Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Šance na přísnější regulaci zábavní pyrotechniky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Barvy vytvořené jedy

Na programu schůze Poslanecké sněmovny je i vládní návrh novely zákona o pyrotechnických výrobcích, který by měl přinést zpřísnění pravidel při prodeji a používání tzv. zábavní pyrotechniky.

Článek

Tento vládní návrh novely zákona 206/2015 sice není tak přísný, jako byl třeba návrh Společnosti pro zvířata podpořený peticí odsouhlasenou mnoha tisíci občanů na jaře letošního roku (více na www.stoppyro.cz), přesto by měl znamenat alespoň dílčí krok správným směrem, například:

- pyrotechniku nejvyšší kategorie F3 a F4 může koupit a odpalovat pouze odborně způsobilá osoba (Společnost pro zvířata navrhuje, aby se toto týkalo i kategorie F2, tedy všech druhů mimo úrovně prskavek)

- zákaz používání kategorie F2 a vyšších v blízkosti nemocnic, chovů zvířat a dalších obdobných míst ve vzdálenosti do 250 metrů (Společnost pro zvířata navrhuje do 1 000 m)

- výrazné pokuty v případě porušení těchto zásad (například při odpalování kategorie F2 a vyšší ve vzdálenosti menší, než 250 metrů je navrhována pokuta 100 000 Kč)

- obce mohou vydat v samostatné působnosti obecně závaznou vyhlášku, zakazující používání pyrotechniky F2 a vyšších kategorií na celém území obce

V každém případě je velice žádoucí, aby tato novelizace byla schválena alespoň v podobě vládního návrhu nebo raději v podobě přísnější navrhované Společností pro zvířata. Potom by bylo možné, aby obce schválily zákaz odpalování pyrotechniky (mimo ohňostroje povolené báňským úřadem) po celý rok, tedy například i na Silvestra a Nový rok, a to v případě, že by příslušná obec měla natolik osvícené radní nebo by tak bylo rozhodnuto třeba místním referendem. Viděl jsem na toto téma několik anket a hovořil s mnoha lidmi a drtivá většina byla pro velice přísnou regulaci tohoto druhu „zábavy“. K tomu vedou tyto zcela zřejmé důvody:

Hluk při odpalování pyrotechniky znamená pro většinu lidí a všechna zvířata domácí i ta žijící v přírodě velký stres, v případě divoce žijících zvířat končící často i jejich uhynutím.

Odpalováním pyrotechniky se dostává do ovzduší a následně do vody a do půdy obrovské množství jedů a dalších škodlivých látek – viz například tyto stručné citace z analýzy Akademie věd ČR (www.avcr.cz ze 28.8.2023):

„Ohňostroje – toxická show s neúnosnými zdravotními riziky

Chemické látky a prachové částice uvolňované během ohňostrojů jsou vysoce toxické a karcinogenní. Mají prokazatelně negativní a dlouhodobý dopad na lidské zdraví a životní prostředí.

Z ovzduší, kde ohňostrojový smog může přetrvávat i řadu dní, se škodlivé látky uvolňují do vody a půdy a stávají se tak součástí potravních řetězců.

Značné riziko představují v ohňostrojích přítomné polycyklické aromatické uhlovodíky, oxidy síry, fosforu nebo dusíku.

V ohňostrojovém smogu je přítomna řada prvků ve formě, která je pro člověka a životní prostředí vysoce toxická. Tyto kovy, mimo jiné měď, hliník, titan, baryum nebo lithium slouží k barevným efektům ohňostroje.

Ohňostroje, zejména amatérské, nelze bez závažných zdravotních a enviromentálních rizik provozovat.

Je relevantní a odpovědné uvažovat o úplném zákazů ohňostrojů nebo o jejich zásadním omezení, jako je tomu například v Německu, Kanadě nebo v Austrálii.“

Schvalování této přísnější regulace by zřejmě nemělo být předmětem nějakých politických konfrontací a snad na ní bude shoda napříč všemi parlamentními stranami. Je však zřejmě nutno ji načasovat tak, aby nedošlo k jednorázovému hromadnému odpalování exitujících zásob, na které se bude tato regulace vztahovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám