Hlavní obsah
Sport

Beznadějná mise Františka Straky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jager / Žongl

Budějovice za sebou mají další kolo bez bodu. Tentokrát o třídu prohráli s Plzní a krčí se na dně ligové tabulky s děsivým skóre 1:16.

Článek

Udržení ligové příslušnosti Dynama bude tvrdým oříškem a to i pro mistra záchranářských bojů Františka Straka. Vzhledem ke stavu jihočeského týmu se ovšem zdá, že tato mise bude i pro Franze beznadějná.

Pět zápasů – pět proher. Nic na tom nezměnila ani výměna majitele a následně trenéra. Mizérie z minulé sezony se jen prohloubila. Odešel sice kontroverzní šéf Koubek, ale finanční situace v Českých Budějovicích není nejlepší. Nový boss klubu Dalibor Jirka měl sice zajistit, aby byly uhrazeny pohledávky vůči hráčům a situace v klubu se stabilizovala, ale další slibované investice zatím nepřicházejí.

Spasitel Franz?!

Po prvních dvou ligových prohrách a změně majitele byl z pozice hlavního kouče odvolán Jiří Lerch a na lavičku usedl František Straka. Trenér s nálepkou odborníka na boje o záchranu. Měl za sebou povedené jaro, kdy dokázal na Slovensku zachránit Michalovce. Slovenský tým v době příchodu Straky nevyhrál 21 zápasů v řadě a na kontě měl pouhých šest bodů. Bývalý obránce dokázal Michalovce nakopnout k senzační jízdě, díky které se v lize zachránili.

Spory mezi majiteli ovšem zapříčinily, že mu nebyla prodloužena smlouva. Na kraji léta tak byl zkušený motivátor bez angažmá. Upřímně jsem mu v té době přál, aby ze sebe mohl strhnout onu nálepku záchranáře. Ale obávám se, že v Budějovicích to nebude.

V Českých Budějovicích by chtěl trénovat každý?

Oblíbená citace z Cimrmanovy hry „Záskok“ musela každého napadnout v době, kdy se Strakovi hledal asistent. Jiří Kladrubský setrvání v klubu odmítl a tím odstartoval kolotoč spekulací. Nejprve se hovořilo o sparťanských ikonách Jiřím Němcovi a Tomáši Řepkovi. Nabídku odmítl i Budějovický patriot Roman Lengyel. Nakonec po více než týdnu se povedlo získat dalšího Budějovického rodáka Miroslava Jirkala, který spolu s asistováním bude nadále pozorovatelem pro národní mužstvo.

O nic lepší situace není s pozicí sportovního ředitele. Dvojroli v anglickém stylu měl údajně dostat na starosti sám Straka, ale z pozice sportovního ředitele měl vycouvat. Horkou židli se i vlivem bývalého majitele Koubka nedaří od vyhazovu Martina Vozábala adekvátně obsadit. Chybí zkušená persona, která by dala řád přestupní politice a celkově fungování klubu po sportovní stránce včetně napojení na akademii.

V neposlední řadě se Budějovicím nedaří udržet a adekvátně doplnit kádr. Největší posilou v tomto přestupním období je navrátilec z hostování Adediran a je otázkou, zda ještě do konce léta nezamíří o dům dál. Právě směrem ven hráči od konce minulého ročníku proudí více a zejména ti klíčoví. Hellebrand, Králík a Šípoš odešli hned v červenci. Minulý týden do Jablonce zamířil Jan Suchan a spekuluje se o odchodech Havla a Trummera.

Posily se získávají těžce a většinou jsou to nevyužití hráči. Tischler z Pardubic v posledních dvou letech nebyl zrovna pilířem východočechů a nastupoval spíše ze střídačky. Křižan z bratislavského Slovanu odehrál v posledních třech sezónách včetně nadstavby jen 26 utkání. Pravý bek Kotula zase loni paběrkoval v Ružomberoku. Takhle bychom mohli u posil Dynama pokračovat v podstatě u všech.

Čekání na zázrak

České Budějovice se nejeví jako zdravě fungující klub. Alespoň z venku se to tak zdá. V týmu chybí jasní lídři, kteří to přesně v takové situaci jsou schopni vzít na sebe. Očekával bych to od zkušených třicátníků Ondráška, Skaláka nebo Hubínka, ale ani jeden z nich nepřesvědčoval svými výkony už v minulém ročníku. Na začátku toho stávajícího není pozitivní změna patrná.

Pokud dokáže Straka Budějovice zachránit, bude to zázrak na stejné úrovni jako samovznícení starosty Varšavy v roce 1546 a ve 12. století incident v Burgundsku, kdy pršeli sledi. Sezona je ale dlouhá a stát se může cokoliv. Každopádně příští víkend bude pro Dynamo a Franze nesmírně důležitý. Jihočechy čeká zápas s Duklou, která je také adeptem na sestup. Proti komu jinému by měli bodovat než proti ligovému nováčkovi. Bude příští neděli na Julisce tataráček?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz