Hlavní obsah
Věda

Od čeho se odráží raketa ve vzduchoprázdnu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA

Raketa ve vzduchoprázdnu (dotaz č. 92)

3… 2… 1… startujeme! A to nejen s víkendem, ale i s dotazem, proč vůbec rakety ve vesmíru létají. Tak připoutat se a odlétáme!

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Od čeho se ve vesmíru odráží proud částic z raketového motoru? Jak je možné, že motor dostává ve vakuu hybnost?

Odpověď

Raketové motory pracují na bázi třetího Newtonova zákona – každá akce vyvolá stejně velkou opačně orientovanou reakci. Pohonné látky jsou chrleny z motoru ven velkou silou a raketa se pohybuje opačným směrem.

Například si můžeme představit výstřel z pistole, jakmile ze zbraně vystřelí náboj, stejně velká síla působí na člověka držícího zbraň v podobě zpětného rázu.

Právě kvůli tomu, že funguje na principu zákona akce a reakce, se raketovému motoru a jeho principu říká také „reaktivní pohon“.

Zároveň po výstupu z motoru už je jedno, co se s proudem vyletujících částic děje. To důležité se děje přímo v trysce, odkud částice létají jedním směrem, a tlačí tak trysku (a s ní celou raketu) na druhou stranu.

Za Zeptej se vědce Helena a David

David Fatka, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Katedra učitelství a didaktiky chemie, Helena Lefebvre, Univerzita Royal Holloway v Londýně, CERN

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz