Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet - hrad Helfštýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žabža

Pokud chcete spatřit pravý skvost mezi středověkými nedobytnými hrady, vydejte se na Moravu na hrad Helfštýn, který díky své rozloze patří k nejrozsáhlejším hradebním komplexům ve střední Evropě.

Článek

Jako němý svědek dávných časů se majestátně tyčí v rovinaté krajině nedaleko Týna nad Bečvou na severní Moravě. Často bývá také nazýván strážcem Moravské brány. Helfštýn je druhým nejstarším hradem u nás a každoročně láká návštěvníky nejen prohlídkou rozsáhlého komplexu, ale také spoustou akcí, z nichž nejnavštěvovanější a nejznámější je Hefaiston – třídenní setkání mistrů kovářského řemesla z celého světa. Hrad je již 27 let světovým centrem uměleckého kovářství. V roce 2022 jej navštívilo více než 111 000 návštěvníků, zvýšený zájem o hrad je spojený se znovuotevřeným torzem hradního paláce, které díky své unikátnosti získalo řadu prestižních ocenění.

HISTORIE

Počátky založení hradu Helfštýna se datují do druhé poloviny 13. století, údajně nese jméno loupeživého rytíře Helfrieda z Linavy, kterému byl tento majetek záhy odebrán Janem Lucemburským. Potom přešel do rukou význačného šlechtického rodu Kravařů, v jejichž vlastnictví byl více než sto let, v této době byly na Helfštýně provedeny rozsáhlé úpravy včetně mohutného opevnění. Další přestavba proběhla ve 2. polovině 15. století za doby Viléma z Pernštejna, kdy byl rozšířen o rozsáhlé předhradí plnící ochrannou funkci. Významnými úpravami prošel hrad na přelomu 16. a 17. století, původní stavba byla zbořena a byla přebudována na honosný renesanční palác, jehož krása  a velkolepost byla v ostrém kontrastu se strohým gotickým opevněním. Zkáza této nádherné stavby byla započata roku 1656 rozsáhlou demolicí, v 18. století byla urychlena  rodem Dietrichsteinů. Rekonstrukce hradu byla započata v roce 1911, roku 1952 byl hrad zařazen do kategorie státních hradů, od roku 1960 je ve správě Muzea Komenského v Přerově.

SOUČASNOST

I když se na hradě Helfštýn nedochovaly žádné interiéry, díky ojedinělému konceptu památkářů byla tato památka zachráněna, neobvyklá rekonstrukce, jež na hradě proběhla, překvapí návštěvníky i tak ojedinělými raritami jako jsou kovové podlahy, kovové schody nebo prosklené zábradlí, které dodávají hradu osobitý ráz. V současnosti má charakter památky se 6 branami a řadou budou a valů. V letech 2017 až 2020 proběhla rozsáhlá a nákladná rekonstrukce původního paláce, která ještě dodala hradu Helfštýn na atraktivitě.

PROHLÍDKA HRADU

Tuto krásnou památku si můžete prohlédnout sami, projděte si celý komplex a obdivujte původní stavení a opevnění nebo novodobější rekonstruované stavby se všemi jejich originálními detaily. Také je možná prohlídka s průvodcem za účasti více než 5 lidí od 1. dubna do 31.října. V zimě je hrad uzavřen, výjimkou je každoročně konaná akce 7.ledna, kdy  probíhá již tradiční novoroční výstup na hrad Helfštýn.

CESTA K HRADU

K hradu se dostanete buď autem, autobusem i vlakem, nejbližší autobusová zastávka je v Týně nad Bečvou, vlaková v 4 km vzdálením Lipníku nad Bečvou. Pro zdatné turisty je možno doporučit výlet pěšky z Lipníku nad Bečvou po červené turistické značce.

HEFAISTON

Tento každoroční svátek mistrů kovářů se koná v posledním srpnovém víkendu již od roku 1982. Účastní se ho umělečtí kováři z celého světa, kteří přivážejí své exponáty, jimiž jsou zaplněny vnější prostory hradu, hradní palác i nádvoří. Po 3 dny probíhají soutěže v několika disciplínách, mistři černého řemesla se po celou tuto dobu střídají u 10 rozžhavených výhní, výsledkem jsou nádherné umělecké výtvory – šperky, zbraně a další díla, která jsou hodnocena porotou. Hitem ročníku 2022. kterého se zúčastnilo 10 000 návštěvníků, byl videomapping  promítaný během dvou dnů po setmění na předsunutou hranolovou věž.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz