Hlavní obsah

Zemědělské komodity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: www.bastrim.cz

Zemědělské komodity

Jak můžeme jako lidé mít šetrný přístup k přírodě? Příroda je jedním z nejdůležitějších prvků veškerého života na naší planetě.

Článek

Jak můžeme jako lidé mít šetrný přístup k přírodě?

Příroda je jedním z nejdůležitějších prvků veškerého života na naší planetě. Její důležitost byla vždy zdůrazňována v různých kulturách a je stále důležitou součástí obecného vlivu, který má na nás. Abychom mohli společně přežít, je nezbytné, abychom zaváděli opatření, která budou mít šetrné vlivy na přírodu a zabarví způsob, jakým se s ní zachází.

Naším úkolem je vybudovat si kulturu odpovědnosti. Musíme se vymanit z myšlenky, že se jedná pouze o jednotlivce zodpovědné za škody na přírodě, a přijmout, že naší úlohou je dělat maximum pro ochranu přírody. Společně musíme přijmout kroky k zmírnění dopadů našich činností a změnit směr.

Konkrétní kroky, které lze udělat ve snaze o šetrný přístup k přírodě, jsou poměrně jednoduché. Můžeme snížit spotřebu, omezit vysoce emisní druhy paliv, soustředit se na recyklaci a volit alternativy, které minimalizují dopad na životní prostředí. Také je důležité vzít si čas a zvážit dopad našich činností, abychom se přesvědčili, že náš způsob života nepředstavuje hrozbu pro základní zdroje naší planety.

Etický obchod se zemědělskými komoditami

Zemědělské komodity představují s divizí agrochemie tzv. rostlinnou vertikálu, která je zaměřena výhradně na rostlinnou výrobu. Krmné směsi tvoří spolu s divizí živočišné výroby tzv. živočišnou vertikálu, která je zaměřena výhradně na živočišnou výrobu. Specializujeme se na distribuci kompletních a doplňkových krmných směsí pro hospodářská zvířata s použitím premixů. Směsi obchodujeme sypké, tvarované ve struktuře granulí nebo drcené, volně ložené nebo pytlované.

Pšenice krmná

Vhodná pro drůbež a prasata. Pšenice je v našich podmínkách nejčastěji pěstovanou obilovinou. V krmných dávkách uhrazuje velkou část dusíkatých látek a energie. Ve srovnání s ostatními obilovinami má nejvyšší obsah NL (v průměru 12,5 %). Pro prasata se kombinuje s ječmenem a pro drůbež s kukuřicí. Je vhodná pro všechny druhy a kategorie zvířat i v poměrně vysokých podílech v krmné dávce, případně i jako jediná zrnina.

Kukuřice krmná

Kukuřice má velmi nízký obsah neškrobových polysacharidů (NSP), a proto i vysokou stravitelnost a následně i energetickou hodnotu. Obsahuje méně dusíkatých látek než ostatní obilniny, má však vyšší obsah tuku než pšenice, žito a ječmen. Kukuřice má obecné použití ve výživě všech druhů a kategorií zvířat. Pokud je zařazena ve větším množství do krmných směsí pro prasata, má sádlo měkčí konzistenci. Semeno kukuřice obsahuje karotenoidy, které mohou zlepšovat barvu vaječných žloutků.

Šrot slunečnicový Non GMO

Jedná se o krmivo s vysokým obsahem proteinů, které zvyšuje pestrost zdrojů N látek v krmné dávce. Je to velmi dobře stravitelné a chutné krmivo, které příznivě ovlivňuje užitkovost a % tuku v mléce. Vyrábí se celoročně v kvalitě Hi Pro. Extrahovaný šrot z neloupaných slunečnicových semen je zatížen vysokým podílem vlákniny, který jej předurčuje ke krmení pouze přežvýkavcům. Určitá přednost použití výlisků je ve vysokém zastoupení tuků. Výlisky je možné využít při krmení vysoko užitkových dojnic, kdy se s kvalitní slunečnicovou bílkovinou dostane dojnicím i bohatý zdroj energie.

Šrot sojový krmný

Sójový extrahovaný šrot patří mezi nejkvalitnější bílkovinná krmiva. Je zde vysoké zastoupení všech esenciálních aminokyselin. Má vysoký obsah dusíkatých látek (38–50 %), zejména esenciální aminokyseliny lysinu. Celé, neupravené semeno obsahuje řadu antinutričních látek (zejména  inhibitor trypsinu). Tyto látky se působením tepla při extrakci inaktivují. Pro tvorbu svaloviny jsou důležité rostlinné bílkoviny nejbližší k živočišné bílkovině (100 % kvality) – svou skladbou aminokyselin (poměry), stravitelností a obsahem esenciálních aminokyselin. Nejbližší z rostlinných bílkovin je sójový extrahovaný šrot (90 – 95 % hodnoty živočišné bílkoviny).

Slunečnicová semena

Slunečnice představuje velmi chutný doplněk denní krmné směsi pro drůbež. Jejich pravidelná konzumace má dobré účinky na snášku a kvalitu vajec, zažívání a celkově střevní funkci. Dodávají drůbeži potřebnou energii. Slunečnicová semínka jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínů, zejména vitaminu E, A, B. Dále jsou slunečnicová semínka plná zinku, selenu a železa. Tato semínka jsou vůbec nejlepším plnohodnotným zdrojem vitaminu E, který je z větší části tvořen alfa-tokoferolem, a to jeho biologicky nejaktivnější formou.

Olej slunečnicový nerafinovaný

Oleje lisované za studena se lisují šetrně bez využití vysokých teplot a rafinace. Na rozdíl od běžných rafinovaných olejů obsahují v oleji rozpustné vitamíny ( hlavně vitamín E ), cenné nenasycené mastné kyseliny ( omega3 ) a další živiny. Pro chuť oleje jsou velmi důležité přirodní aromatické látky, které v olejích přirozeně zůstávají. Olej snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňuje nervový systém.

Olej sojový

Sojový olej je široce využíván v krmivářství, je dobře přijímán psy, koňmi, a dalšími zvířaty. Je dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin pro zlepšení kondice a celkovou podporu vitality zvířat. Vždy je lepší v rámci výživy střídat různé rostlinné oleje. Sójový olej prakticky neobsahuje cholesterol, obsahuje však poměrně vysoké množství rostlinných sterolů (fytosterolů), které brání vstřebávání cholesterolu z krmiva v trávicím ústrojí. Surový sójový olej patří k nejvýznamnějším zdrojům fosfolipidů, které pozitivně působí na organismus zvířat.

Společnost BASTRIM s.r.o. byla založena roku 2015. Zaměřujeme se na obchod se zemědělskými komoditami. Dlouholetá specializace a naši experti na činnost import-export nám přinesla silné obchodní vazby s významnými společnostmi s mezinárodní působností v zemědělském oboru. Díky tomu jsme schopni flexibilně reagovat na potřeby našich obchodních partnerů. Obchodujeme veškeré zemědělské komodity v rámci České republiky, Slovenska, Polska a Ukrajiny. Naší prioritou je spolehlivá a včasná distribuce v nejvyšší kvalitě našich produktů, mezi které patří obiloviny, olejniny a krmiva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám