Hlavní obsah
Sport

Baník Ostrava se za svůj výkon stydět nemusí. Za penalty už trochu ano

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Kdo by to byl před oběma utkáními řekl, že Baník Ostrava bude v souboji s Kodaní tím lepším týmem. Fotbal ovšem někdy není spravedlivý a nejvíce si tak budou fanoušci pamatovat čtyři neproměněné penalty.

Článek

Naplněný stadion ukázal sílu ostravských fanoušků

Naplněný ostravský stadion byl připravený podpořit Baník na jejich cestě do odvety. Chacharům nikdo nemůže upřít, že jsou prostě fantastickými fanoušky. Před zápasem ještě obcházel stadion majitel klubu Václav Brabec a vyzýval všechny k ještě většímu „fanatizmu“. Ale myslím si, že ani nemusel. Utkání s týmem, který má za sebou skvělou jízdu v Lize mistrů tu nemají každý den. Něco podobné se zde mohlo odehrát před mnoha, mnoha lety.

A ostravští fotbalisté se jim odvděčili parádním výkonem. Od začátku do konce makali a byly dánskému týmu více než důstojným protivníkem. Respektive ho dokonale vymazali. Skvělé napadání a bojovnost měly za důsledek, že se Kodaň za základních devadesát minut dostala k jediné střele na bránu. Vypadalo to, jak kdyby Baník nastoupil proti nějakému druholigovému týmy.

Jasně, nebudeme si nic nalhávat. Letošní Kodaň je jen stínem té minulé, která vyřadila Spartu a posléze porazila i Galatasaray či Manchester United. Přesto se stále jedná o evropský tým, který není možné podceňovat.

Prekop vymazal manko, přesto mohl Baník dát víc gólů

V Ostravě sice museli domácí dohánět jednobrankové manko, o to se ovšem už v prvním poločase postaral svým gólem Erik Prekop. Posila z Bohemians se začala vyplácet. A to mohl dát z podobné situace ještě jeden zářez. Celkově se dostali hráči českého týmu do více zajímavých šancí. Zápas rozhodně nemusel dojít do prodloužení a následnému penaltovému rozstřelu.

Bohužel se opakovala situace z ligového zápasu s Hradcem Králové. Baník sice svého soupeře jasně přehrával, finální fáze ovšem opět nebyla dostatečná. Trenér Pavel Hapal sice odmítl nějaký problém s neproduktivitou, ten ovšem určitým způsobem existuje. Jeho tým by měl vzhledem k předváděné hře střílet jednoznačně více gólů.

Za zmínku stojí určitě i okamžik z 57. minuty, kdy kodaňský Garananga stáhnul unikajícího hráče Baníku. Měla to být červená? Jedná se minimálně o sporný moment. Záleží na tom, jestli by hráče ještě stihnul zkřižovat další obránce Kodaně. Červenat se jednoznačně mohlo. Jestli mělo nechám na odbornících.

Od Ewertona chceme víc

I přes skvělý, hrdý výkon je prostě potřeba podívat se na skutečnost, proč to nevyšlo. A klidně mohlo a díky výkonu i mělo vyjít. Je potřeba i zmínit, že daleko víc bych očekával od Ewertona. To je pro Baník zásadní hráč a v tomto utkání prostě patřil k těm slabším. Neříkám, že zahrál vyloženě špatně. Ale kdyby se mu zápas povedl o něco více, klidně právě on ho mohl překlopit na stranu chacharů.

Po 90. minutách tak došlo na prodloužení. V něm se snažila (vlastně skoro poprvé za celou dobu) Kodaň překlopit všechno na svoji stranu. Baníkovcům očividně po odmakaném zápasu docházely síly a někteří tak už jeli na setrvačník. Nakonec se dokázaly ubránit a dojít až k penaltovému rozstřelu. Všichni ještě mají v paměti ten rok starý, kdy Kodaň vyřadila Spartu. Podruhé se snad historie nemůže opakovat. Bohužel opakovala.

Neproměnit čtyři penalty je šílenost

Hned první penaltu neproměnil Klíma, který se mi celkově v zápase nelíbil. Nutno podotknout, že do něj nastupoval jako náhradník. Následně ovšem skvělý Markovič vychytal Óskarssona. Přichází Ewerton a jen potvrzuje, že tohle nebyl jeho zápas – přestřeluje. Dva neproměněné pokutové kopy, to už je na pováženou.

Kodaň se následně dostává díky Mattssonovi do vedení. V tu chvíli jsem si říkal, že je rozhodnuto. Filip Kubala (označovaný za spalovače šancí) následně konečně proměňuje a Markovič dává Baníku naději. Pokus Elyounoussiho opět chytil. A je tu zkušený Michal Frydrych – opět přestřeluje. Achouri zvyšuje na 1:2 a Chaluš na závěr opět přestřeluje.

Neproměnit čtyři penalty z pěti, to už je opravdové umění. V takovém případě prostě není možné rozstřel vyhrát. Smutná kaňka na skvělý výkon ostravských. Doteď tomu vlastně nemůžu uvěřit. Padla na hráče síla okamžiku? Ještě před zápasem navíc trenér Hapal říkal, že se na penalty speciálně připravovali. Později svých slov možná v duchu litoval.

Markovič klub podržel a roste každým zápasem

Vyzdvihnout ovšem musíme Jakuba Markoviče. Dělal všechno pro to, aby svůj tým poslal dál. O jeho šikovnosti jsem věděl už před přestupem do Baníku, nyní ovšem teprve ukazuje svou skutečnou sílu. Stává se skvělou náhradou Letáčka.

Baník Ostrava se určitě nemusí za svůj výkon stydět. Za penalty už trochu ano. Momentálně se tak může soustředit pouze na ligu. Jestli bude opakovat podobné výkony a vylepší koncovku, klidně může zatápět i top 3.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz