Hlavní obsah
Sport

Adam Vlkanova se vrací domů. Jaká prozatím byla jeho fotbalová kariéra?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Rodák z Hradce Králové, který se uchytil v klubech od Bohemky až k Plzni, se po angažmá v zahraničí opět připojí k Votrokům. Jaká byla jeho fotbalová cesta? Do reprezentace se probojoval, ale neuspěl v ní. Co od něj můžeme očekávat v příští sezóně?

Článek

Fotbalové začátky

Fotbalová pouť Adama Vlkanovy začala na přelomu roku 2004. Jeho prvním klubem byl domovský Hradec Králové, kde se už od mala učil porozumět fotbalu. V průběhu mládežnické kariéry přestoupil do Olympie Hradec Králové. Nakonec se v něm ukázal talent, který chtěl dál rozvíjet pražský klub Bohemians. Devatenáctiletého Vlčáka koupil na přestup v létě 2013. Z okresního přeboru tak poskočil rovnou do druhé nejvyšší soutěže, kde již v prvním duelu zaznamenal celých devadesát minut. V tomto zápase bohužel jeho tým prohrál s Frýdkem-Místkem 1:5. V té samé sezóně se mu povedlo vstřelit dva góly a to rovnou v jednom utkání proti týmu Loko Vltavín. Do zbytku podzimu se v zápasech moc neobjevoval, a tak si za Klokany zapsal pouze sedm startů.

Hradec Králové, jakožto mateřský klub, se rozhodl v zimním přestupovém období koupit Vlkanovu zpět. U Bohemians ovšem chtěli, aby u nich hráč dále hrál. Proto padla domluva o koupi a následném přetrvání mezi Klokany ve formě hostování pro jarní část. Na konci sezóny klub hrající v Ďolíčku sestoupil do ČFL. Po konci hostování odešel na další do klubu FK Čáslav. Za celou podzimní část vstřelil jedinou branku. V jarní části se připojil ke svému stálému zaměstnavateli do Hradce Králové, kde postupně získal stabilní místo v základní jedenáctce týmu.

Snové angažmá v Hradci

Ač je to neuvěřitelné, začalo se mu dařit až v mateřském klubu, který z něj dokázal vyždímat nejvíce. Působil zde mezi lety 2015 až 2022. Trenéři ho během pár sezón využívali i pro zápasy B- týmu. Výkonnostně uměl v mnoha zápasech zazářit a ve spoustě z nich byl i klíčovým hráčem. Větší zlom v jeho kariéře ovšem nastal až na přelomu ročníku 2019/20, v němž dokázal ve 27 zápasech vstřelit 13 gólů a stal se tak hodně důležitým článkem týmu. V tu dobu Votroci hráli ČFL a snaha probojovat se na vrchol se stávala reálnější. V této sezóně byl vyhlášen nejlepším hráčem Hradce Králové. Za skvělé výkony a lásku k mateřského klubu si vysloužil kapitánskou pásku.

Do nové sezony nevstoupil tak sebejistě jako do té předchozí. To ale ničemu nevadilo, stále byl velice nebezpečný na míči a hlavně produktivní. V září 2020 o něj měl zájem ostravský Baník, ten ale s nabídkou neuspěl a přestup neproběhl. V této sezoně se taktéž Hradci povedlo vrátit se mezi elitu. Vlkanova bez výhrad patřil mezi jeho nejlepší hráče a zaslouženě dostal pozvánku do reprezentace, se kterou do poslední chvíle nepočítal. Bohužel se jednalo o ojedinělou záležitost. V reprezentačním dresu zaznamenal pouze minuty, nebyl nijak výrazný a další pozvánku už neobdržel.

Do Plzně? Dobrá

Za Votroky odehrál 200 utkání, ve kterých vstřelil 53 branek a připsal si 43 asistencí. To znamenalo, že se o něj začaly zajímat lepší české kluby. Přípravu začal v Hradci, ale nezdržel se dlouho. Před začátkem sezóny 2022 se do jednání pustila Viktoria Plzeň, která měla o talentovaného univerzála vážný zájem. Tehdejší trenér Viktorie Michal Bílek v něm viděl velký potenciál a přestup se dotáhl do zdárného konce. Hráč podepsal kontrakt na tři roky.

Na svůj první gól dlouho čekat nemusel, síť rozvlnil už 12. června v Lize mistrů proti Bayernu Mnichov. Zápas ovšem plzeňští přesto prohráli 2:4. Téměř ihned se stal důležitým členem týmu. V Plzni nastoupil celkem do 39 soutěžních zápasů, ve kterých zaznamenal 6 branek a pět asistencí. Po konci sezóny došlo na výměnu trenéra, kterým se stal Miroslav Koubek. Vlkanova už nedostával tolik příležitostí, kolik by si představoval, proto požádal vedení klubu o hostování.

Angažmá v Polsku a restart v Hradci

Dostalo se mu ho v podobě zahraničního angažmá. Na půlroční hostování si ho vypůjčil polský Ruch Chorzów. Řekněme, že působil spíše průměrným dojmem, který se projevil i do počtu minut na hřišti. Skoro každý zápas začínal z lavičky náhradníků. Ve 12 utkáních si zapsal pouze jednu branku a dvě asistence. Nyní se vrací do Čech a už teď je jisté, kde bude působit. Plzeň provedla s Hradcem Králové slušnou výměnu. Vašulín odešel na západ Čech za Filipa Čiháka a právě již zmíněného Adama Vlkanovu.

Teď se nabízí pouze jediná otázka. Zopakuje Vlkanova své výkony na stadioně zdobeném lízátky? Rozhodně si myslím, že můžeme očekávat plné nasazení a dravost. Votroci se v posledních pár letech výrazně zvedli. Jde to vidět i na výsledkové tabuli, která ukazuje za předešlou sezonu solidní 7. místo. S Mladou Boleslaví bojovali o poslední vstupenku do Evropských pohárů, ale bohužel prohráli 3:1. V příštím ročníku nejvyšší domácí soutěže očekávám Hradec v první pětce. Nejen kvůli „Vlčákovi“, ale i díky skvělé hře celého týmu.

Vlkanova potřebuje restart. Věřím, že se mu následující sezona povede. Už jednou to v dresu Hradce Králové dokázal, tak proč by se to nemohlo stát znovu? Rozhodně budu sledovat jeho další kroky.

Jaký názor máte na to, že se Vlkanova vrací do Hradce Králové?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz