Článek
V asijských zemích (především v Japonsku) jsou květy rostlin pokládány za běžnou potravu. Italové milují smažené květy cuket, Francouzi pečou dort s cuketovými květy …
V české kuchyni má tradici především černý bez (Sambucus nigra). Z jeho květenství se v Čechách a na Moravě připravují kosmatice, v těstíčku osmažené bezové řízky. Dělá se i sladká varianta, kdy se do těstíčka přidá sladké bílé víno a troška skořicového cukru.
Kosmatice
4 porce:
12 květů černého bezu,
1 vejce,
50 g hladké mouky,
1 dl mléka,
5 lžic oleje,
pepř,
sůl.
Postup:
Květy musí být čerstvé, utržené těsně před použitím. Od květového trsu odřízneme stonek, květy opatrně opereme a osušíme. Potom celý trs namočíme do řídkého těsta ušlehaného z hladké mouky, mléka, vejce a soli. Mírně opepříme. Řízky krátce osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými brambory.