Hlavní obsah
Věda

Lucie noci upije a dne nepřidá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rob Wicks, Unsplash

Lucie noci upije a dne nepřidá (dotaz č. 46)

Zítra má svátek Lucie, která noci upije, ale dne nepřidá. Co nám vlastně tato pranostika říká, nám vysvětlí Christina.

Článek

Vědkyně a vědci, kteří působí na českých i zahraničních výzkumných institucích, odpovídají na dotazy ze sociálních sítí.

Dotaz

Ve stacionáři často se seniory vysvětlujeme rčení a přísloví. Teď jsme ale narazili. Několik vysvětlení jsme dostali, ale žádné nás úplně neuspokojilo.

Odpověď

Musím se přiznat, že je toto téma mnoho světelných jednotek od mého zaměření a bohužel nemáme žádného dostupného odborníka na astrofyziku. Konzultovala jsem to ale se známým, který se věnuje astrobiologii, takže základní koncept by měl být správně.

Odpověď je založena na vysvětlení tohoto jevu odborníky z Astronomického ústavu AV ČR a naučného článku České astronomické společnosti.

Jak už z názvu plyne, od 13. prosince začíná Slunce zapadat později, zároveň je však stále před slunovratem. Den se tedy dále zkracuje tím, že slunce vychází později. Proto „dne nepřidá“. Je to způsobeno posunem takzvaného pravého poledne (čas, kdy je Slunce nejvýše na obloze).

Země vykonává dva pohyby, otáčení kolem své osy a oběh kolem Slunce po eliptické dráze. Ale zatímco rychlost otáčení je stálá, rychlost oběhu se během roku mění kvůli síle gravitace, kterou Slunce působí na Zemi. V prosinci tedy Země stále zrychluje ve svém oběhu, ale nestíhá se dootočit, což je právě na 13. prosince nejvíce znát.

Pro ilustraci přikládám tabulku času východů a západů Slunce.

Foto: Zeptej se vědce!

Východy a západy Slunce

Za Zeptej se vědce Christina

Christina Bachmann, VŠCHT

Odkazy

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz