Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Hlohyně je rostlina do dekorací i neprostupný ostnatý plot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zahradník Hrabík

Hlohyně šarlatová, Pyracantha coccinea ´Orange Glow´

Málokterá rostlina má tak široké spektrum využití jako právě hlohyně šarlatová. Hlohyně je neopadavý keř patřící mezi růžovité. Je okrasná plodem a výrazná svou trnitostí.

Článek

Hlohyně v zahradě

Hlohyně šarlatová má velkou výhodu především ve své nenáročnosti, zvládá růst i v opravdu jílovité a nekvalitní půdě. Bez problémů dorůstá do výšky přes 3 metry. Pokud nepřijde příliš velký mráz, tak je v zimě stálezelená. Také velmi dobře snáší řez, a to ji předurčuje být vhodnou dřevinou pro tvarované živé ploty. Ale pro svou trnitost je velmi nepříjemné ji udržovat, její trny projdou i skrz silnější pracovní rukavice. Proto se také častěji využívá na volně rostlé živé ploty, nebo do netvarovaných skupinových výsadeb. Hlohyně pak vytváří opravdu neprostupnou trnitou bariéru, může se tak dobře využít jako součást zabezpečovacího systému nemovitostí.

Podzimní truhlíky a dekorace

Hlohyně kvete v květnu až červnu výraznými bílými květenstvími, ta jsou složená z malých pětičetných kvítků. Největší předností hlohyní jsou jejich krásné a barevně výrazné plody. Přibližně dvouleté až tříleté sazenice se dají hezky využít do podzimních nádob, truhlíků i dekorací. Většinou poslouží jako jejich dominantní prvek, dobře se kombinuje s vřesy, drátovci, brsleny, břečťany, maceškami a dalšími. Plody na hlohyni vydrží až do zimy a zaujmou opravdu každého.

Odrůdy hlohyní

Stejně jako většina dřevin má i hlohyně své odrůdy, které se liší nejen vzrůstem a celkovým tvarem keře, ale především barvou plodů. Odrůd je spousta, zmínit můžeme například odrůdy ´Red Column´ s červenými, ´Orange Glow´ s oranžovými nebo ´Soleil d´Or´ se žlutými plody.

Doporučení na závěr

Hlohyni sázejte opravdu s rozmyslem, ideálně na místa, kde na ni už nikdy nebudete muset sáhnout. Její údržba je opravdu nepříjemná a často bolestivá. Pokud se rozhodnete pro tvarovaný živý plot z hlohyně, nepřehánějte to s jeho délkou a udržujte ho pravidelně, aby nepřerostl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám