Hlavní obsah
Bydlení

Jak vybrat vnitřní žaluzie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žabža

Máte plastová, dřevěná nebo hliníková okna a řešíte jejich stínění?

Článek

Pak určitě nešlápnete vedle, když si zvolíte klasickou ochranu a to vnitřní (interiérové) žaluzie. Jedná se o nejobvyklejší vnitřní stínění oken či balkonových dveří, které nabízí širokou škálu barevného provedení nosných profilů i lamel a které vynikají snadnou údržbou a jednoduchým ovládáním.

Standardně dělíme žaluzie na horizontální a vertikální.

Horizontální žaluzie

Nejobvyklejší typ vnitřních (interiérových) žaluzií, které jsou vhodné nejen do rodinných domů a bytů, ale také do ubytovacích zařízení a to převážně pro jejich cenovou dostupnost, variabilnost v barevném provedení a jednoduché ovládání.

Žaluzie se skládá z nosného profilu, hliníkových lamel a ovládacího řetízku umístěného na levé nebo pravé straně.

Na výběr máte několik typů nosných profilů, mezi nejoblíbenější patří zaoblený nosník nebo nosník s hranatým ukončením. Pokud však již v domě nebo bytě máte starší typ žaluzií s plastovou tyčkou namísto ovládacího řetízku, i tyto žaluzie lze v dnešní době bez problémů sehnat.

U horizontálních žaluzií jsou na výběr 2 typy lamel a to o síle 0,18mm a 0,21mm. U horizontálních žaluzií dále rozlišujeme zda jsou domykavé nebo nedomykavé. Rozdíl je v návaznosti lamel a jejich napojení - u domykavých žaluzií dosáhnete vyššího stínění, protože se jednotlivé lamely navzájem překrývají.

V neposlední řadě je předností horizontálních žaluzií barevná škála lamel, ze které můžete vybírat a kombinovat tak vzhled žaluzií se svým interiérem. Ať už se jedná o lamely s matným nebo lesklým vzhledem, ve světlých tónech šedé, slonové kosti nebo béžové až po výrazné tóny červené, modré nebo žluté. Pastelové barvy, třpytivé vzory nebo perforované lamely, výběrem horizontálních žaluzií určitě nešlápnete vedle.

Vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie elegantně doplní Váš domov nebo kancelář a zcela nahradí závěsy či záclony. Jedná se o lamely látek, které shrnujete na pravou nebo levou stranu (případně jako oponu) a které Vašemu interiéru zajistí soukromí a zároveň mohou sloužit jako dekorační prvek interiéru. Lamely žaluzií lze natáčet, čímž můžete regulovat množství světla, které proniká do interiéru. Žaluzie se často používají k zastínění větších oken či posuvných dveří, do kanceláří nebo administrativních budov. Nemusíte se však bát použít vertikální žaluzie také do bytu či domu.

Nosné profily žaluzií se standardně kotví do stropu nebo do prostoru nad okno, kde k uchycení slouží hliníkové konzoly, do kterých se umístí vodící lišta žaluzie. Žaluzie se může namontovat i mezi okenní špalety, je však třeba počítat s nábalem látek, který vznikne při jejich shrnutí na stranu a které poté omezí plné otevření okna nebo dveří.

Ovládání je jednoduché pomocí provázku, kterým žaluzie stahujete na stranu a řetízku, kterým látky natáčíte.

Vybírat můžete z nepřeberného množství látek s různým stupněm průsvitnosti nebo plastových lamel, které jsou vhodné do prostoru s vyšší mírou prašnosti.

Máte zájem o tento typ vnitřního stínění?

Neváhejte nás kontaktovat a dopřejte svému interiéru změnu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz