Hlavní obsah
Sport

Baník udeřil po půli. V Ostravě se po dvanácti letech mluví o pohárech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 / Tadeáš Bednarz

Závěr prvního poločasu. Baník teče v Karviné 0:1 a nigerijský express Abdullahi Tanko přebírá míč za posledního obránce v bílém dresu. Ten následně mizí v prachu, útočník Baníku nasazuje ke kličce, avšak trefuje famózního brankáře Holce!

Článek

Euforie domácích v tu chvíli kulminuje. Na druhé straně fanoušci Baníku již prakticky vyhodili trenéra Pavla Hapala a od druhého poločasu očekávají střeleckou nemohoucnost, jaké byli svědky při domácí pohárové ostudě se Zlínem a předtím s Jabloncem. V následující desetiminutovce se ale strhne něco, o čem si budou lidé ještě chvíli povídat.

Karviná hrála fotbal a Baník trestal

Baník v Karviné první poločas tápal. Šance měl a ne ledajaké, ale opět soupeři stačilo dohrát jednu situaci, aby se Ostravané dostali do potíží. Po vstřelené brance navíc Karviné narostlo sebevědomí a trvalo dobrých patnáct minut než se hosté dostali zase do hry. Přesně podle předpokladů proti svému bývalému klubu vyčnívali domácí záložníci Boháč s Budínským a stoper Svozil. Lukáš Budínský se k tomu blýskl parádním gólem. Velmi sympatický výkon Karviné ve skvělé atmosféře nakonec „dojel“ na odvahu rozdat si to se slavnějším sousedem na férovku. Baník k vítězství dotáhla větší individuální kvalita, možná i cenné zkušenosti z předchozích dvou blamáží. Ve druhé půli totiž rozjel dokonalou bouři, kterou musel ocenit i trenér domácích Juraj Jarábek.

Ewerton a Buchtinho

Za slabou desetiminutovku z kraje druhé půle Ostravě spadlo za Holcova záda vše, do čeho kopla. Asi se štěstíčko chtělo omluvit za x nevyužitých šancí proti soupeřům ze spodku tabulky a hlavně za ztracené body. Režiséry nedělního vítězství byli Ewerton a David Buchta. Brazilská zápůjčka ze Slavie patří ke klíčovým mužům Baníku takřka pravidelně. Buchta se ale zvedl po hluché pasáži, jejíž počátek se datuje někdy k zápasu v Teplicích. Probuzení nicméně přišlo ve velkém stylu, dvěma góly skóre nejdříve otočil a následně zpečetil. První zásah Buchta trefil po narážečce s Kubalou, druhý přidal šajtlí. Díky jeho hernímu elánu skoro nebylo poznat, který z obou baníkovců je Brazilec.

Vzhůru do Evropy!

Díky tříbodovému exportu se Baník nakrátko vyšplhal na třetí flek Fortuna ligy. Po večerním šlágru v Edenu jej o bod přeskočila plzeňská Viktoria. Na každý pád však venkovní výhra opět oživila vzrušené debaty o tom, kde Baník mohl a může letos být. Na tabulku by se jistě koukalo ještě lépe nebýt výbuchu s Jabloncem. Ten by ostravské publikum možná hodilo za hlavu, kdyby se Baník neokradl o možnost zabojovat o Evropu vypadnutím v domácím poháru. Aktuálně čtvrté místo není nejhorší počin, ale mohlo to být ještě lepší. Jakkoli se mohl zdát Hapalův požadavek „dejte nám více času“ v polovině rozjeté sezony úsměvný, ukazuje se, že by mohl být opodstatněný. Baník se vrátil včas na vítěznou cestu a teď, když se vtlačil mezi top 4 nejlepší týmy, už není cesty zpět. V neděli bude mít nejlepší možnou šanci začít novou sérii domácí úspěšnosti.

Zápas pravdy

Příští víkend se dozvíme, jak reálně to s ambicemi hrát evropskou soutěž vlastně je. Ostrava bude hostit šlágr kola, vyhrocené derby s pražskou Spartou, lídrem ligy. Od zítřka se zápas proti nenáviděnému rivalovi stane hlavním tématem debat v kancelářích, směnných provozech, kavárnách, u piva. Prostě všude. Za to vám ručím. Zájem je obrovský, už teď je v podstatě vyprodáno. V případě výhry za tři body by už bylo možné brát honbu za poháry vážně. Sparta se neporáží každý den. Dost možná, že by se Pavel Hapal stal další opěvovanou postavou spojenou s FCB. Už teď má našlápnuto stát se nejúspěšnějším trenérem Baníku za dlouhou dobu. V případě, že by to letos klaplo, bude Hapal po Karlu Večeřovi po dvanácti letech trenérem, který Baník dovedl do Evropy. Žijeme v úžasném světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz