Hlavní obsah
Sport

Baník v Turecku dvakrát vyhrál. Kdo zaujal a kdo překvapil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0/Tadeáš Bednarz

Ostravský Baník odehrál na přípravném kempu v tureckém Beleku první dvě utkání, ve kterých představil dvě různé jedenáctky. Pokaždé se bílo-modrým podařilo prosadit třikrát a hned na startu kempu zapsali dvě výhry.

Článek

První soupeř, Oboloň-Brovar Kyjev, odešel poražen poměrem 3:1. Podvečerní zápas proti Olimpiji Lublaň skončil 3:2.

Dvougólový Šín, solidní Málek a překvapení navrch

Ostravané rozložili síly a postavili dvě rozdílné jedenáctky. Ta první, tvořená z větší části hráči áčka, kteří v lize neměli nějak zázračnou minutáž, změřila síly s celkem Oboloň-Brovar Kyjev. Soupeř v ukrajinské lize bojuje o udržení v nejvyšší soutěži, přesto chvíli trvalo než Baník našel pevnější půdu pod nohama a dostal se do hry. Byl to právě český tým, který inkasoval jako první. Od té chvíle byl ale lepším týmem, do pauzy srovnal a zlepšeným výkonem ve druhém poločase svého soka přehrál. Hrdinou utkání se stal dvougólový střelec, devatenáctiletý diamant Baníku Matěj Šín.

Zaujali i mladíci, jež vzal Baník na soustředění s sebou. Zajímavě vypadal levonohý Michal Málek, hrající přes nohu na pravé straně zálohy. Předvedl jistotu na míči i soubojovost, přepínání z ofenzivy do obrany a zpět mu nečinilo větší potíže. Kdo rozhodně překvapuje, je Robert Mišković. S přehledem odehrál svůj part na „šestce,“ nekazil, lepil míče a asistoval u druhého gólu Šína. Pokud něco haprovalo, byla to levá strana, kde nastoupil Eldar Šehić a Matej Madleňák. Slovenský hráč na hřišti skoro nebyl vidět.

Silnější jedenáctka se s Lublaní řádně zapotila

Podvečerní zápas Baníku s Olimpijí Lublaň už byl trochu jiná káva. Slovinský tým má v kádru spoustu cizinců, mnohdy i se dvěma pasy. Od Rakouska, přes Portugalsko, Mozambik až po Brazílii. Není tedy divu, že hraje špici v domácí soutěži a má zkušenosti i s evropskými poháry. Ostrava tedy nasadila „silnější“ jedenáctku, hrající pravidelně ligu. Stálice áčka doplnil stoper Filip Blažek, novic Quadri Adediran a další náhradník, útočník Ladislav Almási. Zatímco první mač působil více hekticky a hrálo se více nahoru dolů, střetnutí s úřadujícím mistrem Slovinska nabídlo k vidění ucelenější a takticky více disciplinovanější Baník. Opět výborně pracovala dvojice Tomáš Rigo, Jiří Boula.

Dobrý výkon podal Jiří Klíma jakožto alternace na pozici Filipa Kubaly a korunoval jej vítězným gólem na 3:2 v závěru zápasu. Na pravé straně předvedl několik výborných momentů David Buchta. Ten dokazuje, že na pravé straně bude jednoznačným hráčem číslo jedna. Problémem by mohlo být případné zranění nebo delší vynucená pauza, poněvadž Baník nechal doma Davida Fadaira a na novou akvizici, slovenského wingbacka Matúše Rusnáka, na soustředění zatím nedošlo z důvodu menšího zranění. Ani v tomto zápase levá strana ve složení Patrick Kpozo, Adediran zrovna neoslnila.

Úspěšná sobota

Ze sobotního dvojutkání může mít trenér Pavel Hapal dobrý pocit. Výsledkově se podařilo zvládnout obě utkání. S tím prvním se relativně počítalo. Radost určitě udělaly výkony nováčků Grygara, Málka, Měkoty a Krupičky, kteří rozhodně neudělali ostudu. Trochu nervózní může být trenérský štáb z Filipa Kubaly, který neproměnil tisíciprocentní šanci a jakkoliv na hřišti bojuje, střelecká nemohoucnost už zavání ne smůlou, ale prokletím.

Hodně rozpaků budí levá strana hřiště, která ani v jednom utkání vlastně nebyla nebezpečná. Ať už Šehić s Madleňákem, nebo Kpozo s Adediranem nepředstavovali vážnější hrozbu. Kpozo do obrany skoro bez chyb, ale ne a ne přidat útočnou nadstavbu, kterou by moderní bek měl zvládat. Adediran zatím nevypadá, že by se z něj měl stát postrach obranných řad, i když se po faulu na něj kopala penalta. Nahrazování Ewertona zatím nejde podle plánu. To může být pro ligu docela problém. Mimochodem trenér Hapal mluvil o nových taktických prvcích, které měli jeho svěřenci v přípravných utkáních praktikovat. Kromě možná lehce zvednutého presinku ale žádná razantnější změna vidět nebyla. Uvidíme, zda se novinky projeví v dalších utkáních. Tak jako tak mohou v Ostravě mluvit o úspěšné sobotě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz