Hlavní obsah
Sport

Baník Ostrava v přípravě prověří týmy Ekstraklasy. Klub se chystá i na pohárovou Evropu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Čtvrtý tým tabulky Baník Ostrava bude nakonec pokračovat pod trenérem Pavlem Hapalem. Předchozí sezóna se vzhledem k umístění dá považovat za úspěšnou. Mnoho věcí je ovšem potřeba do nového ročníku nejvyšší fotbalové soutěže zlepšit.

Článek

Zápasy Baníku totiž byly dost nevyrovnané. Zejména hodně dlouhá série bez vítězství v domácím prostředí byla poměrně zarážející. Stejně jako někdy až šílená obrana, která dokázala vytvářet neskutečné chyby. Situace dospěla do fáze, kdy fanoušci volali po odvolání hlavního trenéra. Mnoho věcí ovšem bylo i pozitivních.

Podaří se udržet Ewertona a Riga?

Tým vedl svými výkony zejména brazilský kouzelník Ewerton, který je pro něj zásadním článkem. Přestože i hráč je podle svých slov z minulosti v klubu spokojený, stále je zde pouze na hostování ze Slavie. A získat ho na trvalý přestup není vůbec jednoduché. Baník poslal Slavii nabídku 400 000 eur (9,8 milionu korun), která ovšem byla zamítnuta. Sice drží na Ewertona přestupovou opci, ale ve výši okolo 1 milionu eur (téměř 25 milionů korun). Uvidíme, zda se nakonec rozhodne tuto částku přeci jen zaplatit nebo se domluví s vedením Slavie na jejím ponížení.

Důležitou součástí sestavy je i Tomáš Rigo. Jednadvacetiletý slovenský reprezentant se navíc chystá na EURO do Německa, kde nasbírá další velice cenné zkušenosti. Otázkou je, jestli se ho Baníku podaří udržet. Mluví se ovšem i o různých posilách. Jednou z nich by mohl být třeba Michal Hlavatý, o něhož se tým z Ostravy přetahuje se Slovanem Liberec. A zatím to vypadá spíše na odchod hráče pod Ještěd. Stejně tak týmu utekl i Daniel Vašulín, který míří do Plzně.

Rezerva Baníku v druhé lize

Úspěchem a velkým pozitivem do budoucna může být i postup baníkovské rezervy do druhé ligy. Po dominantní sezoně béčko Ostravy vyhrálo MSFL s hodně velkým bodovým náskokem a klub tak bude moci mladé talenty rozehrávat ve druhé lize. Může to být rozhodně významné pozitivum pro rozkvět celého klubu.

Ale zpět k prvoligovému týmu. Letní příprava Baníku začíná stejně jako u mnoha dalších týmů v pondělí 17. června, nejdříve zátěžovými testy na Ostravské univerzitě, posléze prvním společným tréninkem ve středu 19. června.

Příprava doma i v Polsku. Baník čekají týmy ze Slovenska, Polska či Skotska

První přípravný zápas odehraje tým již 23. června s Líšní v rámci jejích oslav 100 let místního fotbalu. O tři dny později 26. června potom nastoupí v Markvartovicích proti slovenskému klubu MŠK Žilina, který skončil na čtvrtém místě Niké ligy. Rozhodně se tak nebude jednat o jednoduchého soupeře. Trenérem slovenského týmu je navíc Čech Michal Ščasný, který kdysi působil ve Viktorii Žižkov.

Posléze již 28. června odjíždí ostravský tým na přípravný kemp do polské Opalenice. Na něm sehrají možná až pět dalších utkání se zajímavými soupeři.

Na stejný kemp míří i skotský celek Dundee FC, s nímž se Baník utká v druhé polovině soustředění. Jedná se o šestý tým tamní Premiership. Dále je čekají až čtyři další polští zástupci. Zápas s Piast Gliwice ještě nebyl potvrzen, ale zbývající tři utkání sehrají s kluby první poloviny Ekstraklasy.

Pogoń Szczecin skončil na čtvrtém místě nejvyšší polské soutěže. V jeho řadách jsou hráči ze Slovinska, Řecka, Portugalska, Chorvatska i Brazílie. Jedná se tak o zajímavý mezinárodní celek. Atraktivními soupeři určitě budou i pátý Lech Poznaň nebo devátý Widzew Lodž. V týmu z Lodže působí i český záložník Marek Hanousek, který si v minulosti zahrál za Duklu Praha či Karvinou.

Po návratu do České republiky by poslední přípravné utkání měli hráči Baníku odehrát 13. července ve Frenštátě pod Radhoštěm s MFK Dukla Banská Bystrica, sedmým týmem slovenské Niké ligy.

Návrat Ostravy do pohárové Evropy

Posléze již o týden později nastoupí do nejvyšší domácí soutěže. Ostravské hráče i fanoušky čeká díky čtvrté příčce v předcházející sezoně i návrat do pohárové Evropy. Tým Pavla Hapala si zahraje druhé předkolo Evropské konferenční ligy. Zápasy odehraje 25. července a 1. srpna. Losování přitom proběhne už 19. června. Soupeři mohou být Tromsø IL. Brann Bergen, Häcken, polský Slask, běloruské Neman Grodno a řada dalších.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz