Hlavní obsah
Sport

Baník a Boleslav po letech v Evropě jako favorité

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stenzelová/Žongl magazín

Již dnes vstoupí do bojů o pohárovou Evropu v tomto ohledu méně tradiční česká dvojice. Baník Ostrava a Mladá Boleslav se mohou dostat do Konferenční ligy, v cestě jim ovšem stojí několik překážek.

Článek

Baník v Evropě po čtrnácti letech

Ostravský klub musel na možnost zahrát si evropské poháry čekat čtrnáct let. Vzhledem k velikosti tohoto klubu na české poměry je to vlastně až těžko uvěřitelné. V posledních letech se ovšem chacharům zase tolik nedařilo. Loňská čtvrtá příčka je pro Baník nejlepší umístění od sezony 2009/2010. Tehdy skončil dokonce na 3. místě. Následoval ovšem sešup a na chvíli dokonce i sestup do 2. ligy.

Nyní jsou ovšem v Ostravě natěšení na boje o Evropu, které začnou na Městském stadionu v 19 hodin. Soupeřem jim bude čtvrtý tým arménské ligy Urartu. Ten si dokázal poradit s estonským Tallinna Kalev, přesto by měl být Baníkem favoritem na vítězství.

Urartu vznikl teprve v roce 1992, jedná se tak o docela mladý klub. V evropských pohárech ovšem nastupuje poměrně pravidelně. Více zkušeností v tomto směru tak může být na jejich straně, ale přesto by to Ostravané měli zvládnout. Odveta se odehraje o týden později, ve čtvrtek 1. srpna od 17 hodin. V případě, že by tuto překážku tým Pavla Hapala zvládnul, už v příštím kole se může utkat s Kodaní. A to už by byl výrazně těžší oříšek.

Zápas exkluzivně vysílá sportovní online televize Sporttotal.

Mladá Boleslav s mladým litevským klubem

Mladá Boleslav měla v evropských pohárech výrazně kratší přestávku. V sezoně 2019/20 si zahrála předkolo Evropské ligy. V něm dokázala porazit kazachstánský Ordobasy s celkovým skóre 4:3. Bývalá Steaua Bukurešť je následně vyřadila, když po bezbrankové remíze vyhrálo 0:1.

Nyní se Středočeši utkají s litevským týmem Transinvest, který vznikl teprve v prosinci roku 2021. Jedná se tak rovněž o hodně mladý klub, jenž se ovšem během krátké doby dokázal rychle zvednout. V tamní nejvyšší soutěži je momentálně až na 8. příčce, hodně blízko sestupovým pozicím. Přesto si díky vítězství v poháru může zahrát Evropu.

V jeho řadách můžete najít hned tři Brazilce. Útočník Henrique Devens je přitom s jedenácti brankami zdaleka nejlepším střelcem týmu. Jsou tu ovšem i čtyři Japonci, mladý fotbalista z Nigérie nebo ukrajinský brankář Sergiy Melashenko.

Mladá Boleslav přesto jde do zápasu jako velký favorit. Navíc se může jeden z jejich fotbalistů postarat o nový rekord. Jestliže totiž nastoupí Marek Matějovský (jakože snad ano), stane se nejstarším českým hráčem v Konferenční lize. Rozhodně tak bude co slavit, ať už zápas dopadne jakkoliv.

I toto utkání můžete zhlédnout na Sporttotal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz