené pro použití ve většině moderních motorů. Zakoupením níže uvedených přípravků získáte spolehlivou ochranu proti korozi, opotřebení a poškození motoru.

Jak vybrat správný motorový olej

Nejprve musíme pochopit princip výběru ochranné směsi, abychom si byli jisti kvalitou výkonu motoru. Většina řidičů se stále řídí jediným faktorem: cenou. Pokud však riskujete stav motoru nekvalitní směsí, nestojí to za to. Oprava motoru může stát mnohem více než plechovka kvalitního motorového oleje. Je jasné, že ne každý si bude moci dovolit vysoce kvalitní směs doporučenou odborníky, ale přesto by cena neměla být rozhodujícím kritériem výběru.

První věc, na kterou je třeba se podívat, není ani kanystr, ale uživatelská příručka vašeho vozu, kde najdete informace o tom, jaká směs je doporučena k použití. To se týká značek BMW, Mercedes, Renault a Volkswagen - mají jasné normy a požadavky na olej.

Pokud nenajdete doporučení pro své vozidlo, budete muset najít olej podle viskozitní třídy, typu motoru, olejové báze a dalších parametrů.

Norma viskozity SAE udává, jak je olej účinný za studena a za horka. K dispozici jsou jak speciální letní, tak zimní viskozitní třídy, ale ve většině případů výrobci vyrábějí vícestupňové syntetické oleje, jinak známé jako „syntetika“, které lze používat v létě i v zimě. Toto složení je označeno symboly typu 5W30, kde první číslo označuje viskozitu za studena a druhé viskozitu za tepla.

Norma API ve tvaru SN, SM, CJ, CF a dalších označuje typ motorového oleje a jeho kvalitu.

První písmeno označuje třídu motoru: benzinový (S) nebo naftový (C).

Druhý symbol označuje výkon motoru, který je udáván po jednotlivých letech, a čím dále je písmeno od začátku latinské abecedy, tím dokonalejší směs držíte v rukou.

Třída ACEA (C3, B2 nebo A3/B4) vám řekne zhruba totéž co API - typ motoru a jeho kvalitativní složení. Písmeno B označuje vznětové motory, písmeno A benzínové motory a písmeno C univerzální motory obou typů.

Které značce byste měli důvěřovat?

Určit značku, kterou lze jednou provždy označit za „nejlepší“ v oblasti motorových maziv, je složité a poněkud zbytečné. Každý rok přicházejí nejuznávanější představitelé průmyslu motorových olejů s novými přípravky, které mají jedinečné kvalitativní a viskozitní vlastnosti a umožňují řešit jejich problémy, ale každý z nich má také svá omezení. U olejů je to tedy velmi individuální.

Mezi nejznámější a nejkvalitnější značky motorových olejů patří Elf, Total Quartz, Shell, Mobil a Motul - mnoho výrobců automobilů doporučuje, abyste do svého vozu tankovali syntetický olej.

Jedno „ale“. Syntetický motorový olej od padělatelů je nyní velmi rozšířený a je snadnější než kdy jindy natankovat do vozu nekvalitní kapalinu místo originální. Doporučujeme vám, abyste si nedělali potíže, když se snažíte různými pochybnými způsoby určit padělek, a nakupovali izolátory pouze v prověřených, certifikovaných prodejnách, které spolupracují přímo se značkou. Seznam těchto prodejen najdete na oficiálních webových stránkách značky nebo se můžete informovat osobně u výrobce telefonicky.

5 nejlepších motorových olejů pro automobily

1. Total Quartz 9000 Energy HKS

  • Třída: SAE: 5W-30; API: SM; ACEA: A5
  • Schválení: Hyundai-Kia Motors Corporation
  • Typ: syntetický
  • Charakteristika motoru: benzinový/naftový, čtyřtaktní

Ze všech francouzských výrobců automobilových olejů se Total Quartz ihned stal lídrem, pokud jde o trvanlivost. Vydrží mnohem déle než standardních 10 000 až 15 000 km, které jsou uznávány jako standardní ujeté kilometry u automobilů. Univerzální složení je vhodné pro většinu benzinových a naftových motorů. Jeho vysokoteplotní viskozita je mimořádně dobrá pro výkonové rekordy motoru i v letních vedrech.

Kromě několika problémů s vysokou spotřebou nemá tento vysoce výkonný olej prakticky žádné nedostatky a můžeme ho doporučit všem, kterým záleží na jejich motoru.

2. Elf Evolution 900 NF

  • Třída: SAE: 5W-40; API: SL/CF; ACEA: A3/B4
  • Schválení: Porsche A40, VW 502.00/505.00, MB 229.3, GM-LLA025, B025
  • Typ: syntetický
  • Charakteristika motoru: benzinový/naftový, čtyřtaktní

Z hlediska životnosti se jedná o jednoznačně nejefektivnější olej v nabídce. Po ujetí 10 000 km bude i nadále chránit motor před opotřebením a zahříváním. Ideální pro univerzální použití v městských, dálničních a venkovských oblastech, kde se od motoru vyžaduje vysoký výkon. Vynikající pro vznětové i zážehové motory všech typů. Lze použít, i když váš vůz není vybaven filtrem pevných částic.

3. Motul 8100 Eco-nergy

  • Třída: SAE: 5W-30; API: SL/CF; ACEA: A5, B5
  • Schválení: Renault RN0700
  • Typ: syntetický
  • Charakteristika motoru: benzinový/naftový, čtyřtaktní

Třetí nejlepší je mazivo Motul, které se může pochlubit jedněmi z nejlepších ochranných vlastností na seznamu a je vhodné pro většinu automobilů. I když nepoužíváte nejkvalitnější palivo, tento přípravek je schopen pracovat bez problémů s palivem. Všimněte si také vysoké účinnosti proplachování, viskozity a dobrých teplotních vlastností za chladného počasí.

4. Mobil Super 3000 X1 Formula FE

  • Třída: SAE: 5W-30/40; API: SN/SL/CF; ACEA: A1/B1, A5/B5
  • Schválení: Land Rover - ST JLR.03.5003; Ford WSS-M2C913-C; Ford WSS-M2C913-D
  • Typ: syntetický
  • Charakteristika motoru: čtyřtaktní

Toto kvalitní viskózní mazivo vykazuje v testech velmi dobré výsledky a vykazuje dobrou ochranu proti opotřebení motoru i při limitním počtu najetých kilometrů. Kromě toho má špičkové čisticí vlastnosti, což je velmi cenné. Jeho nevýhodou je, že jeho vyšší spotřeba ne vždy vede k vyššímu dojezdu a že je třeba jej častěji doplňovat. Syntetický olej je vhodný pro většinu benzinových a naftových motorů, a to i při nízkých teplotách.

5. Shell Helix HX8 Synthetic

Třída: SAE: 5W-30; API: SL/CF; ACEA: A3/B3, A3/B4
Schválení: MB 229.3; VW 502.00/505.00; Renault RN0700, RN0710
Typ: syntetický
Charakteristika motoru: benzinový/naftový, čtyřtaktní

Složení Shell vykazuje vynikající vlastnosti ochrany proti opotřebení, které se dobře kombinují s vynikajícími nároky na detergentnost, viskozitu a životnost. Mazivo je vynikající pro univerzální použití v benzinových i naftových čtyřtaktních motorech.

Zkouška trvanlivosti ukázala, že složení během 15 000 km vůbec nezměnilo bod tuhnutí, takže pro tým Shell je to jednoznačný úspěch. Můžeme jej doporučit nejširšímu okruhu motoristů, kteří ocení výkon svého motoru a nechtějí se spokojit s nižším výkonem. Nevýhodou je, že údaje o spotřebě tohoto oleje nejsou nijak vynikající, takže směs bude třeba poměrně často doplňovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz