Hlavní obsah

Jakou vybrat autosedačku - které autosedačky opravdu ochrání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Otázka bezpečí našich dětí – tedy něco, co určitě není radno nijak podceňovat.

Článek

Otázka bezpečí našich dětí – tedy něco, co určitě není radno nijak podceňovat. Autosedačky jsou ze zákona povinným doplňkem do každého auta, kde budou převáženy děti menší 150 centimetrů (nebo lehčí 36 kilogramů). Neplatí tedy obecně tradovaný mýtus, že je autosedačka povinná do dvanácti let věku. Vyšší a těžší děti už mohou bez problémů používat bezpečnostní pás určený pro dospělé.

Prohlédněte si bezpečnostní testy

Nezapomínejte, že nejdražší neznamená také nejlepší. V rozumné cenové hladině tak můžete pořídit model, který bude nejvíce vyhovovat potřebám Vašeho dítěte. Důležité je hlavně dobrá ovladatelnost a bezpečnost, protože od ničeho jiného tu autosedačky nejsou. Poměrně pravidelně se pořádají bezpečnostní testy nových modelů, pokud nějaký neprojde, výrobce jej pochopitelně musí bleskově upravit, aby na trhu uspěl.

Zvolte vhodnou věkovou kategorii

Zakoupit můžete hned několik kategorií autosedaček, které se zásadně liší jen v jednom bodu – jsou vhodné pro různé věkové kategorie. Jeden typ může být určen pro malé děti do čtyř let, jiný je komplexnější a vhodný jak například pro šestileté, tak i pro dvanáctileté pubertální výrostky. V běhu let budete tedy nejspíše potřebovat dvě až tři sedačky, takže počítejte s jistou investicí i v tomto směru.

Je to model i pro vaše auto?

Další zásadní otázkou je, zda se zvolená sedačka hodí do Vašeho typu automobilu. Dá se spolehlivě upevnit a v neposlední řadě – bude dítěti opravdu pohodlná? Nejlepší bude menší test ještě před zakoupením výrobku, vyhneme se pak zbytečnému pláči a nářku. Prohlédněte si dobře také zkušební značku – ta obsahuje všechno důležité, co potřebujete vědět.

Zjistěte si co nejvíce informací

Nejen jméno výrobce, ale i typ produktu, hmotnostní zatížení, pro které je určen, ale například i štítek Universal, díky kterému nemusíte řešit typ auta, v němž bude autosedačka využívána. Jak dokazují zkušenosti uživatelů, životnost průměrné autosedačky je běžně asi pět let. Můžete proto jeden model využít i pro mladšího sourozence stávajícího uživatele a ušetřit tak nemalé peníze. Rozhodně nejde za tu cenu o výrobek, který nepřežije první půlrok užívání.

Kvalitní polstrování má něco do sebe

Dejte i na nezávislé testy, které Vám opravdu pomohou s výběrem. Nekupujte také záměrně větší autosedačku, která laicky řečeno déle vydrží – takové rozhodnutí se může bohužel brzy vymstít, i když třeba ušetříte pár stokorun. Nezapomeňte, že velmi důležité je pohodlí dítěte, to totiž bude v autosedačce trávit třeba i celé hodiny. Vybírejte proto s ohledem na kvalitu polstrování, vyhněte se také takzvaným „podsedákům“ bez zádové opěrky (aneb opěradlo je vždy důležité). Velice podstatné jsou i kvalitní příchytky na bezpečnostní pásy. A v neposlední řadě – nikdy, ale opravdu nikdy nenakupujte použité zboží v bazaru. To omezte jen na výběr oblečení!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz