Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jednorázové, nebo látkové – to je, oč tu běží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jednorázové, nebo látkové (dotaz č. 128)

Látkové pleny se musí prát, spotřebuje se energie, voda a prací prostředek. Jednorázové se zase spalují ve spalovně… Které pleny jsou lepší?

Článek

Dotaz

Šlo by srovnat dopad látkových a jednorázových plen na životní prostředí? S tím, že látkové jsou vyráběné z biobavlny = velká spotřeba vody, jsou prané, často sušené v sušičce… Oproti tomu jednorázovky jdou do spalovny/teplárny (pokud vím, v Praze se pálí už veškerý odpad), kde vlastně ještě poslouží pro výrobu tepla.

Odpověď

Touto problematikou se zabývalo již mnoho studií, z nichž se většina shoduje, že ani jedna z variant není zásadně lepší než ta druhá [1–2]. Záleží tedy na konkrétních podmínkách, které jste popsala. Spalování plen s využitím energie zlepšuje dopad jednorázových plen [1].

Naopak dopad bavlněných plen je možné zásadně zlepšit způsobem praní a zdrojem energie, která je na něj využívána. Například větší várky prádla, praní ve studené vodě a sušení na šňůře místo v sušičce jsou způsoby, kterým spotřebitel může zajistit větší udržitelnost [2].

Dále je potřeba vzít v potaz lineární vs. cirkulární koncept, tedy, že na produkci jednorázových plen jsou použité neobnovitelné materiální zdroje a po jednom použití se zkrátka stávají odpadem [3].

Za tým Zeptej se vědce zdraví Christina

Christina Bachmann, VŠCHT

Zdroje

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652619342349

[2] https://setac.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/etc.5620131021

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652618335492

Anketa

Jaké pleny jste používali u svých dětí?
Látkové, jiné tehdy nebyly.
0 %
Hlavně látkové.
33,3 %
Hlavně jednorázové.
0 %
Oba druhy podle situace.
66,7 %
Žádné.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz