Hlavní obsah
Finance

Inflace a co na to Ústava ČR a zákon o ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je základní úkol ČNB zjistíme pohledem do Ústavy ČR a zákona o ČNB.

Článek

V letošním roce jsme se dočkali mnohých vysvětlení, zejména z řad nového vedení ČNB o tom, že řešením inflace není výraznější zvyšování sazeb pro mezibankovní trh.

Důvodem pro toto je zájem, aby prý nedošlo k zastavení ekonomiky a propadu do recese. Je to dobře? Na tuto otázku je ale jednoduchá odpověď. Stačí se podívat do Ústavy ČR a zákona o ČNB.

V Ústavě ČR hned v prvním článku 98 týkajícím se ČNB nalezneme „Hlavním cílem její činnosti je péče o cenovou stabilitu; do její činnosti lze zasahovat pouze na základě zákona.“

Podíváme se tedy ihned do zákona o ČNB a tam v §2, odstavci 1 jest: Hlavním cílem činnosti České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Česká národní banka dále pečuje o finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice. Pokud tím není dotčen její hlavní cíl.

Přeloženo do srozumitelné řeči, musím řešit inflaci, ostatní je až potom. Neptám se vlády, prezidenta, politických stran co si mohu dovolit nebo co by se jim hodilo.

Nevěříte? Že by někde něco tak rázného bylo výslovně napsané, tak to Vás ještě víc překvapím s §1 opět zákona o ČNB, kde je v odstavci 1 napsáno „je orgánem příslušným k řešení krize.“

Opět přeloženo do lidštiny, ve finančním krizi velí ČNB, protože nebude brát v úvahu politické programy, strany, průzkumy veřejného mínění.

Inflace v ČR dosáhla v září 18%, v říjnu jen díky stropu na energie 15,1%, v očištěné variantě by byla ještě vyšší, cca 18,4%. Inflace se tedy zvyšovala. Takováto inflace se propisuje úplně do všeho. Je to choroba, která postihuje celý organismus.

Současné vedení ČNB při zohledňování jiných ekonomických ukazatelů postupuje protiprávně, vlastně proti zákonu, který upravuje jejich vlastní instituci.

Když srovnáme chování FEDu (obdoba národní banky ale pro USA), tak nejenže její představitelé zvyšovali úrokovou míru 5×, ale co je podstatnější hráli si s načasováním, tempem, dokonce šikovně používají veřejných vystoupení k ovlivňování inflačních nálad ve společnosti. Právě z důvodu, aby inflaci včas zbrzdili a nemuseli ji později o to víc krotit.

Naše ČNB už od 23.6.2022 kdy sazbu zvýšila na 7% tvrdí, že to stačí.

Oproti tomu FED na prosincovém zasedání zvýšil opět úrokovou sazbu, tentokrát o 0,5%, což trhy čekaly, a proto vládl na burze skoro klid a pohoda. Nekonaly se žádné výrazné propady cen akcií z nejistoty. Jenže tím to neskončilo, ještě vystoupil šéf FEDu Jerome Powel s prohlášením, že oni to tak vůbec nevidí, žádné vítězství se ještě slavit nebude, je nutno bojovat proti inflaci dál.

To je rozdíl, že jo. A co si z toho vezme velkopodnikatelské prostředí v ČR, co určuje ceny občanům?

Takže opět překladatelské okénko, tentokrát do podnikatelského jazyka. „Hmm, ČNB už nic dalšího proti růstu cen nebude dělat (to by vypadalo jinak), vláda pumpuje další peníze do ekonomiky, no tak musíme najmout nějaké pisálky co napíší, že chleba bude za 70 Kč, a zkusíme urvat co se dá.“

Tak tohle určitě není krocení inflačního očekávání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám