Hlavní obsah
Sport

Baník se vrací s prázdnou. Učinil však pozvání na odvetu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Teichmann/Žongl

Po splnění arménské postupové povinnosti se začal z pohledu ostravského Baníku definitivně lámat evropský fotbalový chléb této sezony.

Článek

Za doprovodu více než tisícovky fanoušků z Ostravy a okolí se tým Pavla Hapala vydal do dánské metropole Kodaně bojovat o aktivní evropský fotbalový podzim. Tentokrát se nacházel v pozici totálního outsidera v konfrontaci s místním FC , jehož fanoušci jsou zvyklí na dlouhé pohárové jízdy.

Dvacet let stará facka

Podobný evropský pohárový comeback zažil Baník zhruba před dvaceti lety, kdy jako tehdejší ligový šampion bojoval o účast v Lize mistrů. V rámci mistrovské euforie se v Ostravě těšili na konfrontaci s německým Bayerem Leverkusen. Na jeho hřišti však utrpěl debakl 0:5 a německý klub tak vrátil hráče a fanoušky zpět do reality. Dříve narození „chachaři“ se možná báli podobného scénáře v Kodani. Ten se však nekonal a odvetu rozhodně nelze považovat za formalitu.

Domácí tým od začátku zápasu diktoval tempo a v 17. minutě se poprvé vyznamenal ostravský brankář Markovič. Za několik okamžiků však poslal první pozdrav Nathanu Trottovi také Tomáš Rigo a posléze si jistě dlouho vyčítal špatné vyhodnocení situace Matěj Šín. Jakub Markovič se zase vyznamenal po akci Eliase Auchoriho. V závěru prvního poločasu domácí Baník skutečně zamkli a závěrečný hvizd pro něj byl vysvobozením. Fanoušci na stadionu se v prvním poločase gólu nedočkali.

Čekejme na ostravské rozuzlení

Snaha domácí Kodaně o souvislý tlak pokračovala i po změně stran a Baník si jistě oddechl například po střele Lukase Leragera. Po hodině hry však mohl domácí fanoušky velmi nepříjemně šokovat Matěj Šín, jehož skákavá střela Trotta jistě velmi vystrašila. Do vedení mohl ostravské poslat také jejich kanonýr Ewerton, ale i s jeho brejkovou situací si domácí poradili. Následně přestřelil z hranice šestnáctky i Tomáš Rigo. Postupně přebírala iniciativu opět více Kodaň. Dlouho to ovšem vypadalo, že Baník dotáhne zápas k senzaci. Až v nastaveném čase zaúřadoval Victor Froholdt a svým gólem částečně uklidnil domácího favorita.

Fotbalisté Baníku tedy nakonec nedosáhli na senzaci, ale jejich výkon v prvním zápase na dánské půdě neudělal z ostravské odvety pro český tým beznadějnou situaci. Výkon Baníku a do jisté míry i výsledek prvního zápasu mohou být velmi dobrou pozvánkou pro fanoušky na ostravskou odvetu. Baník se vrátil do evropských pohárů po čtrnácti letech. Případný úspěch proti Kodani by znamenal skutečnou fotbalovou pohádku. Poznají Dánové, že Ostrava je „region razovity”?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz