Hlavní obsah
Aktuální dění

Podcast o ústavním právu Leviathan reflektuje jmenování ústavních soudců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: autorem designu loga podcastu je Lenka Raková

Poslechněte si podcast Leviathan, který Vám přiblíží dění v oboru ústavního práva stejně jako přední osobnosti tohoto oboru. Poslední epizoda Leviathana rozebírá jmenování ústavních soudců.

Článek

Kdo nebo co je Leviathan?

Leviathan je biblická příšera, klasické dílo Thomase Hobbese o státu a právu a také nový podcast o ústavním právu, kterým provází Zdeněk Červínek, odborný asistent Katedry ústavního práva, Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Cílem Leviathana je představit vám svět ústavního práva, témata, která tímto světem hýbou, a zajímavé osobnosti, které v něm vystupují. I když se jedná o odborná témata, vždy se snažíme podat je srozumitelným způsobem. Pořad je tak přístupný nejen právníkům a studentům právnických fakult, ale také širší veřejnosti se všeobecným rozhledem a otevřenou myslí.

Poslední epizoda: Reflexe jmenování ústavních soudců

Poslechněte si speciální epizodu podcastu Leviathan. Tato epizoda je speciální hned z několika důvodů. Předně protože jsme ji natáčeli naživo před publikem a z nahrávky na vás tak dýchne neformální atmosféra naší debaty před studenty Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Speciální je i zvolené téma, neboť jsme řešili jmenování ústavních soudců, téma, které hýbe veřejným prostorem již více než půl roku a budí značný zájem odborné i laické veřejnosti. A konečně také proto, že se tentokrát před mikrofonem vystřídala hned čtveřice mých velmi vážených hostů:
- Ivo Pospíšil, soudce Nejvyššího správního soudu a vysokoškolský pedagog (FSS MUNI), který v minulosti dlouhodobě působil na Ústavním soudu;
- Ladislav Vyhnánek, který učí a bádá o ústavním právu na brněnské Právnické fakultě;
- Ondřej Preuss, který kromě toho, že působí na Katedře ústavního práva pražské Právnické fakulty, je také aktivním advokátem;
- Andrea Procházková, doktorandka věnující se ústavnímu právu a politologii na pražské Právnické fakultě a novinářka píšící o právu a justici pro Respekt.

A co se v tomto díle Leviathana dozvíte. Pořad má dvě části. První část přináší „bleskovou“ anketu, skrze kterou bych vám chtěl mé hosty trochu více přiblížit. A když se dnešní epizoda točí kolem Ústavního soudu a jeho soudců, stočil jsem na toto téma i mé anketní otázky. V této části se tedy můžete dozvědět např. to, jaké asociace mají mí hosté spojené s Ústavním soudem (3:00); jaká jeho rozhodnutí považují za nejlepší, resp. za nejhorší (8:42); kdo jsou jejich oblíbení ústavní soudci, resp. ústavní soudci, kterých si z jakéhokoli důvodu váží (20:40); a jaké knihy v oboru ústavního práva je nejvíce ovlivnily (28:40)…

Druhou část pak představuje již samotná panelová diskuse, v níž reflektujeme jmenovací proces soudců Ústavního soudu. Zde především kriticky zhodnotíme stávající právní úpravu tohoto jmenovacího procesu a identifikujeme jeho silná a (především) slabá místa (34:34). Největší část naší debaty pak věnujeme tomu, jak se daří prezidentu Pavlovi při realizaci jedné z jeho nejdůležitějších pravomocí, tj. jmenování ústavních soudců (55:10). Srovnáme, jak se mu na tomto poli vede ve srovnání s jeho předchůdci, prezidenty Havlem, Klausem a Zemanem. Naší pozornosti neunikl ani poradní panel, který si pro tyto účely prezident zřídil, a jehož činnost byla dosud předmětem velmi intenzivní kritiky. V tomto směru jsme ani my nezůstali pozadu a ačkoli tento krok vnímáme jednoznačně pozitivně, jisté „mouchy“ na jeho činnosti jsme přeci jen našli.

Druhou institucí „na tango“ jmenování ústavních soudců je Senát, který dává prezidentovi souhlas s jejich jmenováním. Podívali jsme se tedy i na něj a na to, jak plní svou ústavní roli v tomto kontextu. Zavedeme vás na jednání jeho výborů a pokusíme se odkrýt některé politické hry, které mohou někteří senátoři hrát (01:24:10).

Konečně závěrem jsme si zkusili odhadnout, jaký bude nově se formující, čtvrtý, resp. Pavlův Ústavní soud ve srovnání s předchozí generací ústavních soudců (01:40:00). V tomto směru jsem též poprosil mé hosty, jestli by si zkusili tipnout, kdo bude leaderem nového složení Ústavního soudu.

To vše, a ještě mnohé další vás čeká v dnešním díle Leviathana! Příjemný poslech přeje Zdeněk Červínek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám