Hlavní obsah
Jídlo a pití

Květy na talíři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdenka Fridrichova St

Černý bez

Krása je někdy jedlá.

Článek

V asijských zemích (především v Japonsku) jsou květy rostlin pokládány za běžnou potravu. Italové milují smažené květy cuket, Francouzi pečou dort s cuketovými květy …

V české kuchyni má tradici především černý bez (Sambucus nigra). Z jeho květenství se v Čechách a na Moravě připravují kosmatice, v těstíčku osmažené bezové řízky. Dělá se i sladká varianta, kdy se do těstíčka přidá sladké bílé víno a troška skořicového cukru.

Kosmatice

4 porce:

12 květů černého bezu,

1 vejce,

50 g hladké mouky,

1 dl mléka,

5 lžic oleje,

pepř,

sůl.

Postup:

Květy musí být čerstvé, utržené těsně před použitím. Od květového trsu odřízneme stonek, květy opatrně opereme a osušíme. Potom celý trs namočíme do řídkého těsta ušlehaného z hladké mouky, mléka, vejce a soli. Mírně opepříme. Řízky krátce osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám